tiistai 7. tammikuuta 2014

Ylen Aamu-TV:ssä - koulurauhasta

7.1. Ylen Aamu-TV

Katso ohjelmaa linkistä:

Tuovatko uudet säännöt rauhan kouluihin?

Ohjelmassa käsiteltiin uutta ns. työrauhapakettia, lait astuivat voimaan heti tammikuun alussa. Vanhat koulun kurinpitokeinot päivitettiin. Nyt lakiin on kirjattu mm. kasvatuskeskustelut, joita on epävirallisesti käytetty jo pitkään mm. omassa koulussani.

Mukana asiantuntijana oli OAJ:n lakimies Nina Lahtinen. Minä yritin tuoda esiin koulun arkinäkökulmaa asiasta. Toimittajana oli Sari Huovinen.

Joululomalla työrauhapakettia käsitteli jo ansiokkaasti omassa blogissaan Martti Hellström, joten kannattaa piipahtaa hänen sivuillaan:

Ns. työrauhapaketti muuttaa koulun kurinpitokeinovalikkoa (Martti Hellström 30.12.)


Enkeliporsaan arviointia keskustelusta:

Katsoin juuri ohjelman, muumio ja kaksi ihanaa naista. Enkeliporsas oli se muumio, tuntui kuin en olisi ollut hereillä ollenkaan, mikä varmaan näkyi. Molemmat naiset olivat heti aamutuimaan hämmästyttävän pirteitä.

Etukäteen ajattelin, että painotan kahta asiaa, jotka sainkin muumiostani ulos:

1. Hyvä, että jälki-istunnossa ei saa käyttää työrangaistusta. Eri asia on, kun oppilas korjaa esim. omat sotkut pois.

Työ on oikeus. Ei olisi mitään mieltä opettaa lapsille, että työ olisi rangaistus.

2. Nyt keskustelussa ollut ns. työrauhapaketti ei tietenkään yksinään tee luokkaan työrauhaa. Työrauha luodaan pitkäjänteisellä työllä, johon sekä oppilaat että opettaja osallistuvat.

Uudet päivitetyt koulun kurinpitokeinot ovat kuin korjaussarja, pyritään korjaamaan vahingot jälkikäteen.

Työrauhan kehittäminen on ennaltaehkäisevää työtä.

Vaikka keskustelin kuin haudan takaa, annan keskustelusta itselleni kasin. Sain ulos, mitä tuossa ajassa oli mahdollista saada.

1 kommentti:

  1. Opettaja vaatii työrauhaa oppilailta. OK. Oppilaat vaativat työrauhaa opettajalta ja muilta oppilailta. OK. Vanhemmat vaativat työrauhaa luokkaan opettajalta. OK. Minulle sopivat nuo kaikki, jos vaatimus käsitetään tässä yhteistyön hyväksi hengeksi.

    Mutta onko oikeasti käytössä näkökulma, että opettaja vaatii työrauhaa luokkaan vanhemmilta? Oppilaidensa vanhemmilta jotka kaiketi viime kädessä ovat vastuussa lastensa käytöksestä kaikkialla ja aina ( niin minä ainakin oman vanhemmuuteni käsitän)? Työrauhaongelma koulussa on myös kodin asia. Sisältäen siihen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet.

    Jorma

    VastaaPoista