tiistai 1. helmikuuta 2011

Kymmenen viisasta ja yksi opettaja

Taloussanomat 1.2.

Katso miten muut arvostavat työtäsi

1. Lääkärit 8
1. Opettajat 8
3. Sairaanhoitajat 5
3. Päiväkotien työntekijät 5
3. Tutkijat 5
6. Yrittäjät 4
6. Toimitusjohtajat, yritysjohtajat 4
6. Poliisit 4
9. Kirjailijat 3
9. Julkisen liikenteen työntekijät 3


Taloussanomat kysyi asiaa kymmenen viisaan muodostamalta raadilta.

"Anna arvo toisillekin" sananlasku on tärkeä muistaa näitä listoja luettaessa, vaikka varmaan lääkäreiden ja opettajien mieltä yllä oleva lista lämmittää. Kaikki ammatit ovat tärkeitä.

Nopea yleishavainto on, että kuusi kymmenestä ammatista on selkeitä palvelualojen ammatteja, lääkäri, sairaanhoitaja, opettaja, päiväkodin työntekijä, poliisi, julkisen liikenteen työntekijä. Ylätason ammatit on pudotettu korokkeelta, arjen palvelijat ovat nousseet.

Amerikkalaisten viljelemä sanonta "Ne, jotka eivät osaa, opettavat" (jotenkin noin se meni) kuvaa opettajan ammattin arvostuksen ääripäätä. Yhdysvaltalaisen peruskoulutuksen taso on arvostuksen mukainen eli huono. Lukutaidottomien määrä Yhdysvalloissa on järkyttävää luokkaa.

Opettajana tietenkin toivoisi, että arvostus näkyisi vähitellen palkkauksessakin. Kympin sakissa on muitakin alipalkattuja ammattiryhmiä.

Voi olla, että PISA-tutkimukset ovat jonkinverran nostaneet opettaja-ammatin rankingia.

Opettajan on tavallaan joka päivä ansaittava arvostuksensa, mikä voi olla raskasta. Yksi paha sana muistetaan aina paremmin kuin kymmenen hyvää. Kaltoin ei lasta saa kohdella.

Opettaminen ja kasvattaminen on monimutkaisempaa kuin vaikkapa auton kasaaminen. Robotti ei koskaan korvaa opettajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti