torstai 12. maaliskuuta 2015

Uusi koulupäivä - koulu alkaisi aikaisintaan yhdeksältä

Agraariyhteiskunnan ajan lukujärjestys
12.3. Iltalehti


Torstaina aamupäivällä Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä luovutti Tulevaisuuden peruskoulu -nimisen loppuraporttinsa opetusministeri Krista Kiurulle. Työryhmässä päätettiin muun muassa siitä, että koulupäivän pitäisi alkaa aikaisintaan yhdeksältä.

- Kahdeksan kouluaamut juontavat juurensa agraariyhteiskunnan ajoilta. Oppimisen näkökulmasta tehokkaampaa olisi, jos koulupäivät alkaisivat vasta yhdeksältä. 

Opettajavuosistani muistan, kuinka väsyneitä oppilaat yleensä olivat ensimmäisellä aamutunnilla. Lisäksi isommissa kaupungeissa asuvat lapset eivät joutuisi aamuruuhkaan ja pienemmillä paikkakunnilla asuvien taas ei tarvitsisi herätä niin aikaisin, jos lähimpään kouluun on pitkä matka, perustelee Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä.


Koko raportti:

Tulevaisuuden peruskoulu (minedu.fi)

Koulun aloitusaika herättää aina suuria intohimoja. Oletan, että niin käy nytkin, kun Tulevaisuuden peruskoulu -raportissa esitetään, että koulu alkaisi aikaisintaan yhdeksältä.

Maalla koulumatkat voivat olla pitkiä ja kouluihin mennään koulutakseilla. Maalla on hyvä, että koulu alkaa yhdeksältä.

Olen aina ollut sitä mieltä, että koulun paras aloitusaika on kello kahdeksan. Kun kouluun mennään ajoissa, sieltä pääsee myös ajoissa pois. Lapsille jää koulupäivän jälkeen enemmän leikki- ja harrastusaikaa.

Jos koulupäivän alkua myöhennetään tunnilla, lapsilla on kiire tehdä läksyt ennen harrastuuksiinsa menoa. Leikkiaikaa ei juuri jää.

Kaikkia harrastuksia ei kouluun edes saada, musiikki- ja kuvataidekoulut, ratsastukset, uimiset ja jääkiekot. Urheiluseurojen valmentajat käyvät päivisin töissä, mistä ihmeestä löytyy valmentajia vaikka keskelle koulupäivää?

En usko, että lapset tulevat olemaan sen pirteämpiä, jos koulu alkaa säännöllisesti yhdeksältä. Lasten elämänrytmi siirtyy tunnilla. Silloin mennään säännöllisesti myös nukkumaan myöhemmin, ja lapset tulevat kouluun yhtä väsyneinä kuin ennenkin.

Paras lääke aamuväsymiseen on laittaa lapset kotona ajoissa nukkumaan. Alakoululaisen sopiva nukkumaanmenoaika on noin 20.30-21.00. Jos lapset ovat aamulla väsyneitä, ei oikeastaan voida syytä kuin kotia. 

Kyllä vanhempien tehtävä on laittaa lapsi nukkumaan, eikä jättää lasta kukkumaan kännykän tai konsolipelin kanssa. On täysin selvää, että lasta väsyttää, jos hänet jätetään valvomaan vempaittensa kanssa yömyöhään. Silloin tullaan kouluun väsyneenä alkaa koulu sitten kahdeksalta tai yhdeksältä.

10 kommenttia:

  1. Sivuhuomio: myös kesäaikaan siirtyminen "aikaistaa" aamuja, tätä kellonsiirtämistä ei agraariyhteiskunnassa ollut, eikä kattavaa koululaitostakaan, tai riippuu mihin agraariaika sijoittuu.

    VastaaPoista
  2. Hyvä! Juuri noin! Vastuu lapsista, heidän väsymyksestään eli univelasta, fyysisestä kunnosta, pelien ja kännyköiden käytöstä, katsottujen ohjelmien tai pelien sisällöstä jne. on tietenkin aina kodeilla, perheillä, vanhemmilla - kellä muulla se voisi ollakaan.

    Nykyään aikuiset ovat tottuneet odottamaan yhteiskunnalta "hyvää palvelua" ja lisää subjektiivisia oikeuksia jotka-kato-on-mun-niinku-ihmisoikeus ja yhteiskunnan tulee muotoutua kaikkien näiden oikkujen mukaan. Koulujen ei pidä alentua palvelemaan reflektiivisesti perheiden yksilöllisiä tarpeita, esim. pitkiä aamuja tms. mitä äidit ja isukit sattuvat milloinkin haluamaan. Penskat ajoissa nukkumaan ja ajoissa kouluun. Mitään syytä ei ole tukea pikkulasten iltamyöhään kukkumista. Lääkäreidenkään mukaan aamu-uni ei ole yhtä syvää aivoille ja elimistölle kuin iltauni.

    t. isä

    VastaaPoista
  3. Argumentoit "olen aina ollut sitä mieltä", "en usko". Moni uskoo kanssasi samoin. Tällaisia asioita tulee päättää kuitenkin tiedon, ei uskon pohjalta. Unitutkija Partinen ei usko, vaan tietää että teineillä ei uni tule aikaisin vaikka vanhemmat kuinka sitä toivoisivat, ja jo puolen tunninkin myöhäistäminen koulunalussa parantaa tuloksia.

    http://yle.fi/uutiset/unitutkija_markku_partinen_nuorten_kouluaamut_myohemmiksi/7426224

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kouluissa on muitakin kuin teinejä, alakoululaiset tarvitsevat unta kasvaakseen. Heidän pitää nukkua, ei kukkua yömyöhään.

