maanantai 12. marraskuuta 2012

"Pykälää eteenpäin vaan"

Yle 12.11.


Peruskoululaisten lomien anominen perheiden ulkomaanmatkoja varten tuottaa opetushenkilökunnalle aiempaa enemmän päänvaivaa. Rehtoreiden mukaan vanhemmat odottavat, että opettaja suunnittelee opinto-ohjelman automaattisesti lapsen lomamatkan ajalle.

- Pitäisi mennä niin, että oppilas kysyy, mihin asti edetään ja itseohjautuvasti hoitaa homman vanhempiensa tukemana, rehtori Pasi Pohjola kertoo.

- Osa vanhemmista hoitaa asiat mallikkaasti ja läksyt tulevat tehtyä. Pieni joukko on niitä vanhempia, jotka eivät ole lapsen tukena. Mitä nuorempi on, niin sitä enemmän lapsi tarvitsee ohjausta ja neuvoa vanhempien kautta, rehtori Tuija Permikangas-Seppänen sanoo.


Ymmärrän hyvin vanhempia, jotka lomailevat perheineen koulun loma-aikojen ulkopuolella. Joulu- ja hiihtolomamatkat maksavat ylettömän paljon. Tavallisella perheellä ei ole silloin varaa reissata. 

Ajatellaanpa vaikka lentoja Thaimaan Bangkokiin. Finnairin lentoja esim. loka-marraskuussa voi saada vaikka seitsemällä sadalla eurolla, kun ajoissa hoitaa liput. Jouluhinta on yli kaksituhatta euroa per lippu. Ei ole ihme, että kaikilla ei ole varaa joululomamatkoihin.

Opettaja saa myöntää yhdestä kolmen päivän lomia. Myönnän aina. Rehtori voi myöntää viikon lomia. Hän myöntää aina.

En ole huomannut ylimääräisten lomien suhteen suuria ongelmia. Oppilaat tulevat lomilta ruskettuneina takaisin. Matkailemallakin oppii. En ole törmännyt ylenmääräiseen kouluaikoina lomailuun, kyllä vanhemmat tajuavat, että koulu on lapsen työtä.

Tavallinen oppilas ei yhden lomaviikon aikana juuri opinnoissaan jälkeen jää. Kun vanhemmat kysyvät, kuinka läksyt hoidetaan, sanon aina: "Pykälää eteenpäin vaan". Tukiopetusta en lomien takia tietenkään anna, mutta neuvon tarvittaessa oppilasta jälkikäteen vaikka matematiikan tunnilla.

Jotkut perheet reissaavat kouluaikana rantalomille parikin kertaa vuodessa. Jotkut perheet eivät matkusta koskaan minnekään, ei edes koulun loma-aikoina, koska ei ole varaa yhteisiin perhelomiin.

Olen joskus miettinyt näin:


En tiedä minkälaisia ongelmia tämä toisi kouluarkeen. Ainakin irtolomaviikko olisi jossain määrin tasa-arvoista. Kaikki saisivat lomaa yhden viikon verran vuodessa.

4 kommenttia:

 1. Irtolomaviikko kuulostaa loistavalta idealta! Saiskos opet sen saman edun, niin ei kansankynttilänkään tarvis maksaa itseänsä kipeäksi sesonkiaikaan? Voisihan sitä toki ottaa virkavapaata=palkatonta lomaa, mutta se taitaa käydä sitten ihan yhtä kalliiksi. Joka tapauksessa, irtolomaviikkoa kannatetaan!

  VastaaPoista
 2. Joo, olen samaa mieltä. Joissakin kouluissa on jopa koulun johtokunta päättänyt rajoittaa lapsien lomamatkoja. Lieneekö unohtunut ettei meillä ole koulupakkoa, vaan oppivelvollisuus.

  Uskon minäkin että penskat oppivat lomamatkoillaan enemmän elämästä kuin yhden viikon oppitunneilla, joita kyllä riittää yhdeksän vuoden mittaan. Eri asia sitten jos isä ja äiti istuvat baarissa koko ajan.

  Tärkeä huomio kuitenkin on blogistin yhteiskunnallinen epätasa-arvo. Jollekin perheelle 16 h risteily Pallomerellä on vuoden huippu ja sekin iso taloudellinen rasitus, kun jotkut kaukomatkailevat Aasiassa ja Afrikassa kuin se ei olisi mitään.

  Myönnän lomat minäkin aina, samoin koulunjohto, mutta kieltämättä olisi kiva olla myöntämättä joskus ihan tasa-arvon ja aatteen hengessä taas yhtä ökyperheen kaupunkilomamatkaa kulttuurin ja taiteen ja muodin Pariisiin, ja myöntää sen sijaan heikommalle veljelle lomamatka Tallinan Raatihuoneen torille ilmaispizza-lippujen kanssa.

  No, vakavasti, se ei tule tietenkään kysymykseen, opettaja ei mieti tuollaisia....ei muuten kuin yksityishenkilönä...joskus....

  Jorma

  VastaaPoista
 3. tukiopetuksen evääminen loman takia ei muuten ole laillista...

  VastaaPoista
 4. Ano:

  Enpä ole viitsinyt antaa, kun tunneillakin olen kerinnyt auttaa.

  En muutenkaan pidä tukiopetuksen antamisesta, koska tunnit ajoittuisivat koulupäivän jälkeen klo 14.00 eteenpäin. Sekä oppilas että maikka olisivat silloin liian väsyneitä.

  Naapuriluokan maikka antaa niitä tunteja samanaikaisopetuksena, which is very nice.

  VastaaPoista