tiistai 8. lokakuuta 2013

Pelko ohjaa koulunpitoa ja opetusta

Yle 4.10.


Amerikasta tuttu korvausten ja syyllisten hakeminen vahingon sattuessa mietityttää koulumaailmassa. Kouluhenkilökunta joutuu usein kääntymään ammattijärjestön puoleen juridisten kysymysten selvittämiseksi.

Kajaanin Lyseon rehtori Marko Kuvaja muotoilee vastaustaan viimeisimpää tuoreeseen koulumaailmasta tulleeseen uutiseen. Nurmijärveläisrehtori sai sakkotuomion koulun oppilaan loukkaannuttua vakavasti liikuntatunnilla pulkkamäessä. 

Opettajien ammattijärjestö OAJ ilmoitti tuomion jälkeen, että se harkitsee kieltävänsä jäseniään opettamasta sellaisia liikuntalajeja, joissa oppilaiden jatkuva valvominen on mahdotonta.

- OAJ:n reagointi voi olla kärjistämistä, että halutaan nostaa keskustelua vastuusta, kajaanilaisrehtori arvelee.

Kajaanilaisen Kätönlahden alakoulun opettaja Teija Jääskeläinen pitää asiaa pelottavana.

- Jos oikeasti pitää miettimään, että joutuuko oikeussaliin käyttäessään oppilaita metsässä. Sitähän se kärjistäen on.







Pää pölkyllä eläminen ahdistaa.

On totta, että pelko on alkanut ohjata koulunpitoa aikaista enemmän. Jos opettaja antaa pelolle täyden vallan, luokka pysyy visusti neljän seinän sisällä. Opettaja ei pääse pelkoaan pakoon edes neljän seinän sisällä, sillä liikuntasali ja teknisen käsityön luokka ovat täynnä vaaroja, jotka pitää ottaa koko ajan huomioon. 

Mielenkiintoista on, että eri kunnissa on erilaisia ohjeita esim. leirikoulujen suhteen. Olin muutama viikko sitten luokkani kanssa leirikoulussa Kuntokalliossa Helsingin Karhusaaressa. Ennen riitti, että mukana oli toinen valvoja tyttöjä varten. Nyt vaadittiin itseni lisäksi kaksi valvojaa, joista toisen oli oltava nainen. 

Kuulin, että Helsingissä koulun järjestämässä leirikoulussa pitää opettajan lisäksi olla peräti kolme valvojaa. Moni opettaja pitää leirikoulunsa hyvin valvotuissa ja ohjatuissa paikoissa kuten urheiluopistoissa tai leirikoulukeskuksissa.

Teen vuosittain noin kahdeksan opintoretkeä, nelisen kappaletta per lukukausi. Kohta varmaan tavallisella opintoretkelläkin pitää olla kaksi valvojaa. Pian käy varmaan niin, että koulun ulkopuolinen toiminta vaatii niin paljon paperityötä ja valvontaa, että moni maikka miettii, viitsiikö sitä enää lähteä koulusta mihinkään. Ollaan sitten neljän seinän sisällä vaan.

Olen ollut muutaman kerran OAJ:n lakimiehen koulutuksessa. Hän piti sekä opintoretkiä että leirikouluja suurina riskeinä, niin suurina, että puolivillaisesti suunniteltuja retkiä ei pidä tehdä ollenkaan.

Kohta monelle opettajalle suurin syy kuulua Opetusalan Ammattijärjestöön (OAJ) on Ammatillinen vastuu- ja oikeusturvavakuutus.

Vantaalla on siirrytty pikkuhiljaa lähikouluperiaatteeseen, erityiskouluja on lopettettu ja erityisoppilaita on inklusoitu suuriin ryhmiin, mikä tuo uusia haasteita koulun arkeen. Turvallisuuskysymykset on pohdittava tarkkaan uudelleen.

Koulussani on jouduttu lisäämään mm. välituntivalvontaa. Pihoilla pyörii neljä valvojaa kerrallaan, alapihalla valvoo kaksi opettajaa kuten yläpihallakin.

Muuten, kaikesta huolimatta olen sitä mieltä, että koulu ei ole vankila.

2 kommenttia:

  1. Lisäksi me riviopettajat emme ole oikeastaan yhtään perillä näistä jutuista....

    VastaaPoista
  2. Missähän muussa ammatissa työntekijä olisi valmis tekemään jatkuvaa ja ympärivuorokautista vastuunalaista ihmisvastuu-työtä esim. kolmen päivän leirikoulussa ( 3 x 24 h ) josta maksetaan ( 3 x 8 tunnin ) palkkana vain työtuntien kolmasosa ? Vastuu on ympärivuorokautinen ja jakamaton, mukana olevat vanhemmat eivät vähennä sitä ollenkaan. Opehan saa lisäksi naurettavan pienen leirikoulukorvauksen jolla saa muutaman lenkkimakkaran. Eli kolmen päivän leirikoulussa opettaja tekee noin 48 tuntia ilmaista työtä! Ovatko opettajat järjissään? Vasta-argumentiksi ei käy että opettajalla on erilaiset palkkausperusteet - työn ja palkan suhde leirikouluissa on juuri tuo: kiitos että viet 33 prosentin palkalla luokan leirille.

    Tämä palkkauksen ja vastuun välinen mieletön epäsuhta vain tiedoksi meille vanhemmille, että osaisimme olla kiitollisia opettajasta joka luokkansa vie leirikouluun ja/tai osaisimme olla painostamatta opea leirikouluun millään tavalla.

    Kaikkea ei voi tietenkään tässä asiassa mitata rahassa, leirit ovat arvokasta pääomaa sinänsä, mutta tämä asia on syytä tiedostaa. Leirikoulu ei saa olla myöskään mikään statussymboli joka pitää suorittaa kun muutkin niille lähtevät. Itse kannatan leirikouluja, olen ollut monella mukana, mutta kaipa juuri siksi tuo korvaus 24 tunnin työputkista onkin tuollainen kun opettajista aina ja kaikesta huolimatta vetäjiä löytyy.

    VastaaPoista