perjantai 17. syyskuuta 2010

RyhmäkokogallupOpettaja-lehti tänään: Puolueet tahtovat pienentää ryhmäkokoja

Poliittisia puolueita alkaa kuumottaa, koska eduskuntavaalit lähestyvät pikkuhiljaa. Opettaja-lehti kyseli puolueiden halut määritellä perusopetuksen ryhmäkoot.

Keskusta – maksimista voi tulla minimi

Puolueen poliittinen sihteeri Helena Pakarinen: Keskusta ei ole halukas määrittelemään ryhmäkokoja lailla. Puolueella on tavoite 20-25 oppilaan ryhmäkoosta. Keskustan mielestä tarkan ryhmäkoon miettimisen ohella on syytä kiinnittää huomiota oppilasainekseen.

Enkeliporsas: Hyvin on epämääräistä. Mitä ihmettä Keskusta tarkoittaa huomion kiinnittämisellä oppilasainekseen? Olen käsittänyt niin, että opettaja hallitsee ”oppilasaineksen” paremmin, jos luokka on pieni. Sana oppilasaines on fasistinen, on vain erilaisia ihmisiä. Ihmiset eivät ole saippuaa. En varmasti äänestä Keskustaa.

Kokoomus – tiukkaa lakia vältettävä
Puolueen poliittinen suunnittelija Jukka Manninen: Tiukkaa ryhmäkokoa on syytä välttää. Laatukriteerit ovat samat kuin Keskustalla, 20-25 oppilasta. Pelätään myös, että maksimista tulee minimi.

Enkeliporsas: Samanlaista epämääräistä hurskastelua kuin Keskustalla. Manninen toteaa, että opettajalla on oltava aikaa jokaiselle oppilaalle. Minä totean Manniselle, kun minulla on luokassa 18 oppilasta 30 oppilaan sijaan, aikaa on. Minulle kelpaa aivan hyvin joku 20 oppilaan maksimi alakoulun yläluokilla, alaluokkien 16 oppilaasta puhumattakaan. En varmasti äänestä Kokoomusta.

SDP – suositukset eivät riitä

Puolueen poliittisen osaston päällikkö Esa Suominen: Ryhmäkoot tulee määritellä laissa. Ryhmäkoon ylärajaksi on asetettava kahdella ensimmäisellä luokalla 16 oppilasta, muilla alakoulun luokilla 20 oppilasta ja yläkoulun luokilla 25 oppilasta.

Enkeliporsas: Olen täysin samaa mieltä. SDP:n vastaus on yksiselitteisen selkeä. Harkitsen vakavasti antamaan ääneni SDP:lle.

Vasemmistoliitto – säädöksin pienemmiksi

Puoluesihteeri Sirpa Puhakka: Opetusryhmien enimmäiskoon tulee olla 20 oppilasta. Luokkakoko tulee säätää mieluummin lailla, koska vapaaehtoisesti luokkakokoja ei pienennetä. Puhakka toteaa, että asiaa on tutkittu paljon maailmalla, pieni luokkakoko korreloi positiivisesti koulumenestykseen.

Enkeliporsas: Vasemmistoliiton ryhmäkokoesitys perustuu keskiarvoon. Esityksessä ei oteta huomioon ikätekijöitä, mikä on vasemmistoliiton esityksen heikkous. Mitä pienempi oppilas on, sitä enemmän hän tarvitsee henkilökohtaista tukea ja kannustusta. Tuskin äänestän Vasemmistoliittoa.

Vihreä liitto – enimmäiskoko lakiin

Poliittinen sihteeri Jouni Vauhkonen: Peruskouluissa erityistä tukea tarvitseville oppilaille on järjestettävä mahdollisuus osallistua samaan opiskeluun muiden kanssa erillisen erityisopetuksen sijasta. Vihreä liitto pelkää myös, että maksimista tulee minimi.

Enkeliporsas: Vihreiden ajatuksista ei ota kukaan selvää. Kannatetaan enimmäiskokoja, mutta samaan aikaan pelätään sitä samaa mantraa, jota Keskusta ja Kokoomus hokevat, minimistä maksimiin höpötystä. Vaikuttaa siltä, että vihreät pyrkivät epämääräisellä selittelyllään miellyttämään kaikkia. En varmasti äänestä Vihreää liittoa.

RKP – pienten ryhmien puolesta

Puolueden tiedotuspäällikkö Marcus Hagström: RKP on pitkään ollut pienten ryhmien puolestapuhuja, mutta puolue ei ole ottanut kantaa, pitäisikö ryhmäkoot määritellä asetuksessa.

