tiistai 7. helmikuuta 2012

Kännykät ja koulu

YLE 7.2.

Koulu kielsi kännykät terveysvaikutuksiin vedoten

Ylivieskalaisessa Kiviojan koulussa kännykät ovat olleet suljettuna koulupäivän ajan vuoden alusta lähtien. Päätöksellä halutaan parantaa lasten keskittymistä tunneilla, mutta myös ehkäistä mahdollisia kännykänkäytön aiheuttamia terveysriskejä.

Koulunjohtaja Liisa Koskela kertoo, että 130 oppilaan koulussa kännykän käyttö koettiin turhaksi riesaksi oppitunneilla.

-Kännykän jatkuva vilkuilu häiritsi oppilaiden keskittymistä ja niiden avulla jopa kiusattiin toisia, kertoo Koskela.

-Toki kännykän käyttöön liittyy myös terveysriskejä, joista ei vielä tiedetä tarpeeksi. Näitä riskejä emme halunneet ottaa.

Niinpä koulussa tehtiin päätös sulkea kännykät kokonaan koulupäivän ajaksi.

- Sekä oppilaat että vanhemmat ovat ottaneet käyttökiellon vastaan todella hyvin, sanoo Koskela. Yhtään negatiivista palautetta emme ole asiasta saaneet.

Ilman muuta on selvää, että kännykän luvaton käyttö on riesa oppitunneilla. Oppitunnit ovat opiskelua varten.

Tuskin mikään on ärsyttävämpää kuin kännyköiden jatkuva pirinä ja piippailu. Luulen, että kännykkäongelma on suurempi yläkouluissa kuin alakouluissa. En voisi kuvitellakaan, että opettaisin oppilaita, jotka kuuntelevat musiikkia nappulat korvissa. Vähät välitetään opiskelusta.

En ymmärrä ollenkaan kouluja tai opettajia, jotka sallivat kännykällä leikkimisen tai pelaamisen oppitunneilla.

Kouluissa on erilaisia käytänteitä kännyköiden häiritsevän käytön suhteen. On kouluja, joissa kännykät suljetaan kokonaan koulupäivän ajaksi kuten Kiviojan koulussa. Omassa koulussani kännykät on pidettävä äänettömänä.

Itse en noudata sääntöä pilkuntarkkaan. Joskus on hyvä, että oppilaan puhelin on käytössä. Kun lapselle on varattu esim. hammaslääkäriaika, on hyvä, että huoltaja voi tekstiviestillä ilmoittaa, milloin lapsen on lähdettävä. Muuten työpöytäni täyttyy varauslapuista. Työpöydälläni on riittävästi kaikenmaailman keltaisia tarralappuja piristämässä lahoavaa muistiani, en kaipaa yhtään lappua lisää.

Sallin tarpeellisen kotiin soittamisen. Sairastuttuaan kesken koulupäivän, oppilas voi soittaa ja pyytää isän tai äidin hakemaan hänet kotiin. Luvalliset soitot soitetaan aina luokan ulkopuolella.

On tilanteita, jolloin kännyköitä voidaan käyttää oppimistarkoituksiin.

Voidaan harjoitella vaikka laskimien käyttöä matematiikan tunneilla. Nykykännyköissä on myös fantastiset, aina mukana kannettavat kamerat. Kännykällä voidaan ottaa kuvia esitelmiin. Kasveja ei enää tarvitse välttämättä reuhtoa maasta kuten ennen. Ryhmissä voidaan tehdä elokuvia tai pikkunäytelmiä. Tuotokset voidaan viedä tietokoneelle jatkokäsittelyä varten.

On asiallista perustella kännykkäkieltoa sillä, että halutaan parantaa lasten keskittymistä tunneilla.

En lähtisi perustelemaan kieltoa mahdollisilla kännykänkäytön aiheuttamilla terveysriskeillä. Harva lapsi kulkee kännykkä koko ajan korvissa. Useinmiten sitä vain räplätään.

6 kommenttia:

  1. Monet merkkaavat myös tulevat kokeet, esitelmät tai muut muistettavat kännykän kalenteriin. Tai voidaan tarkistaa, montako kiloa tai kilometriä ne eri mittayksiköt olikaan, tai paljonko kello Sydneyssä tällä hetkellä on :)

    VastaaPoista
  2. Oletteko koskaan kuulleet mobiilioppimisesta?
    Älypuhelin onkin oppimisen väline eikä este. Tätä jo tehdään paljon Suomessakin. Mutta ongelmansa siinäkin: BYOD eli bring your own device voi tuoda epätasa-arvoa.

    VastaaPoista
  3. Mikko...olen kuullut ja olen käynyt kerran koulutuksessakin, mutta en ole juuri käyttänyt puhelinta opetuksessa. Kameraominaisuudet kiehtovat kyllä.

    VastaaPoista
  4. Ei meillä ainakaan kännyköistä riesaksi asti ole ollut haittaa. Enemmänkin hyötyä. Esimerkiksi kuvaamataidon tunneilla on ollut iloa kännykkäkameroista ja lukemisen äänittämistäkin on tullut harrastettua. Monelle nykylapselle kännykkä on yhtä päivänselvä kapine kuin penaali tai kotiavain. Oppimisvälineenä vähintään yhtä mainio kapine kuin omat sukset, jos niin halutaan.

    VastaaPoista
  5. Kurkatkaapa Kiviojan koulun hyvät perustelut, lasten terveysriskeihin liittyen: http://www.ylivieska.fi/showattachment.asp?ID=48658&valikko_id=16868

    VastaaPoista
  6. Ano...luin tiedotteen. Hyvä tiedote on.

    "- Lasten ei tarvitse olla tavoitettavissa koko koulupäivän ajan. Paljon tärkeämpää on, että heidän ajatuksensa voivat olla vapaita kännykästä ja että he voivat keskittyä koulutyöhönsä, sanoo luokanopettaja Timo Karjalainen."

    Timo Karjalainen puhuu asiaa.

    VastaaPoista