tiistai 14. helmikuuta 2012

Atk-opetus historiaa?

Toista oli ennen, vain insinööri hallitsi koneen.
YLE  8.2.

Atk ei enää kiinnosta

Tietokoneiden yleistyminen sekä internet ovat vieneet nuorten mielenkiinnon atk-opetuksesta. Kun 1990-luvulla automaattinen tietojenkäsittely oli valinnaisaineiden kärjessä, niin nyt ryhmiä saadaan kouluissa hädin tuskin kasaan.

Veikko Siira on opettanut tietotekniikkaa yläasteikäisille jo 20 vuotta. Tällä hetkellä Imatralla Vuoksenniskan koulussa Siiralla on vain yksi luokka tietotekniikkaa oppimassa.

- Atk-taitojen tarve on tainnut pienentyä, kun se on yleistynyt. Kun 20 vuotta sitten tuskin kenenkään kotona oli tietokonetta, nyt se taitaa olla jo jokaisella, perustelee Siira opetustarpeen vähenemistä.

Yläkoululaiset ovat kasvaneet internet-aikaan. 90-luvun puolivälissä yleistynyt internet on ollut koko ajan heidän saatavilla. Siiran mukaan myös internet on ollut suurin tietotekniikan muutos.

- Internet mullisti tiedonhaun, kun kaikki oli saatavilla todella nopeasti sähköisessä muodossa.

Olen huomannut saman kuin Veikko Siira. Tietotekniikalla ei ole samaa vetovoimaa kuin ennen, internet ja tietokoneet ovat arkipäivää, läsnä koko ajan kehdosta hautaan.

Lukuvuoden alussa huomasin asian, kun aloin niputtaa atk-kerholaisten ilmoituslappuja. Ei ollut juuri niputettavaa. Vain muutama oppilas ilmoittautui kerhoon, niin vähän, ettei kerhoa kannattanut perustaa. Muutama lukuvuosi sitten piti tehdä niin, että joulusta atk-kerhoon otettiin oppilaat, jotka syksyllä jäivät rannalle.

Onneksi muut kerhot houkuttaa.

Vaikka atk-taitojen opetuksen tarve on pienentynyt, opetukselle on edelleen tilausta. Tietokoneen peruskäyttöä ei välttämättä hallita. Vaikka oppilas hallitsee internetin salat, ei hän välttämättä osaa kirjoittaa tietokoneella. Kaikille ei ole selvää tallentamiset, leikkaa ja liitä komennot.

Jotkut kouluni opettajat ovat järjestelmällisesti alkaneet opettaa oppilailleen kymmensormijärjestelmää.

Monet asiat pitää oppia kantapään kautta, kokeilemalla. Olen ollut monilla tietokonekurseilla, joista en ole paljoa kostunut. Kaikki ohjelmat ja tietokoneen peruskäytön olen oppinut yritys ja erehdys -periaattella. Niin kait lapsetkin toimivat.

Nyt tietokoneiden ohjelmat osin pakenevat pilveen. Oppilaille pitänee alkaa opettaa pilviteknologiaa, joka tulee mullistamaan tietokoneen peruskäyttöä. Ohjelmat ja tallennustilat ovat muualla kuin omassa koneessa. Olen hyvin innostunut Windows Live -tyyppisistä palveluista. Kaikki oleellinen löytyy takuuvarmasti samasta paikasta riippumatta millä koneella missäpäin maailmaa tahansa oletkaan.

Spotify on ylimaallisen loistava palvelu. Palvelun innoittamana ostin joululahjaksi itselleni uuden iMacin ja tietoneeseen liitettävän loistavan Amphion NuForce Icon2 kaiutinjärjestelmän. Koneelleni on tunkua, koska lapsenikin kilpailevat kanssani iMac-ajasta.

Tavallaan tietotekniikan opetus on muuttumassa ohjaamiseksi.

1 kommentti:

  1. Tietotekniikka on siirtynyt pioneeri ajoista massatietnismiin.

    VastaaPoista