lauantai 8. tammikuuta 2011

Ruotsalaisia käenpoikakouluja Suomeen?


Kunskapsskolan-yritys on kiinnostunut Suomesta hyvien Pisa-koulutusvertailutulostemme vuoksi. Se uskoo, että koulun pyörittäminen Suomessa kasvattaisi sen suosiota Ruotsissa. Yrityksen kouluilla on nimittäin käytössään toistensa opetusmateriaalit, ja suomalaisopettajien laatimat materiaalit olisivat haluttua tavaraa myös naapurissa.

"Suomalaisella koululla ja opettajakunnalla on erittäin hyvä maine. Siksi Ruotsissa herättäisi suurta huomiota, jos meillä olisi mahdollisuus kehittää ruotsalaista opetusta yhteistyössä suomalaisopettajien kanssa", sanoo Kunskapsskolanin toimitusjohtaja Per Ledin.



Yrityksen perimmäinen tarkoitus on tuottaa voittoa omistajilleen.

Ruotsalaiset yksityiset koulut ovat kummallinen sekoitus yritteliäisyyttä ja kansankotia. Perinteisesti yksityiskoulut on rahoitettu lukukausimaksuilla tai muulla yksityisellä rahalla, vrt. Yhdysvallat.

Ruotsissa yksityiset koulut rahoittavat toimintansa julkisen sektorin tuilla eli verorahoilla, mutta voitot menevät yksityisiin taskuihin. Käenpoika pyörii pesässään ja nauraa.

Suomessa on noin 85 yksityiskoulua, jotka toimivat lähinnä aatteellisella pohjalla. Kouluja pyörittävät voittoa tavoittelemattomat säätiöt tai yhdistykset. Joukkoon kuuluu Steiner- ja Freinet-kouluja, uskonnollisia- ja kansainvälisiä kouluja sekä yhteiskouluja.


Opetusneuvos Jari Rajanen opetusministeriöstä kertoo, että muutkin kuin ruotsalaiset ovat olleet alustavasti kiinnostuneita yksityiskoulun perustamisesta Suomeen. Alustavia kyselyitä on viime vuosina tullut useilta eurooppalaisilta koulutuksen järjestäjiltä.

"Perusopetuslaissa on säännös, joka estää opetuksen järjestämisen taloudellisen edun tavoittelemiseksi. Jos Kunskapsskolan hakee lupaa, tämäkin asia tulee arvioitavaksi", Rajanen sanoo. (HS 8.1.)



Suomalaisen tehokkaan ja tasa-arvoisen koulujärjestelmän nakertajille on sanottava jyrkkä ei.

Ihmettelen kovasti Jari Rajasen lausuntoa, "Jos Kunskapsskolan hakee lupaa, tämäkin asia tulee arvioitavaksi". Miksi juuri Kunsskapskolanin hakemuksen takia aletaan arvioida voidaanko Suomeen perustaa voittoa tavoittelevia yksityisiä kouluja? Kunsskapsskolanin taustoilla häärii mm. Wallenbergien teollisuussuku.

Wallenbergien takiako aletaan rukata Suomen perusopetuslakia?

2 kommenttia:

  1. Tässä on vaan tehtävä periaatepäätös siitä voidaanko julkisella rahoituksella rahoittaa voittoa tuottavaa toimintaa vai ei. Niin kauan kun KELA korvaa lääkärikäyntejä pörssiyhtiöiden omistamilla yksityisillä lääkäriasemilla, on tuo perusopetuslain säädös siitä ettei yksityinen oppilaitos saa olla liiketaloudellista voittoa tuottava omistus enemmän tai vähemmän huonosti perusteltu eri elinkeinonharjoittajien yleisen tasavertaisuuden nimissä.

    Itselleni on sinällään sama hyväksytäänkö Suomessa julkista rahoitusta saavaa voittoa tuottavaa yksityistä opetusta, mutta jos ei, niin silloin ei voida KELA-korvausten maksamista yksityisille lääkäriasemillekaan hyväksyä.

    VastaaPoista
  2. Tasa-arvonäkemyksesi on yritystoiminnan näkökulma, mikä ei toimi ollenkaan opetuksessa.

    Yksityiskoulut vievät rinnakkaiskoulujärjestelmään, mikä on lasten kannalta väärin. Suomalaisen peruskoulujärjestelmän voima on koulutuksellisessa tasa-arvossa. Kaikki saavat hyvää opetusta. Suomessa lapsi tai nuori voi opiskella niin pitkälle kuin sielu sietää.

    Kansaa ei siis jaeta jyviin tai akanoihin kuten esim. Iso-Britanniassa tehdään.

    VastaaPoista