keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Aprillia, aprillia - rusakonpoikia

Tehtävä: Etsi kuvasta kaksi rusakonpoikaa. Paina kuvaa suuremmaksi.

Eilen oppilaita tuli välitunnilta luokkiin, maikka, pihalla on pupun poikasia. Maikat eivät tietenkään heti uskoneet, koska oli aprillipäivä.

Rusakon pojat ovat alapihalla aivan seinän vieressä, ruusupuskissa. Alapiha on 1.-2. luokkalaisten omaa aluetta. Tänään menin minäkin niitä katsomaan, neljä pientä lapsen nyrkinkokoista palleroa, otin kuvankin.

Oppilaille piti sanoa, ettei niihin kannata koskea, koska poikasten emo on etsimässä niille ruokaa. Rusakonpoikien ympärillä on välituntisin aina pikkuliuta koulun pikkuoppilaita. Hauskoilta ne poikaset näyttivät minustakin, en ole koskaan ennen nähnyt rusakonpoikia noin pieninä. Ihmepaikan emo pesälleen keksi.

Joskus lapset voivat olla luontoelikoille julmia. Voidaan kivittää vaikka sorsia hengiltä.

Pahimman tapauksen muistan lapsuudestani. Kun aloitin koulun, asuimme Ruskeasannalla Kiitoradantien varrella kauppias Lehdon talon yläkerrassa silloisessa Helsingin maalaiskunnassa.

Leikin talon poikien Arin ja Timpan kanssa läheisellä niityllä. Heittelimme keihästä, kisailtiin siitä, kuka saa olla Väinö Kuisma tai Pauli Nevala. Jorma Kinnunen ei silloin ollut vielä pinnalla. Heittelimme itsetehtyjä leppäkeihäitä niin pitkälle kuin käsistä lähti.

Seuraamme tuli pari vuotta vanhempi naapuritalon poika Veikko. Äkkäsimme siilin. 

Veikko otti yhden keihäistämme ja alkoi hakata sillä siiliä. Me muut halvaannuimme paikoillemme. Veikko hakkasi, siili vinkui, Veikko hakkasi siiliä niin kauan, kunnes kaikki piikit olivat poissa.

Siili oli elossa. Veikko kusi siilin päälle ja hautasi sen elävältä.

Oikeastaan koskaan en ole livenä nähnyt mitään kauheampaa, tai kuullut, sillä siilin vinkuna ei ollut kivaa kuultavaa. Myöhemmin poikien tappelut ja nyrkinlyönnit ja nenänverenvuodot eivät olleet mitään siilin vinkunaan verrattuna.

Perheeni seisoo Lehdon talon edustalla, jossa asuimme pari vuotta 1960-luvun alussa, vanhemmat ja kolme poikaa. Minä seison keskellä. 

Talossa oli Lehdon sekatavarakauppa ja baari sekä parturi. Baarissa oli pajatso. Talo oli aivan Wiiman linja-autokoritehtaan vieressä. Isäni Vidar oli lentovirkailija, joten hänellä oli lyhyt matka työpaikalleen lentokentälle.

Nyt Lehdon talon yli menee Ilmakehätie.

Kuva on otettu joulupäivänä. Vanhimmilla pojilla on tätini tekemät joululahjat, turkishatut. Tätini oli modisti ja hänellä oli hattuliike Kankurinkadulla Helsingin Punavuoressa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti