torstai 13. joulukuuta 2012

Kouluruokailu 15. - jouluruokailu ja koulun traditioTradition merkityksestä

Yllä on pari kuvaa Pähkinärinteen koulun joululounaasta, joka oli runsas ja erittäin maittava. Eilinen lounas oli hyvin perinteinen kuten pitää ollakin, sillit ja savulohet, kinkut ja kalkkunat, rosollit ja salaatit, laatikot ja keitetyt perunat. Jälkiruuaksi oppilaat saivat mehua ja pullaa. Ruokala oli koristettu jouluisesti, taustalla soi joulumusiikkia. Uusi hieno tarjoiluvaunu oli käytössä ensimmäistä joulua.

Kouluruokailu on myös hengenravintoa.

On välirauhan aika. Aika ajoin on käyty kiivasta keskustelua suomalaisen perinteen vaalimisesta peruskouluissa. Parisen vuotta sitten Opetushallitus rauhoitti tilanteen antamalla selkeät ohjeet. Todettiin ykskantaan, että perinteinen koulun kuusijuhla on suomalaista kulttuuriperintöä, ei uskonnonharjoittamista.

Joulu juhlista jaloin

Yksi hienoimpia koulujen traditioita on joululounas. Viime lukuvuonna suomalaisen koulun joululounas sai huomiota myös Yhdysvalloissa, suomalaisen koulun lounaat ylipäätään. Kouluruokatietopankkia ylläpitävä Maarit julkaisi oman kouluni joululounaasta ottamani kuvat, jotka julkaistiin myös suositussa yhdysvaltalaisessa Fed Up With Lunch -blogissa.

Kannattaa lukea molempia blogeja. Emme aina arvosta suomalaista koululounasta, vaikka meillä tarjottavat koululounaat ovat poikkeus, harvassa maassa niitä tarjotaan. Kaikille lapsille tarjottava koululounas on yksi suomalaisen koulujärjestelmän kivijaloista, mikä on hyvä näin joulun alla muistaa. Tyhjällä vatsalla lapsi ei jaksa opiskella.

Koulu-Joulu-lounas valokuvina / Finnish Holiday School Lunch

Jokaiselle koululle muodostuu oma vuotuinen traditio, joka toimii kellonomaisesti. Mikäli vähän yli 30-vuotiaan lähiökoulun traditio kiinnostaa, kannattaa mennä vaikka oman kouluni kotisivuille ja painaa vasemmalta linkkiä "Tapahtumia", niin ymmärtää, mistä on kyse.

http://www.edu.vantaa.fi/pahkis/

Kouluni traditioon kuuluu vaikkapa tunnin päästä pidettävä Lucia-juhla, juhlasta löytyy kuvia edellisvuosien tapahtumista. Kuka onkaan tämän vuoden Lucia-neito, joka on valittu kuudesluokkalaisten tyttöjen keskuudesta? Kaikki kuudesluokkalaiset tytöt osallistuvat Lucia-kulkueeseen.

Juhlan jälkeen tytöt menevät aina ilahduttamaan koulun naapurissa asuvia dementiakodin vanhuksia. Olen kerran ollut tyttöjen mukana, kyynel vierähti karun opettajankin poskelle, niin liikuttava oli tilaisuus. Vanhukset eläytyivät vahvasti esitykseen oman menneisyytensä kautta.

Luokassani on nyt ns. luokan oma pikkujoulu. Oppilaat pelailevat hartaasti lautapelejä, taustalla soi Phil Spectorin hieno joululevy. Lucia-juhlan jälkeen on luokkani oppilaiden esitystunti, jonka jälkeen luokkaan tulee Joulupukki, joka jakaa arpomalla oppilaiden tuomat viiden euron arvoiset pikkujoululahjat.

Lisäys, kuva tämän vuoden Lucioista:

2 kommenttia:

  1. Hienolta näyttää tänäkin vuonna teidän joululounaanne.

    Joulua odottava tunnelma ei taatusti olisi sama jos lounasta ei tarjottaisi. Joten on hienoa, että perinteestä pidetään kiinni.

    Koulun jouluruokaperinnettä arvostavat kuulemma koululaisetkin ruoan menekin perusteella.

    Rauhallista joulua ja työniloa vuodelle 2013!

    VastaaPoista