tiistai 5. lokakuuta 2010

"Ommoo lommoo"

5.10. Iltalehti


Peruskoulun oppilaat voivat saada koululta luvan pitää omaa lomaa lain mukaan "erityisestä syystä". Viime aikoina vapaita on pyydetty entistä enemmän ja kaikki pyynnöt menevät käytännössä läpi.

- En sanoisi, että nyt olisi meneillään jonkinlainen buumi, vaan tilanne on vähitellen kehittynyt tällaiseksi, kouluneuvos Matti Lahtinen sanoo Etelä-Suomen Sanomille.

Henkilökohtaisten lomien arvioidaan haittaavan oppilaan koulunkäyntiä ja aiheuttavan opettajille ylimääräistä työtä.



Täytyy sanoa, että oppilaiden omat lomat aiheuttavat kouluille päänvaivaa. Asiaa voi pohtia moneltakin kantilta.

Usein on, että ne omat lomat kasautuvat samoille oppilaille. Millaisen mallin lapsi saa työnteosta, kun lomille lähdetään matkoille tai mökille tuosta vaan?

Periaate on, kun oppilas lähtee omille lomille, pitää vanhempien hoitaa menetetty opetus tai hommat hoidetaan omatoimisesti jälkikäteen. Käytännössä on niin, että opettajat antavat etukäteen läksyt. Niin teen itsekin, vaikea on kieltäytyä, kun sirkesilmäoppilas pyytää läksyjä.

Tukiopetusta ei omien lomien takia saa antaa, vaan opetus on annettava tukiopetusta oikeasti tarvitseville.

Omassa koulussani oma opettaja myöntää lomat 1-3 päiväksi, pidemmäksi ajaksi lomaa anotaan rehtorilta. Yhtään bumerangia en muista 30-vuotisen opettajan urani ajalta. En ole koskaan evännyt lomaa, vaikka kyseessä olisi lähes toistuvat perjantaimökkireissut.

Loman anominen on tehty helpoksi, eikun printti ulos koulun kotisivuilta ja paperi kiikutetaan omalle maikalle. Ennen loma-anomus täytyi hakea ja pokata koulun kansliasta.

Nykyään ei ole mitenkään tavatonta, että anotaan todella pitkiäkin lomia, vaikka parin kuukauden ameriikanlomia. Silloin oikeasti vanhempien pitää sitoutua kotiopetukseen. Ennen vanhaan parin kuukauden poissaolot merkitsivät automaattista luokalle jäämistä.

Tuntuu väärältä, kun suurin osa oppilaista käy säännöllisesti koulua ja jotkut hilppaavat aurinkorannoilla parikin kertaa lukuvuodessa koulun työajalla.

Niin, ja se Opetushallitus, ärähtää. Jospa vaihteeksi annettaisiin selkeät toimintaohjeet kouluille liiallisen oman lomailun suhteen. Miten olisi selkeät rajoitukset - kuinka monta päivää oppilas voi omilla lomilla olla koulusta pois lukuvuoden aikana?

Koulu on lapsen työtä.

7 kommenttia:

  1. No tuotaa, kyllähän ne vanhemmatkin sieltä työstä ovat sen ajan poissa, eikös? Ja töistä saa lomaa, kun kyllin ajoissa anoo, myös opettaja? Tosin katsoin vähän karsaasti etelän lomalla kouluaikana lähtevää opettajaa. Omat lapset ovat pärjänneet koulussa kohtuudella ja ovat olleet jonkin ylim. päivän pois. Jos koulu oisi mennyt huonosti asiaa olisi harkittu ja tn. ei olisi oltu lomilla pois. Lukio tuntuu nyt työläämmältä eikä sieltä ole enää lomille lähdetty.

    Kuinkas nämä urheilijat ja esiintyjät sun muut, sekö on sitten toinen työ, jonka takia voi olla pois?

    VastaaPoista
  2. Koulu on aivan liian yliarvostettua ja me opettajat luulemme siitä vähän liikoja. Muutaman viikon poissaololla ei ole oppimisen kannalta mitään merkitystä, ne asiat unohdetaan sitä paitsi muutenkin parin kuukauden päästä.

    Monelle oppilaalle poissaolo voi oppimisen kannalta olla pelkästään hyvä asia; he ovat oppineet koulussa ainoastaan sen, etteivät opi mitään. Ulkomaanreissulla saattaa oikeasti jotain oppiakin.

    VastaaPoista
  3. Ei minuakaan muutaman päivän lomat millään tavalla häiritse, ongelma on vaan, että jotkut lomailevat ylenmäärin koulun työaikoina, jotkut eivät ollenkaan.

    Yksi ratkaisu voisi olla, että kaikki saisivat olla vaikkapa viikon pois ylimääräistä lukuvuoden aikana, perheet voisivat hyvällä omalla tunnolla viettää sitä yhteistä lomaansa.

    Pertsa totesi, että koulu on yliarvostettua...hmmm...onkohan näin? Olisi edes arvostettua, silloin peruskoulun opettajatkin saisivat säädyllistä palkkaa.

    Olen jutellut vastavalmistuneiden opettajien kanssa. Palkka on tosi pieni, ja esim. asuminen pääkaupunkiseudulla on kallista.

    Monet muun uran valinneet kaverini saavat aivan toisenlaista palkkaa kuin minä.

    Palkka on todellinen arvostuksen mittari, muu kaikki on sanahelinää.

    VastaaPoista
  4. Onko se, että toiset lomailevat pois niiltä, jotka eivät lomaile ollenkaan? En näe sitä ongelmana, näen sen jonain muuna...

    VastaaPoista
  5. Haluaisin erilliskorvauksen (vanhemmilta) lisätyöstä, jonka oppilaan pariviikkoinen lomailu minulle aiheuttaa.

    VastaaPoista
  6. Mitään lisätyölisiä ei tarvita, koska lisätyötä ei tule. Päinvastoin, opettajalle tulee helpotusta: huoltajat vastaavat opetuksesta loman aikana.

    Hyvät ylitunnollisest suorittajaopettajat! Hellittäkää vähän, älkää tehkö työtä, joka teille ei kuulu.

    VastaaPoista
  7. Kyllä Pertsa on oikeassa. Huoltajien on vastattava opetuksesta loman aikana.

    VastaaPoista