keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Koulutuksellinen tasa-arvo - onko sitä enää?

Vantaan Sanomat 4.3.

"Sivistystoimen talousarvioon tehtiin tälle vuodelle yli 1,5 miljoonan euron leikkaukset.

Vantaan opettajien yhdistyksen mukaan nyt edellytetään vielä 4,6 miljoonan karsimista. Palkoissa tämä tarkoittaisi yli sadan opettajan vähennystä.

Opettajat pelkäävät, että leikkaukset saattavat vantaalaislapset ja -nuoret entistä eriarvoisempaan asemaan. Jo nyt oppilaskohtaiset määrärahat ovat Vantaalla selvästi pienemmät kuin muissa suurissa kaupungeissa.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen yksikköhinnat lasta kohden ovat Vantaalla noin tuhat euroa pienemmät kuin Helsingissä ja Espoossa. Lukiossa oppilaskohtainen yksikköhinta on jopa 2000 euroa naapurikaupunkeja pienempi."

Huh, huh!

Vantaalla luokkakoot tulevat kasvamaan entisestään. Keskinmääräinen luokkakoko Suomen peruskouluissa on 19 oppilasta. Vantaalla ovat suurimmat luokkakoot, keskinmäärin yli 23 oppilasta. Oman koulun ensi lukuvuoden luokkakoot on laskettu, keskinmäärin 25 oppilasta.

Keskiarvot eivät kerro kaikkea. Minä itse asiassa opettaisin melko mielelläni "keskiarvoluokkaa". Peruskoulun suurimmat luokat ovat 5.-6. luokilla, joita olen pääosin opettanut. Moni "viiskutonen" Vantaalla heiluu siinä 30 oppilaan molemmin puolin. Urani aikana vain kerran minulla on ollut oppilaita omassa luokassani alle viime vuotisen Vantaan keskiarvon eli alle 23 oppilasta. Silloin opetin ekaa luokkaa.

Voidaanko Suomessa enää puhua koulutuksellisesta tasa-arvosta?

Olisiko peruskoulutuksessa syytä siirtyä vahvempaan valtionohjaukseen? Määriteltäisiin selkeästi rajat: luokkakoot ja oppilaskohtaiset yksikköhinnat.

Loppuisi tällainen oppilaiden eriarvoistaminen ja määrärahoilla leikittely. Kamalinta on, että määrärahoista päättävät ihmiset, jotka eivät juuri mitään lapsista ja opetuksesta tiedä. Otetaan raha pois sieltä, mistä se on helpointa ottaa, eikä ajatella yhtään säästöjen tulevaisuuden vaikutuksia.

Tulee mieleen hölmöläisten maton pidennystalkoot, maton alusta leikataan ja loppuun liitetään. Koulutuksessa säästämällä sinne maton loppuun tullaan lisäämään tuplapala. Kalliiksi käy. Ennaltaehkäisy on aina halvempaa.

Vantaalla voidaan odottaa kovaa vanhempien liikehditää. Sitä on tapahtunut jo Rekolassa, vanhemmat saivat estettyä ylisuurten luokkien kasaamisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti