On pakko jakaa ja iloita, sillä sain käsiini viime vuonna tehdyn Vantaan Kouluterveyskyselyn tulokset. Suuntaus on parempaan päin.
8. ja 9. luokkalaisten ilonaiheet
- oppilashuollon saatavuus on parantunut
- nuorten osallistumismahdollisuudet koulussa ovat parantuneet
- koulun työilmapiiri on parantunut
- nuoret tulevat aikaisempaa paremmin toimeen vanhempiensa kanssa
- tupakointi ja humalahakuinen juominen ovat vähentyneet ja huumeiden kokeilun yleistyminen on vähentynyt
8. ja 9. luokkalaisten huolenaiheet
- koulu-uupumus on lisääntynyt
- koululaisten lyhyet yöunet
- yli puolet oppilaista ei syö koululounasta päivittäin
- 1/3 harrastaa hengästyttävää liikuntaa vapaa-ajallaan korkeintaan yhden tunnin viikossa
- 16 % vastanneista koululaisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa
Tuija Harakka ja Tia Ristimäki
Enkeliporsas:
Ilonaiheista ponnahtivat esiin nuorten osallistumismahdollisuuksien ja koulun työilmapiirin parantuminen.
Jo alakouluihin on perustettu oppilaskuntia, tietenkin toiminta on osin opettajavetoista, koska lapset ovat pieniä. Yläkoulussa lasten oma-aloitteinen toiminta korostuu.
Viime vuosina kouluissa on kiinnitetty paljon huomiota kiusaamisen estämiseen.
On paljon puhuttu kouluviihtyvyydestä, mutta on hyvä, että sanan viihtyvyys sijaan on käytetty sanaa työilmapiiri. Lapset voivat sekottaa sanat viihtyvyys ja viihde toisiinsa. Koulu on lasten ja siellä työskentelevien aikuisten työpaikka.
Tupakoinnin ja humalahakuisen juomisen vähentyminen on ollut näkyvissä jo pidemmän aikaa. Nykynuoret ovat paljon yksilöllisempiä kuin ennen. He viihtyvät pienemmissä porukoissa, päihteet eivät leviä nuorison keskuudessa samalla tavalla kuin ennen. Jengejä saa etsiä, kun esim. vielä 1980-luvulla Vantaalla oli jengejä lähes joka lähiössä.
Koulu-uupumuksen syitä on vaikea arvioida. En jaksa uskoa, että koulunkäynti olisi vaativampaa kuin ennen. Opettajan näkökulmasta tuntuu siltä, että vaatimustasoa on pikemminkin laskettu kuin nostettu.
Uupumuksen syyt voivat olla hyvinkin selkeitä. Kun lapsi syö vähän, nukkuu ja liikkuu vähän, on selvää, että hän ei jaksa opiskella kunnolla.
Kolmasosa lapsista harrastaa hengästyttävää liikuntaa vain tunnin viikossa, kun terveen lapsen pitäisi liikkua tunnin päivässä. On vakavasti pohdittava koululiikunnan lisäämistä tavalla tai toisella. Olen esittänyt jo pidemmän aikaa, että koululiikunnan määrä on tuplattava kahdesta viikkotunnista neljään.
Hätkähdyttävää on, että 16 % kasi-ysiluokkalaisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Sen määrä kertoo jotain yhteiskunnastamme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti