maanantai 15. syyskuuta 2014

Yrityskylä voitti WISE Award-palkinnon

15.9. Yle


Kuudesluokkalaisille tarkoitettu Yrityskylä-opintokokonaisuus on valittu maailman parhaaksi. Suomessa kehitetty Yrityskylä voitti arvostetun WISE Award -palkinnon, joka annetaan maailmanlaajuisesti ainutlaatuiselle ja innovatiiviselle koulutushankkeelle.

Tämän lukuvuoden aikana noin 70 prosenttia kaikista Suomen kuudesluokkalaisista käy opiskelemassa Yrityskylissä. Ne ovat oppimisympäristöjä, jotka tutustuttavat lapset yhteiskunnan toimintaan, työelämään ja yrittäjyyteen.

Taloudellisen tiedotustoimiston TAT:n kehittämiä Yrityskyliä saatetaan käyttää opetuksessa jatkossa myös maailmalla, sillä Yrityskylä-opetuskonsepti on palkittu kansainvälisesti arvostetulla WISE Award -palkinnolla. Palkinto annettiin innovatiiviselle ja yhteiskuntaan myönteisesti vaikuttavalle koulutushankkeelle.

– Kilpailuun osallistui satoja erilaisia koulutushankkeita ympäri maailmaa. WISE:n verkostoon kuuluvat lähes kaikki merkittävimmät koulutusalan toimijat maailmasta. He haluavat seurata Yrityskylien toimintaa ja laajentumista, sekä saamme heiltä tukea jatkossa, kertoo Yrityskylien toiminnanjohtaja Tomi Alakoski.


Aivan loistavaa! Onnea Taloudelliselle tiedotustoimistolle, hyvä TAT!
Yrityskylä-opintokonaisuus on minulle aivan uusi asia. Yrityskylä-toiminta alkoi v. 2009, opetin silloin nykyistä kuutosluokkaani, joka oli silloin toisella luokalla. 
Yrityskylän sivuilta:

Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimiskokonaisuus. Yrityskylä-oppimisympäristö on pienoiskaupunki, jossa oppilas työskentelee omassa ammatissaan sekä toimii kuluttajana ja kansalaisena osana yhteiskuntaa.

Omaan kasvatusfilosofiaani kuuluu, että aina välillä mahdollisuuksien mukaan luokan on syytä mennä koulusta maailmalle. Opintoretket ja leirikoulut ovat rautaa. En tiedä hienompia opintoretkiä kuin Helsingin lähiopintoretkikohteet, Suomenlinna, Eduskunta, Kansallismuseo ja valtion taidemuseot. Loistava on myös Vantaan Heureka, jossa käyn joka vuosi.

Teen opintoretkiä 3-4 lukukaudessa eli 6-8 opintoretkeä per vuosi. Viidennellä ja kuudennella teen molempina vuosina parin vuorokauden leirikoulut. Leirikouluissa tavoitteena on yhdessäolo ja sosiaalisuuden kehittäminen. Tänä vuonna tein leirikoulun Helsingin Karhusaaren Kuntokallioon.


http://www.edu.vantaa.fi/pahkis > Vasen laita, Luokkien jutut > 14-15 Leirikoulu Kuntokalliossa


Viime vuonna kouluni kuudesluokka kävi Yrityskylässä. Oppilaat sekä opettaja tulivat kouluun intoa puhkuen, opettaja selitti opettajienhuoneessa posket punaisina Yrityskylästä.
http://www.edu.vantaa.fi/pahkis >Vasen laita, Luokkien jutut > 13-14 Yrityskylässä
Kuten kuvista näkyy, oppilaat joutuvat / pääsevät tekemään paljon yhteistyötä.
Sanomattakin selvää on, että olen jo varannut tammikuulle itselleni opettajille tarkoitetun koulutuksen, jonka jälkeen luokkani pääsee vierailemaan Yrityskylässä.
Pitää muistaa, että Suomi on vapaiden talonpoikien maa. Talonpojat, jos ketkä, olivat yrittäjiä. Yksittäisen ihmisen yritteliäisyyttä pitää kaikin keinoin kannustaa. 
Isojen kansainvälisten yritysten varaan ei voida laskea mitään, ne edustavat talouselämän korporatiivista valtaa. Yksittäisellä työntekijällä tai valtiolla ei välttämättä ole sijaa. Työntekijät sekä valtio ovat monessa tapauksessa pelkkiä monopolipelinappuloita, yksiköitä siirretään maasta toiseen tilanteen mukaan sieluista välittämättä.
Yksi lempikaupunkejani on Turkin Istanbul. Kaupungissa kaikki yrittävät omien mahdollisuuksiensa mukaan, kaikki myyvät jotakin. Istanbulin yksi hienoimpia nähtävyyksiä on valtaisa katettu Suuri Basaari, Kapali Carsi.
Piipahdin isossa itämaisen tanssin vaatteiden liikkeessä. Kaupanteko alkoi teenjuonnilla ja jatkui pitkään. Kauppaa tehtiin omistajan kanssa. Kun omistaja tekee kauppaa, ollaan tosissaan. Isojen korporatiivisten kansainvälisten yritysten palkkajohtajat eivät aina ajattele yritystensä parasta, vaan omaa optiosalkkuaan tai muita henkilökohtaisia etujaan.
Sanoinkin omistajalle, että hänen pitäisi tulla Suomeen opettamaan, kuinka kauppaa tehdään. 
Terve yrittäminen lähtee aktiivisuudesta, yrittänyttä ei laiteta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti