keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Opettajaa nokkaan

23.4. Iltalehti


Yli 10 000 opettajaa joutuu vuosittain työssään väkivallan kohteeksi, ja lähes 35 000 opettajaa on kokenut kiusaamista tai epäasiallista kohtelua. Väkivallasta ja kiusaamisesta johtuvat opettajien sairaslomat tuottavat vuodessa noin 16 miljoonan kustannukset.

Eniten väkivaltaa ja kiusaamista kokevat peruskouluissa ja päiväkodeissa työskentelevät opettajat. Päiväkodissa 32 prosenttia opettajista on joutunut väkivallan kohteeksi, peruskoulussa noin 10 prosenttia.

Väkivallan tekijät ovat lähes poikkeuksetta oppilaita, kiusaamiseen syyllistyvät myös vanhemmat ja esimiehet. Peruskoulussa 43 prosenttia opettajista on kokenut kiusaamista, päiväkodissa 38 prosenttia.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen mukaan peruskoulujen ja päiväkotien ongelmat viestivät kahdesta puutteesta: vanhemmat eivät huolehdi tarpeeksi lapsistaan eikä koululle osoiteta tarvittavia resursseja.

- Tämä puhuu vankemman koulujen ja vanhempien välisen yhteistyön tarpeesta. On peiliin katsomisen paikka. Lapset on kasvatettava kotona ja vanhempien on näytettävä esimerkkiä asiallisesta käytöksestä. Lasten ja nuorten ohjaamiseen vaaditaan aikaa ja aikuisen huolenpitoa. 

Koulutuksen leikkauspäätökset johtavat valitettavasti siihen, kiire koulussa lisääntyy entisestään. Kun ryhmät kasvavat ja opetusta leikataan, on opettajan yhä hankalampi ottaa oppilasta yksilöllisesti huomioon, Luukkainen toteaa.


Kovia prosentteja. Kannattaa lukea seuraavat blogikirjoitukseni:

Lanka palaa - kohta aggressiiviset pikkulapset eivät enää olekaan pikkulapsia (Properuskoulu 20.11.2013)

Vantaan lähikouluperiaate kurittaa (Properuskoulu 23.10.2013)

Erityisesti silmääni pisti käsittämätön 43 % - lähes puolet peruskoulun opettajista on kokenut kiusaamista joko vanhempien tai esimiesten taholta. Olisi todella mielenkiintoista nähdä sekä vanhempien että esimiesten kiusaamisprosentit eriteltyinä. 

Nykytyöelämä suosii narsistisia johtajia. En tiedä mitään syytä, miksi koulu olisi poikkeus. 

Narsisti johtaja alistaa, pelottelee ja manipuloi. Kouluissa narsistinen rehtori voi pitää omaa hoviaan, jonka jäsenet pidetään kurissa pitämällä työyhteisö jatkuvassa epävarmuudessa. 

Rehtorin on hyvin helppo pidellä näpeissään tuntiopettajia ja väliaikaisia opettajia. 

Tutkimukset: narsistit, psykopaatit ja ikävät ihmiset menestyvät työelämässä (Taloussanomat 15.2.2014)

Päiväkodin ja peruskoulun opettajiin kohdistuvat väkivaltaprosentit eivät ole yllätys. Pienet lapset voivat olla spontaaneja väkivallankin suhteen. Purraan, lyödään tai potkitaan. Tilanteet ovat nopeita ja yllättäviä.

Arkihavaintojen perusteella on pakko myöntää, että pienten oppilaiden opettajiin kohdistuva väkivalta on selvästi lisääntynyt. Ennen ekalle luokalle oli tunkua opettamaan, ei välttämättä enää.

Rajua tarinaa Ylen sivuilta:

Pahoinpidelty opettaja: tapahtumat tulivat uniin (Yle 23.4.2014)

3 kommenttia:

 1. Luvut ovat kovia.
  Tyytyväinen voi olla siitä, että kouluissa ilmenevä väkivalta ei enää ole tabu, sitä tutkitaan ja siitä uskalletaan puhua.
  Osa kiitoksesta kuuluu KT, rehtori Martti Hellströmille, joka on uskaltanut avata aihetta.
  Paljon on vielä työtä tehtävänä, jotta muutosta syntyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös opettajien ilmoitusvelvollisuus väkivaltatapauksissa on auttanut paljon.

   Toivottavasti opettajat vain jaksavat rustailla niitä "väkivaltalomakkeita", jotta pysytään kärryillä koko ajan.

   Poista
 2. Ilmoitusvelvollisuus selkeästä väkivallasta tulisi olla aina ensisijaisesti poliisille ja lastensuojeluviranomaisille. Näinhän nyt ei aina tehdä, vaikka yksittäiseen opettajaan kohdistunut väkivalta on aina koko työyhteisön asia.

  Ihan ok että opettaja rustailee sen työsuojeluilmoituksen, mutta em. kaksi tahoa reagoivat muutenkin kuin analysoimalla, tulkitsemalla ja rekisteröimällä tapahtuneen. On vaikea kuvitella muun alan virkamiehiä työssään jotka eivät tekisi kiinni käymisestä poliisi-ilmoitusta. Tässä me opettajakuntana voisimme ryhdistäytyä ja vetää sen viivan työmme ja itsemme ympärille jota EI ylitetä.

  Jorma

  VastaaPoista