perjantai 17. helmikuuta 2012

Kouluruokailu 12. - soijaa, soijaa, soijaa!

Soijanugetteja

Vantaalainen soijahyökkäys

Vantaalla ilmeisesti yritetään tehdä kouluruokailun säästämisen Suomen ennätystä. Aasiasta on rahdattu säkkitolkulla halpaa soijarouhetta, ja nyt soijaa syötetään vantaalaisille koululaisille oikein urakalla.

Viimeisen kuukauden aikana ruokalistalla on ollut soijaa neljä eri kertaa.

On ollut soijakastiketta, jossa uiskenteli pieniä soijanpaloja. Mehukeittopäivän pääruokana oli jonkinlaista soijapohjaista puuroa. Kerran oli soijalasagnea. Viimeisiin soijauutuus oli upporasvassa kypsennetyt soijanugetit. Soijan suhteen ei mielikuvituksella näytä olevan mitään rajaa.

Mitä vikaa on lihapullissa tai kananugeteissa? Miksei voida tehdä aitoa lasagnea?

Soija ei ole lähiruokaa.

6 kommenttia:

 1. Soijaa säästösyistä vai tavoitteena kasvipohjaisen proteiinin suosiminen? Lähiruokaa se ei todellakaan ole.

  Et maininnut mausta. Entä mikä on tuntuma miten soijaruoat kelpasivat lapsille?

  VastaaPoista
 2. Lasagne ja nugetit menivät kyllä, koska lapset eivät tienneet syövänsä soijaa. Puuromaista soijaruokaa ei syönyt juuri kukaan, kaikki valitsivat vain mehukeiton. Soijapalakastike ei uponnut myöskään.

  Oletan, että soijarouhetta käytetään säästösyistä.

  VastaaPoista
 3. Teillähän menee hyvin. Itä-Vantaalla soijaa on ollut joulun jälkeen kahdesti viikossa. Meillä on eniten ollut kastikkeita ja ne eivät kyllä ole uponneet lapsiin.

  VastaaPoista
 4. Ano...varmaan meillä on sama lista, mutta jotkut soijat on "naamioitu" niin hyvin kastikkeilla tms. , että en varmaan aina tunnista niitä.

  Joku opettaja on todennut minulle, että soijapäivinä luokassa on melkoinen "tuoksu", koska moni lapsi saa soijarouheesta ruuansulatusvaivoja.

  VastaaPoista
 5. Meillä on ruokalan seinällä lista, mutta harvakseltaan syödään siinä mainittuja ruokalajeja (?!). Meillä soijan tunnistaa valitettavan hyvin, vaikka puuroon asti emme ole edennytkään. Epäilen, että soija on seurausta siitä, että kasvissyöjät valittivat, ettei ruoassa ole proteiinia. Se, miten huomattava kasvipainotteisuus ui ruokalistalle, on minulle kummastuksen aihe. Lasten ruokailu on ilmeisesti ollut jonkun poliittisen kasvisruoka-lähiruoka-ekologinen ruoka -epelin nappulana.
  Yksi terävä kolmasluokkalainen ilmoitti perjantaina, että tarjolla oli "biojätepihvejä". Tarkemmin ajatellen aikuinen löysikin pihveistä kaikkia viikolla lisäkkeenä tarjoiltua lämpimiä kasviksia.

  Ruokapalvelun päällikkötasoinen henkilö lupasi, että listaa tullaan muuttamaan lapsilähtöisemmäksi. Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
 6. Ei liity mitenkään tähän blogaukseen, mutta ihan mielenkiintoinen vahvistus omalle empiiriselle kokemukselle.

  http://www.tekniikkatalous.fi/tyo/naisopettajat+antavat+pojille+huonompia+arvosanoja/a780313

  Olisi jo aika ottaa puolueettomat monivalintakokeet yleiseen käyttöön. Niissä ei pärstäkerroin tai sukupuoli vaikuta arvosteluun.

  VastaaPoista