maanantai 30. maaliskuuta 2009

Ulkoistettua lastenkasvatusta

Yle 30.3.

Suomessa 7 - 10-vuotiaat koululaiset ulkoilevat selvästi vähemmän kuin samanikäiset muissa maissa.

Suurimmat syyt lasten sisälle jäämiseen ovat vanhempien mukaan ehtimisen ja jaksamisen puute. Myös lasten television katselu ja videopelien pelaaminen ajavat ulkoilun edelle.

Suomalaisvanhemmat vetovat muita useammin myös huonoon säähän.


Ulkoilututkimus kertoo myös, että lasten perinteiset pihaleikit, kuten tervapata ja kirkonrotta, ovat jäämässä historiaan. Pelien sijaan lapset harrastavat vapaata peuhaamista.

Jotenkin joskus tuntuu, että välitämmekö me oikeasti lapsista. Kiva niitä on hankkia ja saada, mutta välittämisen suhteen on niin ja näin. Vauvoja on hauska esitellä sukulaisille ja ystäville, mutta siihen monella se välittäminen voi jäädä.

Olemmeko me ulkoistaneet lasten kasvatuksen, tarhaan, esikouluun ja kouluun ja amen?

Samanlaisia ulkoistamisen välineitä ovat televisio ja tietokoneet ja konsolipelit. Lapsi on mutkaton ja rauhallinen koneen ääressä, eikä häiritse vanhempia turhilla kysymyksillä tai metelöinnillä. Vanhemmat saavat vapaasti luoda ja toteuttaa itseään, tai sitten vain juoda muutaman pullon keskiolutta iltaan kohden.

Somaa lapsille ja aikuisille, ihania perheohjelmia tanssia tähtien tapaan tai hymyä pyllyyn.

Tästäkö on kysymys?

Opettajana olen huomannut lasten fyysisen kunnon laskemisen. Kilometrin kävelylenkki normaalivauhdilla kuutosluokkalaisille on jo liikaa.

Välitunneiksikin jo huudetaan välituntileikittäjiä, koska lapset eivät todellakaan osaa ryhmäytyä leikkeihin. Asun urheilukentän vieressä, hyvin harvoin näkee enää kaveriporukoiden jalkapallon tai jääkiekon peluuta. Usein hyvin hoidettu kenttä on tyhjänä.

1 kommentti:

 1. Blogisti 100 prosenttisen oikeassa.

  Suomi= teknologiamaa = lapset on ulkoistettu sähkövempaimien objekteiksi ja kuluttajiksi.

  Isillä ja äidillä on sinä aikana "omaa aikaa" ja "omaa tilaa" "omille projekteilleen."

  Ärsyttää koko "laatuaika" tai "lasten harrastusrumba" puheet.

  Lapset tarvitsevat tylsää, tylsää, tylsää ARKEA JOSSA EI TAPAHDU JUURI MITÄÄN KEHITTÄVÄÄ JA MIELENKIINTOISTA! (Sitä kutsuttiin ennen vanhaan kotielämäksi)

  Out

  VastaaPoista