keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Koulun viikon ruokalista


Koulujen ruokailusta on jo vuosien ajan etsitty tehoja yhdistämällä koulujen keittiöitä suuremmiksi keskuskeittiöiksi. Suuntaus jatkuu edelleen, keskittämistä tuntuu yhä riittävän.

Tehoja haetaan myös määrärahoista ja hankintojen kilpailuttamisesta. Kotikeittiössä ei alle eurolla juuri kaurapuuroa ja näkkäriä kummempaa saa loihdittua, mutta koululaisten ruokailuun alle eurolla on silti synnyttävä ravitsemusmääräykset täyttäviä annoksia.

Kouluruoka kattaa kolmanneksen nuoren energiantarpeesta. Ellei kouluruoka maistu, on syytä pysähtyä kuulostelemaan, mitä sen tilalle ilmestyy. Yläkouluikäiset ja lukiolaiset vilahtavat ruokakauppaan, kitskalle tai pikaruokapaikkoihin, mutta mukaan ei suinkaan aina tartu täyttävää ruokaa.

Kaupan kassoilta kerrotaan, että koulukkaiden matkaan lähtee lounasaikaan limpparia ja energiajuomia, munkkeja ja karkkia. Hedelmistä eniten ostetaan banaaneja. Myös erilaiset energiapatukat ovat löytäneet kohderyhmänsä.


En tarkkaan tiedä, mikä on oman kaupunkini, Vantaan kaupungin, koulujen keskinmääräinen kouluruuan annoshinta tällä hetkellä. Joskus se oli selvästi alle maan keskitason, nyt moni maalaiskunta on mennyt annoshinnan halpuudessa ohi. 

Tasa-arvon kannalta eri kunnissa tarjottavan kouluruuan annosten raaka-aineiden hintahaitari on ällistyttävä:

Kouluruoka-annoksen hinta vaihtelee eri puolilla maata noin 60 sentin ja hieman vajaan euron välilllä. (Yle 29.1.)

V. 2011 kouluruuan annoshinta Suomen eri kunnissa vaihteli 0,70 - 1,50 euroa, joten alaspäin on tultu. Vantaan annoshinta oli tuolloin 0,98 euroa. 

Katsotaan, mitä kaupungin koulujen emännät loihtivat lapsille pikkurahalla. Alla on tämän viikon Vantaan kaupungin Koulujen ruokalista. Vantaan taloudellinen tilanne ei ole hyvä, olemme paljon velkaa. Oletetaan, että Vantaan koululounaan annoshinta on Suomen keskitasoa.


Lounas vk 5


Erityisruokavaliomerkinnät: VL=vähälaktoosinen, L=laktoositon, M=maidoton, G=gluteeniton

Lounaaseen sisältyy juomat, näkkileipä ja margariini.

Ma
Stroganov VL 
*Perunat M,G 
*Kiinankaali-kurkku- mandariinisalaatti M,G
*Kaali-punakaal.raaste M,G

Ti
Lohikiusaus VL,G 
*Hehkuvan punainen kaalisalaatti M,G  
*Porkkana-maissiraaste M,G

Ke
Kasvissosekeitto VL,G 
*Juusto 
*Ruisleipä  
*Hedelmä

To
Riistakäristys M,G 
*Perunasose VL,G 
*Puolukkasose 
*Jäävuori-tomaattisalaatti M,G 
*Marinoitu kaaliraaste M,G 
*Mustikkakiisseli M,G

Pe
Broileripihvit M,G 
*Täysjyväriisi M,G 
*Currykastike L  
*Kiinankaali-herne-maissi-raejuustosalaatti L,G 
*Porkkanakurpitsaraaste M,G


Juttelin tänään kouluni emännän kanssa. Joskus, esim. kerran viikossa, tarjotaan hieman vaatimattomampaa ruokaa, jotta muulloin voidaan tarjota hieman laadukkampaa ruokaa. Tyypillisiä vaatimattomampia ruokia ovat ovat esim. puuro ja kiisseli tai tämänpäiväinen kasvissosekeitto.

Lapset söivät kasvissosekeittoa mielellään kuten minäkin. 

Maanantain stroganoff ja tiistain lohikiusaus olivat erittäin maukkaita ruokia, lapset söivät paljon. Todennäköisesti huominen riistakäristys ja perjantaina tarjottavat broileripihvit maistuvat lapsille myös.

On todettava, että ainakin Vantaalla tehdään hyvää ruokaa pikkurahalla. Hinta-laatusuhde on suorastaan erinomainen. Yleensä ruuan ohessa tarjotaan kahta salaattia.

Kuinka monessa kodissa tarjotaan päivittäin yhtä ravitsevaa ja monipuolista sekä maittavaa ruokaa kuin yllä oleva lista osoittaa?

Alakoulussa lapset syövät mielellään, miksi lapsista tulee yhtäkkiä ronkeleita kouluruuan suhteen, kun he menevät yläkouluun?

Ansiokkaassa kouluruokailublogissa Kouluruokatietopankissa pohditaan kouluruuan maksullisuuden mahdollisuutta. 

Olen täysin kouluruuan maksullisuutta vastaan, koska kaikille lapsille maksuton ja yleinen kouluruokailu on suomalaisen peruskoulun voimavara ja tasa-arvon tae. On selvää, jos maksullisuuteen mennään, osa oppilaista jää kouluruokailuista pois kuten oppikoulussa ennen muinoin. 

Maksullisuutta voitaisiin kyllä kokeilla koulussa, tarjottaisiin kunnon aamupalaa vaikka eurolla. Perheissä vanhemmat ja lapset menevät töihin ja kouluun eri aikoina, vanhemmat eivät ole aina vahtimassa, mitä lapset aamulla suuhunsa panevat. Jotkut lapset tulevat kouluun melko keposin eväin, voi olla, että aamupalaa ei ole syöty ollenkaan.

Maanantaisin kouluissa tehdään enemmän ja tuhdimpaa ruokaa kuin muina päivinä.

Tyhjällä vatsalla ei jaksa opiskella.

1 kommentti:

  1. Kiitos taas kokemuksen äänestä kouluruokailun puolesta. Minäkään en kannata maksullisuutta kouluruokailussa, koska veikkaan ettei se parantaisi kovinkaan monen kouluaikaisen aterioinnin laatua. Ne keillä olisi varaa, hakisivat epäterveellisiä vaihtoehtoja kun ei kai voisi pakottaa käyttämään rahaa koulun tarjontaan. Ne keillä on varaa vain koulun tarjontaan, eivät ehkä kehtaisi käyttää mahdollisuuttaan.

    VastaaPoista