Enkeliporsas: Vaikuttaa siltä, että ryhmäkoolla ei ole hölkäyksen pöläyksen merkitystä RKP:lle, niin lyhyt ja epämääräinen vastaus oli. RKP:lle ruotsin kielen aseman turvaaminen Suomessa on tärkeämpää kuin yleinen koulutuspolitiikka. En varmasti äänestä RKP:ta.

Kristillisdemokraatit – laki turvaisi tasa-arvon

Kansanedustajat Sari Palm ja Leena Rauhala: Samat rajat kuin SDP:llä, ryhmäkoot tulee määritellä laissa. Ryhmäkoon ylärajaksi on asetettava kahdella ensimmäisellä luokalla 16 oppilasta, muilla alakoulun luokilla 20 oppilasta ja yläkoulun luokilla 25 oppilasta. Ryhmäkokoja pienentämällä voidaan parantaa opetustilanteiden työskentelyrauhaa ja yksilön kohtaamista opetuksessa sekä kodin ja koulun yhteistyömahdollisuuksia.

Enkeliporsas: Olen täysin samaa mieltä. Kristillisten vastaus oli yksiselitteisen selkeä. En kuitenkaan äänestä kristillisdemokraatteja, koska en pidä siitä ollenkaan, että he ovat omineet itselleen kaikille yhteiset suomalaiset kristilliset arvot.

Perussuomalaiset – ryhmäkoot asetukseen

Apulaispuoluesihteeri Vesa-Matti Saarakkala: Tarvitaan tarkempia laadullisia määritelmiä asetukseen, alaluokille, yhdysluokille, ja ryhmille, joissa on käytöshäiriöisiä, pitää määrittää omat ryhmäkokomaksimit.

Enkeliporsas: Vastaus on epäselvä, tulkitsen, että ryhmäkoot halutaan lakiin.

Enkeliporsaan yhteenveto

Gallupit ja yhteiskunnallinen ilmapiiri viittaavat siihen, että Kokoomus ja Keskusta tulevat mälläämään seuraavissa vaaleissa. Molempien puolueiden vastaukset olivat lähes identtiset ikään kuin puolueet valmistautuisivat jo uuteen yhteiseen hallituskauteen. Varmaan siksi Vihreän liiton vastaus oli noin epämääräinen, pyritään siipiveikkona taas mukaan. RKP pyrkii mukaan aina hinnalla millä tahansa.

Seuraavallakaan hallituskaudella ei ryhmäkokoja tulla säätelemään asetuksilla tai laeilla.

"Maksimista minimi" - mantran hokeminen on ällöttävää poliittista liturgiaa. 

3 kommenttia:

 1. Mielestäni ryhmäkoon pienentäminen olisi erittäin tärkeää ja se pitäisi määritellä laissa. Eikös tilanne ole nyt perustuslaiton - kansalaisia kuuluu kohdella tasa-arvoisesti ja minimitason määrittely takaa sen eriosiin valtakuntaa tai tietty tässä tapauksessa maksimitason?!?

  VastaaPoista
 2. Nimenomaan näin on.

  Yhdenvertaisuuden ja koulutuksellisen tasa-arvon takia perusopetuksen maksimiryhmäkoot on määriteltävä.

  VastaaPoista
 3. Blogistin yhteenveto oli hyvä. Todella osuva.

  Itse haluan muistuttaa, että vaikka ryhmäkoko on lainsäätäjän, ei työehtosopimus-osapuolien asia, t u l i s i asia ottaa myös tiukkaan sävyyn esille OAJ:n toimesta. Vastaavia työnkuvaan/määrään/rasittavuuteen suoraan liittyviä asioita käsitellään kylläkin muissa liitoissa työehtosopimuksissa.

  OAJ ja me opet emme voi vuodesta toiseen piiloutua sen selityksen taakse, että valitettavasti ryhmäkoot päätetään kunnassa ja eduskunnassa. Ne päätetään myös OAJ:n toimesta jos niitä osataan ja halutaan oikein päätettäväksi vaatia.

  Ja mitäpä, me, kokoomusta ja vihreitä äänestävä ammattikunta (sama jako OAJ:ssa), muuta saisimmekaan kuin blogistin yllä kuvaaman marssijärjestyksen ryhmäkokoasiassa. Olemme ammattikuntana sitä mitä me "poliittisesti syömme."

  Jorma Penttinen, Hki

  VastaaPoista