tiistai 7. syyskuuta 2010

8019 euroa - 6962 euroa = 1057 euroa

(En löytänyt aiheeseen sopivaa kuvaa, joten laitoin viimevuotisen ekaluokkalaiseni kangasörkin kuvan. Örkki kaikessa runsaudessaan on riemastuttava, ja luokkani jokainen örkki kuvasti jollakin tavalla tekijänsä luonnetta. Ja oppilaat rakastivat niiden tekemistä.)

Aamuhesarissa pohdiskeltiin Helsingin ja Vantaan mahdollisen yhdistymisen etuja ja haittoja. Ihmeteltiin helsinkiläisen ja vantaalaisen peruskoululaisen vuosihinnan eroa.

Helsinkiläinen peruskoululainen maksaa 8019 euroa ja vantaalainen peruskoululainen 6952 euroa vuodessa. Eroa on yli tonni!

Mistä ero johtuu?

Vantaalla on suuremmat koulut. Helsingissä on enemmän maahanmuuttajataustaisia oppilaita. Helsingissä on laajempi kielitarjotin. Helsingissä panostetaan enemmän oppilashuoltoon. Vantaan sivistysviraston henkilökuntaa on vähennetty.

Miten säästöt näkyvät oman kouluni arjessa?

Ei juuri mitenkään. Opetusryhmät ovat kohtuullisen kokoisia. On jakotunnit ja tukitunnit. Kerhoja saa pitää. Materiaalitilanne on kohtuullinen. Opetustiloja on ajanmukaistettu. Kouluani remontoidaan pikkuhiljaa.

Pakon edessä on Vantaalla onnistuttu järkeistämään toimintoja ja nyt keskitytään oleelliseen.

Ehkä asiat voidaan sittenkin tehdä toisin. Opettajia lomauttamalla ei pitkälle pötkitä, säästöä ei synnykään, se on nähty.

Jotain on siis opittu. Jotenkin tuntuu siltä, että on päästy pahimman yli.

2 kommenttia:

 1. Hmmm. Luen, että olet ylpeä kustannustehokkaasta Vantaasta. Kaikkeen tottuu.

  Itse olen vahvasti sitä mieltä, että edes Espoo tai Helsinki eivät ole palauttaneet koulujen resursseja sille tasolle, millä ne olivat ennen 90-luvun lamaa.

  VastaaPoista
 2. Olen aivan varma siitä, että paluuta ennen 90-luvun laman resursseihin ei tule. Ajan henki on sellainen, ettei liikoja tulla tarjoilemaan. (vrt. Kokoomus ja oikeistolainen politiikka, joka vallitsee)

  Se on totta, että kaikkeen tottuu.

  Oppilashuoltoon voisi Vantaalla panostaa enemmän. Tarkkiksia voitaisiin perustaa. Koulunkäyntiavustajia voisi palkata huomattavasti enemmän kuin nyt meillä on.

  Mutta olen tyytyväinen "kouluyhteiskuntarauhaan", joka Vantaalla nyt vallitsee. Jonkinlainen status quo tämäkin.

  VastaaPoista