tiistai 17. elokuuta 2010

Lahjontaa?

Kuva: Transparency
HS-STT-Turun Sanomat 17.3.

Koulukuvausten kylkiäisten laillisuus aiotaan selvittää

Opetushallitus aikoo puuttua koulukuvausten järjestelyyn. Koulukuvausyritykset tarjoavat kouluille ja oppilaskunnille jopa tuhansien eurojen rahakorvauksia sopimusetuina, kertoo Turun Sanomat.

"Jos vähänkin suuremmasta summasta on kyse, se lähentelee lahjoman tarjoamista ja vastaanottamista", muistuttaa Opetushallituksen kouluneuvos Petri Heikkilä.

Lahjojen antaminen opettajille ja oppilaskunnille on ollut yleinen tapa jo vuosikymmeniä. Nyt opetushallitus harkitsee asian esille ottamista Kuntaliiton ja Kuluttajaviraston kanssa käytävissä keskusteluissa.

Opetushallituksen mukaan virkamiesten on erittäin kyseenalaista ottaa vastaan vastikkeettomia etuuksia.

Kouluissa tehdään paraikaa koulukuvaussopimuksia kiivaimmillaan.

Lahjojen antaminen opettajille? Ainakin minun koulussani itse koulu tekee sopimuksen. Voi olla, että koulu saa kylkiäiseksi kameroita tai jotain muuta, mutta kamerat jäävät koulun käyttöön. Provisiorahat käytetään vaikkapa oppilaiden harrastustoimintaan. Omassa koulussani rahoja on käytetty myös leikkitelineiden ostoon.

Kamerat tai provisiorahat eivät joudu yksittäisten opettajien käyttöön. Yksittäinen opettaja ei saa mitään taloudellista etua siitä, kun koulu saa kameroita tai provisorahaa koulun tilille.

Minulle on aivan sama, jos kylkiäisistä luovuttaisiin. Silloin kuvausfirmat alkaisivat tehdä tarjouskilpailuja kuten ainakin Vantaalla koulutarvikkeiden toimittajat tekevät. Kilpailutusta ei suoriteta koulun tasolla, vaan kunnan tasolla. Pikkukunnista en tiedä.

Jos kiinnostaa, niin katso Vantaan kaupunki, Hankintakeskus.

Joskus käy jopa niin, että saisimme halvalla jonkun tuotteen, mutta emme saa ostaa sitä, koska täytyy ostaa kunnan kilpailuttamia tuotteita.

Suomessa ei voi lahjoa opettajia kuten eräissä maissa tehdään aivan avoimesti opiskelupaikan takaamiseksi. Pikkuoppilaiden joulu- ja kevätlahjoissa kyse on antamisen ilosta, vaikea sellaista on kieltää.

On hyvä, että lahjonnan rajoja haetaan ja pelisäännöt saadaan selviksi koko yhteiskunnassa.

Mieleeni on joskus tullut, mitä jos koulu ottaisi valokuvat itse paljon halvemmalla ja rahat menisivät suoraan koulun kassaan ja saataisin rahaa oppilaiden harrastustoimintaan? Onko moinen sallittua?

1 kommentti:

  1. Minä otin aikoinaan Helsingin Yhtenäiskoulun luokkakuvat, ainakin 70-luvulla, ja veloitin täsmälleen nettohinnan ilman työtä, mikä merkitsi kuvaa kohden muutamia pennejä...

    VastaaPoista