      On hyvin surullinen näky, kun pieni lapsi nuokkuu oppitunneilla, eikä pysty sen takia oppimaan.

      Poista
    2. Et lukenut Markku Partisen juttua edes loppuun:

      "Alakoululaisilla aikainen kouluaamu ei ole Partisesta ongelma.

      – Jos voisin valita, heillä koulujen alkamisajan voisi hyvin pitää kello kahdeksassa. Sen takia, ettei pienellä lapsella ole paljoa vaikeuksia herätä."

      Alakoulua käydään kuusi vuotta, yläkoulua kolme.

      Poista
  4. Vaikka koulu onkin oppilasta varten, ei pidä unohtaa niitä tuhansia opettajia ja heidän perheitään, jotka joutuvat heräämään kukonlaulun aikaan, jotta ehtivät ajoissa töihin. Pk-seudulla kun työmatkoihin hurahtaa helposti se 30-60 min (eikä maakunnissakaan läheskään kaikki opeta siinä saman kunnan lähikoulssa), sitä ennen itsensä kuntoon laittamisen lisäksi pitää ruokkia ja viedä lapset hoitoon, jne., niin kyllä se klo 5.30-6 herääminen tuntuu ihan hemmetin kohtuuttomalta. Puoli tuntiakin enemmän aamu-unta on taivaallista. Ja minun 4.-luokkalaiset ovat kyllä ihan nukkuneen rukous klo 8 alkavilla tunneilla. Iltapäivän tunneissa ei ole sitä ongelmaa.

    VastaaPoista
  5. Olen ollut työssä niin koulussa, missä oppilaiden työpäivä alkoi aikaisintaan 8.45 tai 9.30, kuin tavanomaisissakin kouluissa.
    Minun subjektiivinen, kokemusperäinen mielipiteeni on on, että tuo ns. myöhäistetty aloittaminen toimi hyvin, lapset olivat selvästi virkeämpiä.

    Olen silti samaa mieltä sen kanssa, että opettajan kannalta perinteinen kahdeksalta alkava työpäivä on mukava. Siinä saa ikään kuin lisää tunteja vuorokauteen kun työt päättyvät aikaisin.

    Lapsille tuo myöhäisemi aloitus taitaa silti olla parempi, ja lapsilähtöisestihän tätä hommaa tehdään.

    VastaaPoista
  6. Tuo "lapsilähtöisyys" on usein vain meidän aikuisten tulkintaa ja sovellusta omien motivaatioidemme kainalosauvoiksi.

    Mitenköhän nämä 9.30 heräväät sitten sopeutuvat armeijan herätykseen klo 7 tai aiemmin? Sielläkin kai pitää sitten kellonaikaa siirtää poikia kun nukuttaa vielä niin...

    Aikaisin heräämisessä ei ole mielestäni mitään agraarista. Kaupungissa on ihan sama planetaarisuus kuin maalla. Luonnossakin eläimet heräävät heti aamuhämärissä ja jo aiemmin. Ylösnousu sarastuksen aikaan on luonnollista, sananmukaisesti. Ajoissa nukkumaan niin ei ole mikään ongelma. Elämää tulisi kai elää luonnon signaalien mukaan eikä television tms. tarjoaman viihdesisällön mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei... totta. Kesällä ei nukkumaan ollenkaan kun aurinko ei laske ja talvella koulupäivä alkaa aikaisintaan kympiltä kun aurinko alkaa pilkistää. Loppuu myös viimeistään puoli yhdeltä. Rovaniemen pohjoispuolella ei käydä talvella koulussa ollenkaan, kun eivät karhutkaan talviuniltaan herää...

      Ehkä pitäisi herätä ihmisten taas katsomaan tutkittua tietoa eikä nostalgisoida vanhaa. "Kun kyllä minäkin heräsin kuudelta lypsämään lehmät ja viemään sanomalehdet ja purut kuivuriin ja sitten tein aamupalaa ja hiihdin kouluun". Maailma muuttuu.

      Poista
  7. "Kyllä vanhempien tehtävä on laittaa lapsi nukkumaan..." Totta.

    Oma ekaluokkalaiseni on illanvirkku ja kun hänet laittaa nukkumaan klo 21, uni ei tule tuskin koskaan ennen klo 22. Ei johdu kännyköistä, konsoleista, tietokoneesta, televisiosta tai rutiinien puuttumisesta. Lapsi vain on illanvirkku - ja aamuntorkkukin, valitettavasti. Ihan aina ei voi vanhempiakaan syyllistää...

    VastaaPoista