keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Kuka kiusaa ja ketä?

HS 8.2.

Tutkimus: Suositut lapset pahimpia koulukiusaajia

Koulukiusaaminen voi olla lapsille keino nousta sosiaalisella arvoasteikolla ylöspäin. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaikista suosituimmat lapset eivät kiusaa, mutta toiseksi suosituimmat ovat pahimpia kiusanhenkiä.

Tutkimus muuttaa käsityksiä, jonka mukaan koulukiusaajat olisivat aina syrjäytyneitä ja huonosti voivia lapsia.

Kalifornian yliopiston tutkijat perustavat päätelmänsä The Context of Adolescent Substance Use -pitkittäistutkimukseen, jossa on seurattu opiskelijoita 19 koulussa Pohjois-Carolinan osavaltiossa.

Tutkijoiden aineistossa oli 3 700 yläasteikäistä koululaista, joita seurattiin kolmen kuukauden ajan.

Tutkimuksia tulee ja menee, mutta tämän tutkimuksen tulos tukee arkihavaintojani.

On loogista, että kaikista suosituimmat eivät kiusaa. Kaikista suosituin tarkoittaa, että kaikki tai suurin osa pitävät ko. oppilaasta. Kiusaamalla ei pääse suosituimmuuslistan kärkeen.

Koulussamme kuudennella luokalla jaetaan Hymypatsaat. Oppilaat äänestävät luokan Hymytytön ja -pojan. Opettajana on aina äärimmäisen mielenkiintoista nähdä äänestyksen tulos. Vain kerran urani aikana olen joutunut käyttämään veto-oikeuttani ja olen joutunut patsaan jaossa käyttämään omaa harkintaani.

Hymypatsasta ei voi saada oppilas, joka kiusaa toisia. On hienoa nähdä, kuinka oppilaat äänestäessään tajuavat sen. Lapset ovat hyvin herkkiä aistimaan epäoikeudenmukaisuudet.

Lohdullisinta tutkimuksessa professori Robert Farisin mukaan on, että kiusaaminen ei lisää kiusaajan suosiota, mikä on järkeenkäypää.

Olen huomannut, että pitkällisissä kiusaamistapauksissa "hengarit tai hyväksyjät" ovat avainasemassa. Kun he lopettavat tuen tai hiljaisen hyväksynnän kiusaajalle, kiusaaminen tyrehtyy pikkuhiljaa.

Harva lapsi on yksinäinen sadisti. Ikävä kyllä urani aikana olen nähnyt pari sellaistakin lasta.

Kiusaamiseen on puututtava varhain. Minulla on viisi lasta. Olen istunut yleisissä leikkipuistoissa ja hiekkalaatikoiden reunilla aivan riittävästi. Leikkipuistot ovat karmeita paikkoja.

Minua järkytti nuorena isänä joidenkin vanhempien väliinpitämättömyys. Kun lapsi heitti hiekkaa toisen päälle tai töni tai hakkasi hiekkalapiolla, jotkut vanhemmat eivät puuttuneet asiaan millään tavalla. He reagoivat vasta, kun oma lapsi joutui hiekanheiton kohteeksi. Auta armias niitä isän tai äidin ilmeitä silloin.

Tajusin, että jotkut tietoisesti tai tahtomattaan kasvattivat lapsistaan tulevia koulukiusaajia.

Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku, tap, tap, tap.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti