maanantai 7. maaliskuuta 2011

Uutta uljasta koulurakentamista


HS 7.3.

Koululaiset koekaniineina

Helsingin Viikissä sijaitsevan Latokartanon peruskoulun rakennusvirheet ja niiden aiheuttamat ongelmat ovat nostaneet taas kerran esiin suomalaisen rakentamisen tason (HS 3. 3.).

Vuonna 2009 valmistuneen uuden peruskoulun piti olla Helsingin opetusviraston ylpeys ja esimerkki tulevaisuuden koulusta. Pian kuitenkin paljastui, että rakennusvaiheessa oli tehty virheitä, joiden vuoksi ainakin viisitoista opettajaa sairastui.

Koulun opetusohjelma kärsi, kun oppilaille jouduttiin haalimaan sijaisia sairastuneiden opettajien tilalle ja osa koulun tiloista oli käyttökelvottomia.

Rakentamisen aikana tehtiin muun muassa sellainen virhe, että muovipinnoite liimattiin vielä kostealle betonipinnalle. Sen seurauksena ilmaan purkautui haitallisia kemiallisia aineita.

Kyllä on löperöä rakentamista rakennusvalvonnasta puhumattakaan. Kukaan normaaliälyinen ihminen ei liimaile kostealle betonipinnotteelle muoveja.

Hesarin asiantuntijan mukaan olisi hyvä, että rakennusalalla yritettäisiin ottaa systemaattisesti oppia virheistä. Nykymeno rakennusalalla on sellaista, että asiantuntijan esittämään toiveeseen ei usko kukaan. Nyt huijataan systemaattisesti ketjuttamalla urakoita ja palkkaamalla alipalkattuja ulkomaalaisia kielitaidottomia työntekijöitä.

Latokartanon koulunkin tapauksessa lopullinen vastuu on Helsingin kaupungin. Kaupunkilaiset maksavat.

Korjausrakentaminen on aina kallista, eikä silloinkaan ole mitään takeita kunnon lopputuloksesta. Tiedän tapauksia, joissa terve koulu on pilattu tavallisen perusremontin yhteydessä. Koulut on jouduttu korjaamaan heti perään uudelleen homeen takia. Hometta ei ennen remontteja ollut.

Jos johonkin kuntien kannattaisi satsata, niin tehokkaaseen rakennusvalvontaan. Urakoiden ketjutusta aliurakoitsijoille ja alialiurakoitsijoille ja alialialiurakoitsijoille ei tulisi sallia ollenkaan.

Miksi kuntien rakentamisesta päättäviä ihmisiä ei pistetä koskaan vastuuseen? Lehdissä revitään isoja otsikoita Helsingin sosiaalijohtajan designkalustehankinnoista, mutta lasten ja koulujen henkilökuntien terveydestä ei välitetä hevonheinää.

Miksi rakennusalan huijaamisen ei haluta puuttua?

Kaupunki tekee Latokartanon oppilaista liimanhaistajia. Melkoista kansalaistaidon kasvatusta.

1 kommentti:

  1. Kysymyksessä on myös opettajien työsuojelu!

    Paikalliset OAJ:n pääluottamusmiehet voisivat olla tiukempia asiassa ja mennä esim. niin pitkälle pahimmissa tilanteissa, että opettajia kiellettäisiin työskentelemestä työsuojelullisesti ala-arvoisissa kouluissa.

    Tilannetta pitäisi vähintään ainakin jyrkästi seurata ja käyttää suoria painostustoimia niitä kouluja/kuntia kohtaan joissa työsuojeluasioille (yhtenä esimerkkinä tämä sisäilma) ei aiota tehdä mitään.

    OUT

    VastaaPoista