tiistai 22. toukokuuta 2012

Näpit irti koulusta


Näpit irti koulusta Vantaa 2012  -adressi on internetissä valmiina allekirjoitettavaksi. Vantaalaiset vanhemmat ovat aktivoituneet.

Olen kahden vantaalaisen peruskoululaisen isä, joten allekirjoitukseni löytyy listasta.

Adressissa vedotaan koulutukselliseen tasa-arvoon.

Adressissa vaaditaan, että Vantaa kilpailisi koulutuksen laadulla, ei pelkällä kustannustehokkuudella.

6 kommenttia:

 1. Toivottavasti en ole ilonpilaaja ja hienon yhteisen kollektiivisen vastarinnan latistaja, mutta jos pysytään todellisessa maailmassa niin tällaisten adressien pitäisi olla oikeastaan otsikon TAHDON MAKSAA LISÄÄ VEROJA alla eikä näpit irti koulusta, näpit irti kulttuurista...tms.

  Kunnat kärsivät koska tuloja ( eli veroja) ei tule entiseen malliin.

  Työssäkäyvä vähemmistö ( näin on!) tuottaa kaiken yhteishyvän, ja nyt se potti ei enää riitä.

  Ellei uskalleta tehdä selkeitä arvovalintoja jatkuu tämä juustoleikkuri-linja hamaan ikuisuuteen.

  Ja jos mennään vähän pidemmälle, tietää jokainen kansantaloustieteen nelisivuisenkin abc-kirjasen lukenut, että todellisen suoran ja välittömän yhteishyvän tuottavat vain lisäarvoa ja kasvavaa pääomaa tuottavat yritykset, yhden miehen pizzerioista tuhannen työntekijän Talvivaaraan.

  Olen näpit irti koulusta -adressin tukija henkeen ja vereen, opettajana ja isänä, mutta kyllähän tässä maassa on palattava oikean työn tekemiseen ennemmin tai myöhemmin.

  Jos vaadimme jotain säilytettäväksi ( kuten koulujen resusrssit) on meidän oltava valmiita maksamaan toistaiseksi myös enemmän veroja kunnes työn tuottavuus saadaan kuntoon.
  Tosin poliittinen vastustus molempiin on järjettömällä tasolla. Veroja vastustetaan että yrittäjyyttä hidastetaan - se on mahdoton yhtälö.


  Poliitikkojen on myös luovuttava "säästöjen kohdentamisesta tasapuolisesti kaikille sektoreille" ja uskallettava tehdä selkeitä päätöksiä tiettyjen asioiden jättämisestä kunnan ja valtion toimintojen ulkopuolelle.

  Naurettava ja populistinen - mutta relevantti - esimerkki on mm. se kuinka Vantaa subventoi oopperalippujen hintoja miljoonilla euroilla ( vrt. kouluavustajan panos) joka vuosi. Valtion tasolla voimme edelleen ihmetellä esim. sitä kuinka tässä maassa maisteritutkintoa opiskellaan valtion subventoimana 6-8 vuotta, kun vastaavat opinnot esim. Englannissa hoidetaan 2-4 vuodessa.

  Maamme suurin ongelma on tietenkin maamme kieltäytyminen omien luonnonvarojensa hyödyntämisestä: metsät, järvet, kallioperä (ydinvoima), kaivosteollisuus ( negat. asenne jota media lietsoo).

  Jos joku ajattelee että kauaspas tuo kommentoija on aiheesta loitonnut, niin ei ole: adressi Näpit Irti Koulusta = me tarvitsemme lisää RAHAA - ja/tai siis niitä veroja, jotta ne "resurssit" voidaan turvata.
  Jorma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jormaa komppaan minäkin. Kun valtuutetuille ja muille asianosaisille kirjoitellaan, on hyvä joko
   a) ehdottaa, mistä sitten säästetään, jos ei kohteesta x
   b) ehdottaa, millä keinoin rahaa saadaan lisää asian x rahoittamiseen.

   Vantaan taloustilanne on kamala. Sitä tuskin kiistää kukaan. On helpompi huutaa, ettei siitä, tästä ja tuosta saa leikata kuin antaa vaihtoehtoja.

   Poista
  2. Vaihtoehdot ovat todella vähissä. Velan määrä Vantaalla on niin suuri.

   a) Esim. peruskoulussa ollaan jo nyt ehdottomalla minimipohjalla, ei ole enää mitään mistä ottaa.

   b) Sopii tulla Vantaalle ehdottelemaan, mistä sitä rahaa saadaan lisää.

   Itse olen ajatellut niin, että kunnan peruskoulussa on vain keskityttävä oleelliseen. Nyt meillä "leikitään niin lähikouluperiaatetta että", vaikka samaan aikaan potkitaan 100 koulunkäyntiavustajaa ulos. Inkluusiota on myöhennettävä, kunnes siihen on oikeasti varaa.

   1. ja 2. luokkien tuntien vähentäminen minimiin on todella typerää, koska se vääjäämättä lisää erityisopetuksen tarvetta.

   Luokkakokoa ei voi nostaa, koska silloin menetään valtion luokkakokojen pienentämiseen suunnattu apu. Avun suuruus on sama kuin kuin nyt peruskouluissa tähdätty säästö.

   Poista
 2. Milton, kerro missä koulutus tuottaa parempia tuloksia kuin parjaamasi peruskoulu?

  VastaaPoista
 3. Vantaalla kuten muuallakin suomessa on helppo löytää säästökohteita
  Esim somalien elättämiseen menee Suomessa jo n 500 miljoonaa euroa vuodessa.
  vantaalla somalien elättämiseen menee kymmeniä miljoonia vuodessa.
  Ja heitä tulee tuhanisia lisää vuodessa.
  Lopetetaan somalien vastaanotto niin säästyy rhaa

  VastaaPoista