tiistai 3. helmikuuta 2009

Kouluille nimikkopoliisit

Turun Sanomat 3.2.

"Koulupoliisijärjestelmän tehtävänä on lisätä yhteistyötä koulun ja poliisin välillä. Kun nimikkopoliisin kasvot ja nimi ovat tutut, kynnys ottaa yhteyttä madaltuu.

Valvonta- ja järjestystehtävien hoitamisen lisäksi nimikkopoliisi voi opettaa koululla muun muassa liikenne- ja laillisuusasioita. Hän voi olla myös mukana oppilashuollon työryhmässä sekä vanhempainilloissa."

Kannatettava ajatus. Jotenkin se vain vakuuttaa oppilaat, kun poliisi opettaa virkapuvussaan.

Laillisuuskasvatusta on lisättävä.

Alakoulun yläluokilla ja yläkouluissa olisi hyvä, jos poliisi vierailisi luokissa vuosittain. Osalla oppilaista on hämärtynyt, mikä on oikein ja väärin. On "harmaata" aluetta, jota kaikki oppilaat eivät tajua, esim. nettikiusaaminen.

Hyvin vakava asia on ilkivalta. Kouluille on jouduttu asentamaan turvakameroita tihutöiden estämiseksi. Kalliiksi ovat tulleet myös "tulitikkuleikit", sen ovat huomanneet kaikki, jotka ovat viime aikoina lukeneet päivälehtiä. Monelle lapselle on suuri yllätys, kun heille kerrotaan, että lapsetkin voivat myöhemmin joutua maksamaan vahingonkorvauksia jostain tuhopoltosta.

Joka tapauksessa poliisivierailut ovat juuri sitä ennalta ehkäisevää toimintaa.

Vielä parempi olisi, jos poliisit jalkautuisivat, sillä korttelipoliiseja kaivataan. Pyöräilevä poliisi lähiössä luo kaikille turvallisuudentunnetta. Esim. Vantaalla poliisitiheys on surkeata luokkaa, Länsi-Vantaalla ei ole edes poliisiasemaa, vaikka alueella asuu noin 80 000 asukasta.

Joskus luin, että Vantaalla on yhtä paljon poliiseja kuin Kajaanissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti