lauantai 4. helmikuuta 2012

Oletko somettunut?

YLE 2.2.

Some-ahdistus voi iskeä opettajaan

Pitääkö opettajan ryhtyä oppilaidensa Facebook-kaveriksi? Entä puuttua näiden epäasialliseen käytökseen, jos havaitsee sellaista verkkomaailmassa? Sosiaalinen media voi olla opettajalle suuri apuväline tai varsinainen riesa. Joka tapauksessa se on asia, joka näkyy opettajan työssä yhä enemmän.

Kuopiossa järjestetään helmikuussa opettajille tarkoitettua sosiaalisen median koulutusta. Pääpaino on yhteisöjen hyödyntämisessä opetuskäytössä, mutta keskustelua on herättänyt myös opettajien rooli sosiaalisessa mediassa.

Koulutukseen keskiviikkona osallistuneen Itä-Suomen liikuntaopiston rehtori Vesa Martikkalan työssä sosiaalinen media ei ole ainakaan rasite.

- Kyllä se enemmän on mahdollisuus, ja tähän saakka erittäin huonosti käytetty sellainen. Sen avulla voidaan huomattavasti tehostaa oppilaiden oppimista, esimerkiksi motivoimalla oppilaita aikaisempaa paremmin, Martikkala arvioi.

Opettajien rooli sosiaalisessa mediassa hämmentää monia alalla toimivia. Onko soveliasta olla oppilaan kaverina esimerkiksi Facebookissa? Mitä kaikkea oppilaiden täytyy tietää opettajansa yksityiselämästä?


Otsikon Some-ahdistus oli minulle uusi termi. Voi olla, että joku opettaja voi ahdistuakin sosiaalisesta mediasta, mutta montaa sellaista opettajaa en tunne.

Sosiaaliseen mediaan osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Suurimmalla osalla kavereistani ei ole Facebook-tiliä eikä muutakaan vastaavaa, heitä ei moinen toiminta kiinnosta tippaakaan. En ole huomannut heissä Some-ahdistusta.

YLE: Pitääkö opettajan ryhtyä oppilaidensa Facebook-kaveriksi?

En suosittele ollenkaan. Ei ole hyvä, että puurot ja vellit menevät sekaisin.

Opettajan kannattaa pitää FB-tilinsä rajattuna, liiallinen avoimuus on kaksiteräinen miekka. Ihminen voi vahingossa kirjoittaa sellaista, mikä myöhemmin kaduttaa. Ei ole hyvä, että oppilaat tai heidän vanhempansa lukevat sellaista tekstiä.

Olen tehnyt selkeän linjapäätöksen, rajattu tili, ei oppilaita tai heidän vanhempiaan FB-kavereiksi. Täytyy myöntää, ettei ole kivaa, kun en klikkaa hyväksy-nappulaa, kun joku mukava entinen oppilaani pyytää minua FB-kaverikseen.

Oppimisen työkaluina opettaja voi käyttää monia yhteisöllisiä pilvipalveluja. Hotmailin pilvipalvelu on aivan loistava, Skydrive, toimisto-ohjelmat, kalenterit ja muut. Kaiken lisäksi palvelu on ilmainen.

YLE: Mitä kaikkea oppilaiden täytyy tietää opettajansa yksityiselämästä?

Edustan vanhan koulukunnan ajattelua, ei juuri mitään. Opettajan ei pidä olla oppilaan kaveri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti