tiistai 24. maaliskuuta 2009

Unta pollaan!

YLE 24.3.

"Kiihkeä elämänrytmi ja levoton elämäntapa kotona voivat aiheuttaa lapselle unettomuutta ja väsymystä. Väsynyt lapsi on levoton.

Etelä-Saimaan keskussairaalan lasten psykiatriselle osastolle tuodaan päivittäin rauhoittumaan lapsia, jotka häiriköivät pahasti koulutunneilla. Lapsen tilanne kartoitetaan ja voi johtaa jopa useiden kuukausien mittaiseen hoitoon osastolla."



Opettajia ei yllä oleva uutinen yllätä. Ainoa yllätys on, että Etelä-Saimaan keskussairaalaan saadaan päivittäin lapsia psykiatriselle osastolle hoitoon! Ainakaan Vantaalta lapsia ei saada hoitoon kirveelläkään. Jonot sairaaloihin ovat infernaaliset.

Minua on jo pitkään ihmetyttänyt uusavuttomuus, joka on levinnyt kaikkialle, koteihinkin. Luulisi, että lapset laitetaan ajoissa nukkumaan tai, että esim. tietokoneiden ja muiden pelien ja vempaimien käyttöä valvottaisiin. Arkijärjellä ajatellen, luulisi olevan selvää, että myös lasten kotiintuloaikoja syynättäisiin.

Koulussa lasten unettomuus näkyy, pienillä lapsilla juuri levottomuutena, isoilla vetämättömyytenä, loikoillaan pulpetissa. Olen joskus puuttunut asiaan ja kertonut ongelmasta vanhemmille, ja mitään ei tapahtunut. Sama veltto meno jatkui.

Antakaa lasten nukkua. Nukkuessaan lapsii kasvaa ja oppii.

2 kommenttia:

  1. Oppilaiden kouluväsymykseen tarjotaan aina vähän väliä yksinkertaista perusratkaisua: myöhäistetään koulun alkua tunnilla tai parilla, niin ehtivät nukkua tarpeeksi. Tulee etsimättä mieleen hölmöläistarina peiton jatkamisesta toisesta päästä. Jos aamun aloitusta myöhennetään, automaattinen seuraus on nukkumaan menon siirtyminen vastaavalla määrällä. Oppilaat ovat tasan yhtä väsyneitä, alkoi koulu kahdeksalta tai kymmeneltä. Ainoa oikea lääke on mainitsemasi arkijärjen käyttö.

    Lisäksi koulun alun siirtäminen vaikeuttaisi perheiden rytmiä, ainakin pienimpien lasten osalta. Heidän yksin jäämisensä aamulla tuottaisi ongelmia. Puhumattakaan siitä karhunpalveluksesta oppilaille, että aikanaan työelämässä he joutuvat joka tapauksessa heräämään aamulla aikaisin - mitä siitäkin tulee, jos on tottunut kömpimään punkasta ylös aikaisintaan yhdeksän maissa.

    VastaaPoista
  2. En ole ihan samaa mieltä ainakaan nuorempien lasten kanssa tuosta. Itse kaipasin töissä ollessani hiukan pitempiä iltoja lapsille, nukkumaanmeno jo puoli yhdeksän aikaan lyhensi yhteisen ilta-ajan kovin lyhyeksi.

    Jos koulu olisi alkanut myöhemmin olisi riittävä yöuni tullut vähän myöhäisemmälläkin nukkumaanmeno ajalla.

    VastaaPoista