tiistai 27. tammikuuta 2009

Tuuli huulia heiluttaa


HS 19.11.

"Perusopetuslakiin ei tule määräyksiä peruskoulun luokkakoosta. Asia on varmistunut eduskunnan juuri päättyneissä äänestyksissä.

Kunnat ovat saamassa lisää rahaa luokkakokojen pienentämiseen. Eduskunnassa kuitenkin epäillään, ettei rahaa käytetä tähän tarkoitukseen. "

Tähän on nyt pakko palata. Syksyllä keskusteltiin kovasti alakoulun luokkakoosta. Esitettiin 18-24 oppilasta luokkaa kohden.

Luokkakokojen rajoituksia ei lakiin kirjattu. Pelättiin, että "minimistä tulee maksimi", mikä tarkoittaisi sitä, että kaikki luokat tupattaisiin täyteen maksimin mukaan.

Oletetaan, että luokkakoon maksimiksi olisi säädetty 24 oppilasta. Olen ollut luokanopettajana lähiökouluissa kohta kolmekymmentä vuotta. Kertaakaan minulla ei ole ollut sitä 24 oppilasta tai vähemmän. Aina enemmän. Olen opettanut yleensä viidettä tai kuudetta luokkaa.

Suurin osa Suomen oppilaista opiskelee suurissa luokissa. Monien päättäjien puheet siitä, että "minimistä tulee maksimi" ovat naurettavaa tosiasioiden pakoilua.

Lisärahaa luokkakokojen pienentämiseen on tulossa 16 miljoonaa euroa. Lisärahaa ei ole korvamerkitty millään tavalla. Nyt on lama. Kuka hullu oikeasti uskoo, että kunnat sijoittaisivat rahansa luokkakokojen pienentämiseen?

Luokkakoot kasvavat ensi lukuvuonna monessa kunnassa. Esim. Vantaalla luokkia tullaan yhdistämään rajusti. Tyypillistä on, että jos on kolme kohtuullisen kokoista rinnakkaisluokkaa (esim. vaikka ka. 23 oppilasta / ryhmä), niistä tehdään kaksi isoa luokkaa.

Opeta siinä sitten yksilöllisesti, tue erityisoppilaita, kaitse levottomia lapsia ja luotsaa maahanmuutajaoppilaita suomen kieleen ja kulttuuriin. Paljon lastataan yhden kansankynttilän kontolle.

Kauniita sanoja puhutaan koulutuksen puolesta - tuuli huulia heiluttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti