perjantai 11. huhtikuuta 2014

Kouluissa tarjotaan korvikeruokaa

Kanaa jäljitteleviä quornpaloja

Keskiviikkona olin koulun tyttöjen korisjoukkueen kanssa Myyrmäen Areenassa taistelemassa koulujen välisestä mestaruudesta. Pytty tuli kouluun toisen kerran perättäin. Ensi vuonna onkin sitten tosi kyseessä, koska kolmas kiinnitys pyttyyn merkitsee sitä, että pokaali jää pysyvästi Pähkinärinteen kouluun.

En siis syönyt keskiviikon koululounasta.

Voihan quorn-mussaka sentään (Properuskoulu 8.9.2013)

Uuden Suomen juttu quornmussakasta (Properuskoulu 11.9.2013)

Vantaan Sanomien juttu quornista ja vähän soijastakin (Properuskoulu 12.9.2013)

Miksi Enkeliporsas ei syönyt tänään koululounastaan? (Properuskoulu 15.1.2014)

Keskiviikkona kouluissa tarjottiin:

Itämainen kasviskastike VL,G
*Riisi M,G
*Kiinankaali-maissi-kurkkusalaatti M,G 
*Porkkanaraaste M,G 

Vaihtoehtoruoka:
Ei tarjottu.

Äkkiseltään, kun menua katsoo, tuntuu hyvältä. Mutta oikeasti ei tarjottukaan itämaista kasviskastiketta, vaan itämaista quornkastiketta. 

Quorn ei ole kasvikunnan tuote ollenkaan, vaan se on brittiläinen tehdastuote, joka koostuu tehtaassa kasvatetusta punahomesienen rihmastosta sekä munanvalkuaisesta. Quornin teollisista kasvatusaltaista ei löydy qooglaamalla kuvan kuvaa. Taitaa olla maailman vartioiduin tehdas.

Emäntä oli tehnyt parhaansa maustamalla kastikkeen hyvin, jotta quornin eltaantunut maku ei nousisi pintaan syödessä.

Oppilaille ei quorn näyttänyt maistuvan, palat olivat isoja, koska quorn jäljitteli kananpaloja. Pienille oppilaille quornmussaka menee läpi, koska mussakassa käytettiin jauhelihamaista quornia.

Ihmetttelen, miksi lapsille pitää syöttää teollista jäljitelmäruokaa. Jauheliha ja kana maistuvat aina.

Kouluni opettajienhuoneessa on keittiönurkkaus, jossa opettajat, jotka eivät syö koulun ruokaa, voivat syödä omia eväitään. 

Opettajienhuoneen sohvapöytä (Properuskoulu 7.4.)

Opettajakollegani teki kuriittaan listan, mitä opettajat söivät quornpäivänä:

- 4 annosta aasialaista noutoruokaa koulun viereisestä ravintolasta
- ruisleipää
- karjalanpiirakkaa
- banaaneja
- jäätelöä
- myslipatukoita
- mokkapaloja
- suklaata

Vaikuttaa hätäruuilta. Osa opettajista söi quorninsa sisulla.

Oppilaiden on syötävä, mitä eteen laitetaan. Heillä ei ole valinnanvaraa paitsi ruuan kippaaminen ekoastiaan. Keskiviikkona kippailtiin.

Tänään emäntä oli iloinen, kun oppilaat söivät ruokaa kunnolla. Hän totesi, että perjantai oli viikon paras päivä.

Ruokana oli yksinkertaista nakkikeittoa, jossa oli mukana perunaa ja paljon kasviksia, perusruokaa.

Perjantaina kouluissa tarjottiin:

Nakkikeitto M,G 
*Sulatejuustolevite VL 
*Ruisleipä 
*Hedelmä 

Vaihtoehtoruoka:
Purjo-perunasosekeitto VL,G 

Valistuneet lukijani huomaavat heti, että keskiviikkona, kun oli kasvisruokaa, vaihtoehtoruokaa ei tarjottu. Perjantaina tarjottiin hyvää purjo-perunasosekeittoa.

Selvennykseksi:

Syön mielelläni oikeata kasvisruokaa, kun sitä tarjotaan. Koululounaina tarjotut kasvissosekeitot ovat olleet maukkaita. Pinaattiletut uppoavat nopeasti lasten suihin.

Koulumme keittiö valmistaa koululounaat itse. Ruoka on lähes poikkeuksetta hyvää ja oppilaat syövät mielellään. Yksittäinen koulu ei voi millään tavallaan vaikuttaa ruokalistaan.


Vantaan kaupungin sivuilta:

Palveluntuottajiamme ovat Vantaan Tilapalvelut ja Blue Service Partners. Palveluiden tilaamisesta vastaa talous- ja hallintojohtaja, palvelupäällikkö ja palveluvastaava yhdessä hankintakeskuksen asiantuntijoiden kanssa. 

Valtaosaan Vantaan kouluista ja päiväkodeista ruoan tuottaa Tilapalvelut Vantti Oy. Blue Service Partnersin paikat ovat mainittu heidän ruokalistojen yhteydessä.

4 kommenttia:

 1. http://www.cspinet.org/quorn/

  VastaaPoista
 2. Kiitos, kun pidät asiaa esillä. Lapseni käy koulua Espoossa ja tulin vilkaisseeksi ruokalistaa -quornia sielläkin. Laitoin FB:n kautta kysymyksen quornista Espoo Cateringille.

  VastaaPoista
 3. En ole itsekään quorn-miehiä, mutta onko se tosiaan niin halpaa mönjää, että sitä voidaan tarjota kanaan tai lihaan verrattuna painoltaan kaksinkertainen määrä / oppilas. Sillä jotta ravitsemussuositukset täyttyvät, niin n. kaksinkertaisesti sitä pitää syödä. (Ja kuka sitä sitten niin paljon vapaaehtoisesti edes söisi...)

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti mahdollisimman moni vastasi ateriapalveluiden kyselyyn ja muisti mainita, että ei enää quornia kiitos. Kiittelin suuresti lapseni eskariopea, ennen kuin lapsille tarjottiin ruokaa, hän keräsi suurimmat quornin palat pois. Hänen mielestään punahomeen syöttäminen pienille ihmisille on väärin. Jätin itsekin keskiviikkona syömättä.

  VastaaPoista