tiistai 20. marraskuuta 2012

Alisuorittamista

Iltalehti 20.11.


Lähes puolet brittitutkimukseen osallistuneista reilusta tuhannesta 11-16-vuotiaista koululaisista on piilotellut taitojaan, jotteivat he joutuisi kiusatuiksi. Yli kolmannes oppilaista kertoi myös lopettaneensa harrastuksensa samasta syystä.

Yksi kymmenestä kertoi, että he olivat vähätelleet taitojaan tiedeaineissa. Yksi viidestä tytöstä puolestaan paljasti, että he alisuorittivat matematiikan tehtäviä välttyäkseen kiusaamiselta.

Kyselyn perusteella 11 prosenttia lapsista oli lopettanut kiusaamispelon takia laulamisharrastuksensa. 9 prosenttia päätti luopua tanssimisesta ja 8 prosenttia hylkäsi näyttelemisen.


Näiden lukujen perusteella kiusatuksi joutumisen pelko Iso-Britannian kouluissa on todellinen ongelma. Vaikea uskoa, että luvut Suomen murrosikäisillä lapsilla olisivat yhtä korkeat. En tiedä, onko asiaa meillä edes tutkittu.

Murrosiässä moni lapsi lopettaa harrastuksiaan joka tapauksessa. Syitä voi olla monia. Harrastuksia on liikaa. Ei jakseta harjoitella. Tilalle tulee aivan muita asioita.

Olen ollut hyvin huolissani poikien yksipuolisesta harrastamisesta. 

Tuntuu siltä, että vain urheiluharrastukset kelpaavat. Koulujen kuorot ja kaupunkien kuvataidekoulut pullistelevat tyttöjä. Musiikkiluokilla on vain muutamia poikia. Jotkut pojat soittelevat sentään bändeissä. 

Ei kuvataide voi olla pelkästään tyttöjen laji.

Suomi on joka tasolla hyvin tasa-arvoinen maa Iso-Britanniaan verrattuna. En jaksa millään uskoa, että Suomessa tytöt peittelisivät esim. matikan taitojaan kiusaamisen pelosta. Ainakaan alakoulussa näin ei tapahdu. Tyttöjen matematiikan keskiarvot ovat yleensä korkeampia kuin poikien.

Sitä paitsi, onneksi elämä ei ole pelkkää murrosikää. Lapset voivat puhjeta kukkaan murrosiän jälkeenkin. Jostain niitä mieskuvataitelijoitakin putkahtelee.

5 kommenttia:

  1. P.S.

    Laskekaapa huvikseen, kuinka monta fataalia kielioppivirhettä blogikirjoitukseni yllä olevasta Iltalehden lainauksesta löytyy.

    VastaaPoista
  2. Fataaleja? Ei kai niitä ole kuin yksi? (Ensimmäisessä lauseessa "koululaiset" on taivutettu väärin.) Muuten minusta kyse on vain yleisesti ottaen huonosta suomesta ("yksi viidestä tytöstä" jne).

    VastaaPoista
  3. "koululaisista"

    "Yksi kymmenestä kertoi, että he olivat vähätelleet taitojaan tiedeaineissa"

    "9 prosenttia päätti luopua tanssimisesta..."

    Samoja virheitä kaiken lisäksi toistettiin.

    Onneksi kyseessä ei ollut ylioppilasaine. Ymmärrän, että virheitä joskus tulee, mutta Iltasanomien artikkeli ei voi olla mikä tahansa blogiräpellys.

    VastaaPoista
  4. Oikeinkirjoitus on nössöjä varten. Ehkä toimittajan koulussa kiusattiin niitä, jotka olivat siinä hyviä ;)

    Vakavasti puhuen tuo on todella harmillista, sillä varsinkin monet pojat lukevat Iltasanomien ja Iltalehden nettiuutisia. Olisi suotavaa, että he saisivat edes sieltä mallia kirjakielen käyttöön.

    VastaaPoista
  5. Olen itsekin pop-taiteilija,

    https://www.moma.org/learn/moma_learning/themes/pop-art

    koska se saa näkemään arkielämän uusin silmin. Muslimit eivät saa mielestäni määrätä siitäkään minkälaista taidetta saa ja ei saa opettaa.
    Surrealismin älyvapaus voi joko ahdistaa tai tuntua vapauttavalta.

    http://www.wikiart.org/en/paul-delvaux

    VastaaPoista