torstai 26. helmikuuta 2009

Tietosuojamuuri

Yle 26.2.

"Jokelan koulusurmien tutkijaryhmä toivoo, ettei vaitiolovelvollisuus estä tiedonkulkua kouluissa silloin kun oppilaan mielenterveys järkkyy."

Koulun sisällä tieto pääasiassa kulkee, tai sitten se ei vain voi olla näkymättä. Koulun sisäinen oppilashuoltoryhmä, missä asioita usein käsitellään, on melko avoin yhteisö.

Ongelma on työskentely koulun ulkopuolisten tahojen kanssa esim. sosiaalitoimen edustajien kanssa. Vaitiolovelvollisuus tukahduttaa.

Olettamus:

On oppilas, jonka ongelmia käsitellään laajassa piirissä. Mukana ovat sosiaalitoimen edustaja, luokanopettaja, kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja, rehtori ja erityisopettajat. Kahdeksan asiantuntijaa.

Kaikki ovat työskennelleet oppilaan kanssa kauan. Ongelma on, että sosiaalitoimen edustaja istuu tuppisuuna, ei puhu mitään vaitiolovelvollisuuteensa vedoten. Tilanne on absurdi, kaikki tietävät, mistä on kyse, mutta ei päädytä mihinkään.

Melko suuri joukko kunnan asiantuntijoita istuu vaan. Tyhjää työtä. Palkka juoksee. Voi olla, että samalla kokoonpanolla istutaan toiste vielä saman lukuvuoden aikana.

Turhautunein ihminen on varmasti luokanopettaja, joka kohtaa oppilaan päivittäin monen tunnin ajan ja haluaisi, että asialle tehtäisiin jotain.

Jossain määrin oppilaan tietosuoja on liiallinen, mikä estää eri alojen asiantuntijoiden yhteistyön. Tietosuoja on joskus kuin muuri oppilaan auttamisen esteenä.

4 kommenttia:

 1. Olen kokenut vastaavaa. Oikeastaan mistään ei voitu puhua. Istuin palaverissa hölmönä ja sitten kaikki olikin jo ohi.

  Ja mitään ei tapahtunut.

  "y-a opettaja keskisuomesta"

  VastaaPoista
 2. En ymmärrä yhtään mitään sinun "Enkeliporsas"-blogistasi. Mitä ajat takaa? Mitä oikein tarkoitat? Minulle ei selviä edes, mitä mieltä olet mistään...

  VastaaPoista
 3. Olen myös havainnut, että tuo muuri voi olla aika konkreettinen... Mutta voisiko se olla niin, että sosterin edustajat pistävät asiat kyllä järjestykseen, mutta eivät voi sitä kouluun kertoa? Not...

  VastaaPoista
 4. Toinen anonyymi...

  En kait minä aja mitään takaa...mitä tarkoitat kysymyksellä?

  Kyllä siinä blogissa joku tolkku ja linja on...kait sieltä jollain tavalla paistaa läpi "se demokratian kultainen lanka".

  Lue vaikka se "Lumedemokratia"-kirjoitus ja siellä olevat omat kommenttini.

  VastaaPoista