torstai 30. syyskuuta 2010

Maikka röökipoliisina

Iltasanomat 30.9.

Tupakkalaista harmaita hiuksia opettajille

Alle 18-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan tupakkatuotteita. Tästä koituu ongelmia ainakin koulumaailmassa. Tupakointi myös kielletään oppilaitoksissa.

Helsingin Sanomien haastattelema hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että asiasta on tullut paljon kyselyjä opettajilta. Pitääkö alaikäisten tupakat takavarikoida vai ei?

Alaikäisiltä kielletään tupakkatuotteiden hallussapito, mutta siitä ei ole säädetty rangaistusta. Tämän vuoksi opettajien ei pidä ryhtyä poliiseiksi.

Tupakoinnin rajoittaminen oppilaitoksissa voi ajaa koululaiset pois koulualueilta. Opettajien keskuudessa pelätään, että koulujen ulkopuolella tupakoivista oppilaista aiheutuu haittaa lähialueen asukkaille.


Alakoulussa oppilaiden tupakointi on onneksi marginaalinen ilmiö. Jos minä näen jonkun polttavan tupakkaa kouluaikana koulun alueella, takavarikoin tupakat pois ja soitan asiasta välittömästi vanhemmille. Ilmoitan heille tapahtuneesta ja sanon, että tupakat ovat saatavissa rehtorin kansliasta ja noudettavissa koska tahansa.

Jos joudun moisesta teosta raastupaan, sitten mennään.

Yläkoulujen tilanne on aivan toisenlainen. Tupakointi on yleisempää kuin alakouluissa. Oppilaat menevät tupakoimaan koulualueen ulkopuolelle. Oppilaat ovat jo fyysisesti kasvaneet.

En lähtisi repimään tupakoita heidän suustaan.

Se on aivan varmaa, että tupakoivista oppilaista aiheutuu harmia lähialueiden asukkaille ja liike-elämälle. Oletan, että yläkoulujen säännöissä kielletään luvaton oleskelu koulualueen ulkopuolella kuten alakouluissa.

Varmaan opettajat joutuvat katsomaan sormien läpi sekä oppilaiden tupakointia että koulun ulkopuolella oleskelua. Koulu ei kuitenkaan ole vankila, eivätkä opettajat ole vanginvartijoita.

Yläkoulun oppilas tajuaa, mitä tekee.

Olisi hyvä, että Opetushallituksesta lähetetään mahdollisimman pian ohjeet kouluille, kuinka toimia tupakoinnin suhteen. On järjetöntä, että alle 18-vuotiaat eivät saa pitää hallussaan tupakkatuotteita, mutta kouluissa se sallitaan.

Melkoinen on ristiriita murrosikäiselle nuorelle purtavaksi. Toinen sanoo älä tee, ja toinen tee vaan.

Ja kummallista on, että aikuiset, koulun henkilökunta, ei saa polttaa tupakkaa koulun alueella, ja lapset sen kuin tupruttaa.

1 kommentti:

  1. Kiinnostavaa tietoa - kiitti. (Onneksi en ole tupakoitsija, se on nykyään äärettömän hankalaa ja kiistanalaista.)

    VastaaPoista