maanantai 18. tammikuuta 2010

Suomalaista kouluvientiä

Yle 18.1.

Suomalainen peruskoulumalli viedään Abu Dhabiin

Suomen kiitettyä koulujärjestelmää viedään arabimaihin. Arabiemiraateissa sijaitseva Abu Dhabi ryhtyy nimittäin kehittämään opetusjärjestelmäänsä suomalaisopein.

Maahan aiotaan perustaa kaksi suomalaisen mallin mukaista peruskoulun ala-astetta. Suomalaisille opettajille tarjoutuu mielenkiintoisia työmahdollisuuksia, jos koulutusvientihanke etenee toivotusti. Suomesta on tarkoitus rekrytoida 18 opettajaa, kaksi rehtoria sekä muutamia erityisopettajia.

Hanketta vetää Jyväskylän yliopiston omistama konsulttiyritys, jonka johtaja neuvottelee parhaillaan Abu Dhabissa.

Koulujärjestelmää ei voida viedä maasta toiseen. Muutaman suomalaisen opettajan vieminen ei kesää tee. Jotenkin ymmärtäisin vielä sen, että suomalaiset lähtisivät kehittämään opettajien koulutusta soveltaen paikallisiin olosuhteisiin.

Koulutus jos jokin, on erittäin kulttuurisidonnaista. Valmis suomalainen malli sellaisenaan ei voi toimia muualla kuin meillä. Suomalainen koulumalli on vuosisataisen kehityksen tulos. Lisäksi jos Abu Dhabia ajatellaan, niin pitäisi tehdä melkoinen "oikaiseva aikahyppy". Ja kuinka ihmeessä esim. suomalaisen opettajan selkärankaa voidaan siirtää muualle?

Iltauutisissa sanottiin, että Abu Dhabiin mennään opettamaan neljää oppiainetta. Aika irralliselta tuntuu.

Paljon parempi olisi, että myytäisiin opettajien koulutusta. Joko Muhammed menee vuoren luo tai päinvastoin. Rahdattaisiin opiskelijoita suomalaisiin yliopistoihin ja perittäisiin opiskelusta mojova maksu. Toisaalta voitaisiin alkaa kouluttaa opettajienkouluttajia viennin tarpeisiin.

En nyt tätä hanketta tuomitse, vaikka olenkin skeptinen. Kaikenlainen vientivetoinen yritystoiminta on aina suotavaa.

3 kommenttia:

  1. Se mikä toimii Suomessa, ei välttämättä toimi muualla. Luulen, että suomalainen opettajankoulutus toimii suomalaisessa arvomaailmassa, mutta toimiiko sen ajatusmallit muualla, muissa kulttuurisissa konteksteissa?

    VastaaPoista
  2. Minun mielestäni tämä on erinomainen idea. Lähtisin Abuun opeksi heti ja mielelläni; aurinkoa, kansainvälisyyttä, erilaisia systeemejä rinnakkain :))

    Nykyglobaalia lasten ja nuorten elämää parhaimmillaan!

    VastaaPoista