perjantai 11. lokakuuta 2013

Miksi viranomaistietoa pantataan?

10.10. HS
Neljää ihmistä ammattiopiston tiloissa torstaina Oulussa puukottanut 16-vuotias oli  jättänyt nettiin kouluaan koskevan uhkauksen viime helmikuussa. Poika kävi tuolloin Haukiputaan yläastetta. Poliisin mukaan hän oli kirjoittanut , että "tappaisin koko koulun, jos olisi ase".
”Kuulustelimme häntä siitä. Läsnä olivat myös pojan vanhemmat. Poikaa ei sen jälkeen seurattu, koska hän katui tekoaan ja kertoi kirjoittaneensa uhkauksesta piloillaan. Teimme kuitenkin lastensuojeluilmoituksen”, apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta kertoo.


Tieto uhkauksesta ei kuitenkaan ole mennyt yläasteelle eikä torstain puukotuksen tapahtumapaikalle Myllytullin ammattikouluun.

”Meillä ei ole mitään tietoa tällaisesta uhkauksesta”, Haukiputaan yläasteen rehtori Ari Isomaa kertoi torstai-iltana HS:lle.


Myöskään Myllytullin ammattiopiston rehtori Saija Niemelä-Pentti ei tiennyt uhkauksesta tai sitä seuranneesta lastensuojeluilmoituksesta.
Poliisi ja lastensuojeluviranomaiset eivät myöskään ilmoittaneet uhkauksesta Oulun kaupungin turvallisuusjohtamisen ryhmälle. 

Ryhmä on perustettu Suomen kouluampumisten jälkeen takaamaan oppilaiden turvallisuus Oulussa, kertoo sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä STT:lle.



Kerrassaan surullinen tapaus.

Onneksi nyt kukaan ei kuollut. 

Ihmetystä herättää, että poliisi ja lastensuojelu panttasivat koulu-uhkauksen, "tappaisin koko koulun, jos olisi ase". 

Poliisi tiesi. Lastensuojelu tiesi. Koulut ja rehtorit eivät saaneet tietää. Edes Oulun kaupungin turvallisuusjohtamisen ryhmä ei saanut tietoa. 

Poika iski leipäveitsellä kahta ihmistä niskaan ja kahta rintaan.

Pantattiin tietoa, ja neljää ihmistä puukotettiin. 

On täysin absurdia, että hyvin yksinkertaista tietoa ei saada liikutettua eri viranomaisten välillä. Mielestäni tätä tapausta ei saa jättää tähän, vaan on tutkittava perinpohjin, miksi tieto ei kulkenut. 

On pakko kysyä, ketkä panttasivat tietoa? 

Jotkut ihmiset ovat päättäneet, että koulujen rehtoreiden ei tarvitse tietää. 

On pakko kysyä, miksi jotkut ihmiset ovat päättäneet, että tietoa ei tarvitse lähettää kouluun?


10.10. HS


Jokelan ja Kauhajoen tapausten jälkeen on toivottu lukioihin ja ammattikouluihin lisää psykologeja ja kuraattoreita.

"Toivottavasti tämä nyt nopeuttaa uuden opiskelijahuoltolain toteutumista", sanoo ohjelmajohtaja Hanna Heinonen Lastensuojelun keskusliitosta.

Eduskunta käsittelee parhaillaan lakiesitystä, joka toisi opiskelijahuollon kaikkiin toisen asteen kouluihin ensi vuoden alusta. Uudistus lisää kuntien kustannuksia, minkä vuoksi kokoomus on esittänyt harkittavaksi sen perumista säästösyistä (HS 9. 10.).

Uudistus on ollut vireillä jo kymmenen vuotta, mutta vasta nykyhallitus otti sen ohjelmaansa. Oikeuskansleri on myös huomauttanut useita kertoja siitä, että tuen saannissa on ongelmia.


Enkeliporsas:

Kuinka monta Kauhajokea, Jokelaa tai Oulua vielä tarvitaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti