Kysely: Moni koulunkäyntiavustaja kohtaa työssään väkivaltaa
Nettikyselyyn vastasi viime syksynä 624 JHL:ään (Julkisten ja hyvinvointialojen liitto) kuuluvaa koulunkäyntiavustajaa ja koulunkäynnin ohjaajaa. Heistä lähes joka kolmas oli joutunut väkivallan kohteeksi vähintään kerran kuukaudessa. 40 prosenttia oli kokenut väkivaltaa sitä harvemmin ja kolmannes ei lainkaan.
Vastaajista 16 prosenttia oli kokenut fyysistä väkivaltaa ja 17 prosenttia henkistä. 35 prosenttia oli kokenut molempia. Fyysinen väkivalta oli tavallisimmin potkimista, lyömistä, sylkemistä, läpsimistä ja raapimista. Henkinen väkivalta oli yleisimmin nimittelyä, valehtelua ja haukkumista.
Tämä tulos tuskin yllätti ketään. Kyselyissä näkyy jäävuoren huippu, kaikki koulussa tapahtuva väkivalta ei koskaan tilastoidu.
En aivan muista, millaiset lukemat on opettajilla. Muistaakseni alaluokkien opettajat kohtaavat väkivaltaa suurinpiirtein yhtä paljon kuin koulunkäyntiavustajat.
Olen pitkään miettinyt, kuinka koulunkäyntiavustajat jaksavat. Työolot eivät ole parhaat mahdolliset. He toimivat sellaisissa luokissa, joissa oppilailla voi olla koulunkäyntiä haittaavia ongelmia. Työ on raskasta.
En löydä mitään reseptiä työolojen parantamiseksi. Väkivalta koulujen henkilökuntaa kohtaan näyttää pikemminkin olevan lisääntymään päin. Mistä se kertoo?
Olen ihmetellyt koulunkäyntiavustajien työaikoja. Heidän työrytminsä ei kulje opettajien vuosittaisen rytmin mukaan, vaan esim. kesäisin heitä sijoitetaan muihin hommiin. He, jotka eivät jaksa, jäävät kesätyöttömiksi.
Palautumisaika ei ole riittävä.
Koulunkäyntiavustajien vuosittaisen työrytmin pitäisi olla sama kuin opettajilla. Heidän palkkauksensakaan ei ole häävi, kipurahat jäävät turhan pieniksi.
Avustajien pitäisi joukolla siirtyä Opettajien ammattijärjestöön, jotta ammatin statusta saataisiin nostettua. OAJ:lla on enemmän voimaa ajaa koulunkäyntiavustajien asemaa kuin JHL:lla.
Suurin osa oman kouluni koulunkäyntiavustajista on jo liittynyt Opettajien ammattijärjestöön. Pitää muistaa, että koulunkäyntiavustaja on monen maikan läheisin työtoveri, se luokan toinen aikuinen.
Tärkeä teema jälleen.
VastaaPoistaMinulle oli uutta, että koulunkäyntiavustaja voi liittyä OAJ:öön.
Martti...
VastaaPoistaEn tiedä, kuinka yleistä koulunkäyntiavustajien liittyminen OAJ:hin on.
Lähetin hakemukset, ja hyväksyttiin. Avustajat ovat olleet tyytyväisiä, koska kesän sählingit toimivat paremmin OAJ:n kautta kuin JHL:n.