Työryhmä: Kouluihin valvontakamera
Muun muassa tällaisia ehdotuksia on turvallisuustyöryhmällä, jonka raportti julkistettiin tänään.
Turvasuunnitelmien tulisi pohjautua riskiarviointiin, joka tehdään koulukohtaisesti koulun ja viranomaisten yhteistyönä. Lisäksi kouluilla tulisi säännöllisesti harjoitella toimintaa erilaisissa vaaratilanteissa.
Työryhmän mukaan myös opettajakoulutuksessa pitäisi lisätä turvallisuuskoulutusta.
Kouluni sijaitsee keskellä lähiötä. Iltaisin ja viikonloppuisin osa nuorista kokoontuu koulun pihalla. Ei siinä mitään, jos paikkoja ei sotketa tai särjetä. Onpa pihalla katukoriskentätkin. Nyt tilanne näyttää olevan hallinnassa.Aina ei näin ole ollut. Oli aika, jolloin kouluissa oli vielä talonmiehiä. Meilläkin oli, hänellä oli asunto koululla. Nyt asunto toimii iltapäiväkerhon tilana.
Talonmies piti "iltatoimintaa" omalla läsnäolollaan jollakin tavalla kurissa. Kun kunta yhdisti vahtimestarin ja talonmiehet toimet, toinen sai lähteä, ja vahtimestarista tuli kouluisäntä. Koulu jäi ilman valvontaa iltaisin tai viikonloppuisin.
(Tähän lisäys: Talonmiehen palkka oli todella pieni. Ja kun hän asui koulun asunnossa, vuokra vielä vähennettiin palkasta pois. Käytännössä ei mitään säästöä syntynyt, kun talonmiehen toimi lopetettiin. Olen aina ihmetellyt, miksi aivan ne pienpalkkaisimmat työntekijät potkitaan säästösyistä ensin pois. Pienpalkkainen kunnan työntekijä tulee halvemmaksi kunnalle kuin yksi työtön. Hän sentään tekee työtä ja maksaa veroa ja on muutenkin hyödyksi. Ihmeellistä on yhteiskuntapolitiikka joskus.)
Seuraukset olivat selvät. Ilkivalta lisääntyi, viikonloppuisin nuoria kokoontui juomaan pihalle olutta ja sotkemaan, lapsia juoksenteli koulun katolla.
Oli pakko hankkia turvakamerat. Maanantaiaamun ensimmäisiä tehtäviä kouluisännällä on valvontakameroiden kuvien tutkiminen. Viime aikoina ei kuvista ole löytynyt ihmeellisiä asioita. Kamerat auttoivat.
Nykymaailmassa on erittäin tärkeätä, että kamerat seuraavat arkipäivien kulunvalvontaa. Pidämme oppituntien aikana vain yhtä ulko-ovea auki. Apulaisrehtorin työhuone on samassa solussa ja hänen ovensa on jatkuvasti auki soluun. Käytössä on siis inhimillisetkin silmät.
Vantaalla on ajanmukainen turvallisuusohjelma. Kouluvirastoon on palkattu turvallisuusasiantuntijakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti