tiistai 11. joulukuuta 2012

Saarijärven kellokortti-a-go-go

Yle 11.12.


Saarijärven opettajat leimaavat tulevana vuonna itsensä töihin tehdastyöläisten tapaan. Kortteja kokeillaan parhaillaan, käyttöön ne otetaan tammikuussa. Leimailu on aiheuttanut suurta porua.

- Turhaa työtä kaiken kiireen keskellä, toteaa Saarijärven Herajärven koulun ensimmäisen luokan opettaja Mia Äänismaa.

Opettajien on heilautettava korttia lukijassa aina tullessa tai lähtiessä koulusta. Jos esimerkiksi päivä alkaa kaukalossa liikuntatunnilla, opettajan on käytävä ensin koulussa leimaamassa itsensä töihin.

- Olen leimannut itseni kolmesti sisään, mutta en kertaakaan ulos, naurahtaa koulun viidennen luokan opettaja Topi Kokkonen.

Lisäksi opettajia harmittaa, että kalliiseen järjestelmään ylipäänsä satsataan.

- Me lasketaan täällä, että montako kynää hennotaan antaa oppilaille ja samaan aikaan läpysköihin on jostakin löytynyt rahaa, opettaja Riitta Malinen sanoo.


Järjetöntä.

En ole kuullut pitkään aikaan mitään näin järjetöntä. Opettajat saavat palkkansa lähinnä pidetyistä oppitunneista, muu työ ei ole järin sidottu aikaan tai paikkaan. Tuntien suunnittelut tai kokeiden korjaamiset voidaan tehdä kotona vaikka klo 00.30.

Kellokortit eivät kertakaikkiaan kuulu opettajan työn luonteeseen.

Lähes yhtä järjettömiä ovat Vantaalla kehitetyt opettajien ruokakorttimasiinat. Joka päivä pitää opettajien törkätä muovinen läpyskä koneeseen. Ennen asia hoidettiin nopeasti rasti ruutuun periaatteella, kerralla pystyi rastittamaan vaikka koko kuukauden valvonta-ateriat. Olen ehdottanut, että minulta voidaan kertaheitolla merkata koko vuoden valvonta-ateriat, vaikka ottaisin virkavapaita tai olisin pitkillä sairauslomilla eli en söisi ko. päivinä ollenkaan. Ei kuulemma käy.

Korttimasiinat eivät ole mitään muuta kuin opettajien nöyryyttämistä.

Kaupunki perustelee päätöstä kaupungin työntekijöiden yhdenmukaisella kohtelulla.

- Kaikkia ammattiryhmiä kohdellaan tasapuolisesti ja myös tässä talossa kaikilla meillä on kellokortit, kulunvalvonta ja aikaseuranta. Tärkeä asia tässä on, että puhelinkeskus tietää, onko opettaja sisällä vai ei, sanoo Saarijärven sivistysjohtaja Arja Siikström. (Yle)

Saarijärven sivistysjohtajan ajatuksenkulku ei ole tästä maailmasta. Hän ei ymmärrä opetustyön erityislaatua, vaikka on kaupungin sivistysjohtaja.

Yhdenmukainen kohtelu? Alakoulun opettajat joutuvat hilppaamaan ulos ja sisään alvariinsa. On välituntivalvontoja ja liikuntatunteja ja kaikenmaailman muita toimia. Kortit hankaloittavat töitä.

Saarijärvellä lisätään byrokratiaa, vaikka sitä pitäisi vähentää.

Vai että puhelinkeskuksen pitää tietää, että onko opettaja sisällä vai ei?

Toivon, että Saarinjärven opettajilta löytyisi nyt sen verran rotia, että leikkelisivät korttinsa tuusannuuskaksi ja tuhansiksi palasiksi. Nyt on todellisen kansalaistottelemattomuuden paikka, muuten saarijärveläisälyttömyydet leviävät pitkin Suomenmaata.

OAJ:n on puututtava asiaan järein asein - nyt kyse ei ole mistään kärpäsestä.

3 kommenttia:

  1. Mikä tekee opettajasta jeesuksen, jonka ei tarvitse käyttää kaupungin työntekijöille tarkoitettua kulunvalvontaa?
    Onko maailman suurin vaiva se, että näyttää pientä läpyskää koneelle aamuin ja illoin?
    Kyllä on mennyt kansankynttilältä koulutus hukkaan, jos siihen ei kykene. Ja jos tällaista normaalia toimintaa opettajien piirissä vastustetaan,olen huolissani koko sivistyksen tasosta.
    Jos tulee jokin hullu pyssyn kanssa kouluun, nähdään kulunvalvonnasta ketkä siellä ovat sisällä. Eikö se jo riitä perusteeksi.



    VastaaPoista
  2. Ano...muoviläpyskät eivät edusta hevonheinän sivistystä.

    Esim. luokanopettajan työ ei ole mitään virastotyötä, aamuin sisään, illoin ulos. Opettajat hilppaavat ulos milloin välkkävalvontaan, milloin liikuntatunneille. Saisi alvariinsa höylätä jotain muoviläpyskää.

    Ei niitä läpysköitä pyssymiesten takia ole hankittu, vrt. Saarijärven sivistysjohtaja: - Kaikkia ammattiryhmiä kohdellaan tasapuolisesti ja myös tässä talossa kaikilla meillä on kellokortit, kulunvalvonta ja aikaseuranta.

    VastaaPoista
  3. Sivistyksellä tarkoitinkin sitä, kuinka lapsiemme semikasvattaja, opettaja, näyttää mallia tuleville aikuisille yhteiskunnassa toimimiseen: "Jos minun pitää kulunvalvontaläpyskää koneelle näyttää, niin siihen en kyllä ala. Siivoajille ja muille se kyllä sopii, mutta meille kermapyllyisille herrantertuille ei."
    Herää oikeasti epäilys siitä, että luokanopettaja kuvittelee olevansa muiden ammattikuntien yläpuolella. Siltä tuo kommentti opettajien "nöyryyttämisestä" kellokortilla tuntuu.

    Edelleen väitän, että leimaus sisään, ulos ja mahdolliselle kahdelle liikuntatunnille (kyseisen kunnan tuntiresurssia en kyllä tunne, mutta oma alakoululaiseni liikkuu koulun salissa tai lähiliikunta-alueella kaksi liikunnan viikkotuntiaan) sekä luultavasti maksimissaan yhden päivän välituntivalvonnan hoitamiseen ei voi olla ylivoimaisen vaikeaa. Ei vaan voi!

    Itse toki olen vain ammatillinen (tunti) opettaja, enkä kuulu Opettajien Ahdasmieliseen Jäkätysjärjestöön. Meillä työaikaa seurataan ristiin kahdella verkkoon kirjattavalla erillisellä järjestelmällä. Mieluummin hoitaisin asian sillä läpyskällä.

    Ja vielä kerron, että virastossakin työskentelevät ihmiset varmasti käyvät päivän mittaan työtehtävissä virastotalon ulkopuolella. Ja höyläävät alvariinsa sitä kulunvalvontaläpyskäänsä. Eivätkä ruikuta turhasta.

    VastaaPoista