keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Homekoulut - sikamaista väliinpitämättömyyttä

HS 30.5.

Paperiversiosta:

Koululakot yleistyivät kuluneena lukuvuonna

Lakoista on tullut pysyvä uhkakeino, kentällä uskotaan.

Koululakkojen ja lakkouhkien määrä kipusi kuluneena lukuvuonna ennätyslukemiin. Lakkoilua ovat kiihdyttäneet etenkin sisäilmaongelmat. Koululakko, eli vanhempien päätös jättää lapset koulusta hetkeksi pois, oli aiemmin harvinainen. Kuluneena lukuvuonna niitä on ollut ainakin viisi: Kuopiossa, Kokkolassa, Limingassa, Vetelissä ja Vähässäkyrössä.

"Olemme saaneet lakkoasiassa kymmeniä yhteydenottoja. Ja lakko on yleensä vasta vanhempien viimeinen keino toimia", Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila sanoo.

Vanhempainliitto on yhteydenottojen vuoksi tehnyt toimintaohjeet lakkojen järjestämisestä. Tätä Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen ei katso suopeasti:

"Henkilökohtaisesti pidän sitä vähän kyseenalaisena tapana toimia."

Ymmärrän vanhempia täydellisesti.

Jos kunnat eivät piittaa koulujen sisäongelmista, eivät vanhemmat voi jäädä peukaloitaan pyörittelemään ja voivottelemaan. Kyse on heidän lastensa terveydestä.

Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Tuomas Kurttila on lausunnoissaan ollut maltillinen, ei häntä voi kutsua agitaattoriksi tai lakkokenraaliksi. On hyvä, että Vanhempainliitolla on toimintaohjeet vanhemmille lakkojen järjestämiseksi, jotta lakot sujuvat asiallisesti.

Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtisen lausunto on käsittämätön. Väkisin herää kysymys, mikä on ollut valtion, eritoten Opetushallituksen rooli homekouluasioissa?

On se kumma, kun ei välitetä edes Lastensuojelulaista, joka velvoittaa turvaamaan lapsille terveellisen kasvuympäristön. Monelle opettajalle koulun home on osoittautunut kohtalokkaaksi, kun home on vienyt työkyvyn.

Olen kirjoittanut homekouluista ennenkin:

Haistakaa jo home!
Korvat homeessa
Homekouluilla vempuloidaan
Uutta uljasta koulurakentamista
"Pahinta on, ettei kukaan ottanut meitä todesta"
Hometta keuhkoissa
Kauniisti sanottu

Valtion on lisättävä peruskoulutuksen, myös koulurakennusten, valvontaa. Jotkut kunnat viisveisaavat ohjeistuksista. Laiminlyödään milloin mitäkin ohjeistusta, kouluterveydenhoitoa, erityisopetusta, ei käytetä annettua luokkakokoavustusta oikeisiin kohteisiin.

Homekoulut kertovat sikamaisesta väliinpitämättömyydestä.

4 kommenttia:

 1. Kai-Ari, elä hauku sikoja... ;-)

  VastaaPoista
 2. Ano...

  Joo, ei pitäisi.

  Siat ovat puhtaita elukoita. Kylpevät mudassa kaikenmaailmat homeet ja muut pois. Oikeastaan pitäisi kasvattaa homesikoja, joita voisi lähettää arveluttaville kouluille nuuskimaan hometta, vrt. tryffelisiat.

  VastaaPoista
 3. Mä tietäisin aika monta hyvää homeopea, itseni mukaanlukien...

  VastaaPoista
 4. Olen myös huolestunut tästä laajasti vaikuttavasta sisäilma- / kosteus- ja homeongelmasta. Olen työskennellyt muutaman vuoden sisäilma-alalla.

  Perustin tähän aiheeseen erikoistuneen foorumin. Foorumille on tarkoitus saada ongelmista kärsivät julkiset kohteet keskusteltaviksi. Toivottavasti eri tapaukset voisivat oppia toisiltaan ja vältyttäisiin altistumiselta ja mahdollisilta negatiivisiltä terveysvaikutuksilta.

  www.homeleaks.fi

  Käykää katsomassa ja mielellään jättäkää kommenteja! Ja tietenkin tuokaa itseänne huolestuttavat kohteet foorumille.

  VastaaPoista