perjantai 25. maaliskuuta 2011

Koululaisille irtolomaviikko syysloman sijaan

HS - STT 25.3.

Seuraava pikku-uutinen löytyi Hesarin paperiversiosta:

Koululaisten lomat voisivat joustaa matkailun tarpeisiin

Koululaisten talvilomat voivat vastedes jakautua nykyistä pidemmälle ajalle. Myös kesälomia ehkä rukataan keskieurooppalaisempaan suuntaan.

Hallituksen eilen tekemässä periaatepäätöksessä Suomen matkailupolitiikasta koulujen lomien porrastaminen nostetaan esiin yhtenä keinona edistää matkailun ympärivuotisuutta. Samalla se parantaisi perheiden yhtäläisiä lomamahdollisuuksia.


Säännöllisin väliajoin koululaisten lomaporrastus nostetaan esiin.

Suomi ei ole Keski-Eurooppaa. Suomen lämmin kesä on lyhyt. Juuri kukaan ei halua siirtää kesälomaansa aikaiseen loskakevääseen tai myöhäiseen sadesyksyyn.

Antaa lasten nauttia pitkästä ja vapaasta, lämpimästä kesästä. Haalikoon matkailuteollisuus muualta asiakkaansa. Koululaiset ja heidän vanhempansa eivät ole matkailuteollisuuden uhrilampaita.

Talvilomien porrastus on sen sijaan kannatettavaa.

Opettajille putoilee loma-anomuksia harva se viikko. Koskaan en ole paluttanut anomusta kielteisellä bumerangilla. Matkailu avartaa ja on käytännön maantiedon harjoittamista.

Olen joskus miettinyt, että olisi hyvä, että kaikilla oppilailla olisi yksi "irtolomaviikko".

Nyt sitä ylimääräistä lomaa hakevat vain ne vanhemmat, joilla on varaa viedä perheensä etelän lämpöön.

Irtolomaviikon luulisi sopivan myös suomalaiselle matkailuteolllisuudelle. Irtolomaviikko voisi korvata pakollisen syysloman, joka osuu monelle perheelle pahaan aikaan. Miksi vanhemmat eivät voisi itse päättää, milloin sen viikon lomansa perheensä kanssa viettää?

Loppujen lopuksi oppilas ei jää viikossa niin paljon jälkeen opinnoissa kuin luullaan. Osan viikon sisällöistä oppilas voisi opiskella etukäteen, osan sitten irtoviikon jälkeen.

Monelle tavalliselle perheelle on lähes mahdotonta ostaa lomamatkoja joulu- tai hiihtoloman aikaan, hinnat ovat niin korkeita. Irtoviikko tasoittaa.

Suomen kesä on meidän kesämme. Pitäkööt keskieuroopalaiset kolme lukukauttaan.

5 kommenttia:

  1. Suhteessa vanhempien lakisääteisiin lomiin Suomen koululaisilla on liikaa lomaa. Etenkin viikoksi venytetty syysloma aiheuttaa hankaluuksia monille pienten koululaisten vanhemmille ja etenkin yksinhuoltajille. Lapset lojuvat kotona ja sääkin on syysloman aikaan useimmiten kehnohko. Joillakin on sukukin kaukana, jopa toisessa maassa.

    En tiedä, auttaako irtolomaviikko mitään tässä asiassa. Tietenkin, jos sitä ei ole pakko "käyttää".

    Ja mitenkäs sen opettajan hengähdystauko sitten?

    VastaaPoista
  2. Ano...lapset tarvitsevat lomaa ja leikkiaikaa enemmän kuin aikuiset.

    Opettajat saisivat samanlaisen irtolomaviikon kuin oppilaatkin.

    Nyt me lomailemme aina kallimpaan aikaan, saisipa joskus valita yhteisen talviloman yhdessä puolison loma-aikaan.

    Järjestely vaatii tietenkin sijaisen palkkaamisen.

    VastaaPoista
  3. Ymmärrän kyllä. Koulunkäynti on raskasta ja omat lapsenikin nauttivat lomistaan. Joskin viikon syysloma heillä meni pääosin kotona notkuessa, kun vahempien piti olla töissä.

    Tarkoitan siis, että vanhemmat eivät voi saada lomaa niin paljon kuin lapset. N. viisi viikkoa vain. (Opettajat ovat erikoistapaus!) Pienten lasten vanhemmat joutuvat pitämään lomansa "peräkkäin". Eikä sekään riitä kaikkiin lomiin. Kuka hoitaa eka- ja tokaluokkalaisia lapsia tai heille mielekästä tekemistä, jos isovanhemmat ovat vanhoja tai eivät asu edes samassa maassa?

    Tämä on joillekin oikeasti ongelma. Vaikka lomamatkat olisivat kuinka halpoja sesongin ulkopuolella, on paljon köyhiä lapsiperheitä, joille ne ovar edelleen liian kalliita.

    VastaaPoista
  4. Syysloman ajankohta on liian myöhäinen. Varsinkin pohjoisessa kelit voivat olla jo talvisia, ruska-aika ohi, monien lajien metsästys mahdotonta, marjastus/sienestysaika ohi ja Välimeren lomakohteetkin sulkeutumassa. Ollaan vaan sisällä ja möllötetään...

    VastaaPoista