maanantai 23. elokuuta 2010

Lomautukset ovat laittomia

Kuva: Aamulehti
HS 23.8.

Lapsen etu ei salli opettajan lomauttamista

Monet kunnat lomauttivat viime lukuvuoden aikana opettajia säästötarpeisiin vedoten. Oikeudellisesti tarkasteltuna opettajien lomautukset ovat kuitenkin ongelmallisia, sillä ne vaarantavat lapsen oikeuden opetukseen.

Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen.


Lapsen oikeus opetukseen on turvattu myös kansainvälisin sopimuksin. Maat, jotka ovat hyväksyneet YK:n lasten oikeuksien yleissopimuksen, tunnustavat jokaisen lapsen oikeuden saada opetusta. Oikeus on kirjattu myös YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevaan yleissopimukseen, Euroopan ihmisoikeussopimuksen lisäpöytäkirjaan sekä EU:n perusoikeuskirjaan. (Elina Pirjatanniemi, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin johtaja ja kansainvälisen oikeuden professori)


On aivan käsittämätöntä, että jotkut kunnat voivat toimia Suomen perustuslakia tai muita yllä olevia kansainvälisiä sopimuksia vastaan.

Miksei mikään toimielin Suomessa valvo perustuslain loukkauksia? Kaikenmaailman EU-tarkastajat kyllä hilppaavat maatiloilla mittailemassa millimetrin viivaimella pilkun tarkkaan isäntien ja emäntien toimia, ja samaan aikaan sallitaan joidenkin kuntien räikeät ihmisoikeusloukkaukset.

Minkälaisia lapasia ovat Suomen valtiovallan edustajat, kun eivät puutu kuntien laittomuuksiin?

Sivistyneissä kunnissa ei lomauteta, koska opetus on kunnan perustoimintaa, siitä ei saa tinkiä. Kotikunnassani Vantaalla tämä on opittu kantapään kautta. Meillä ei enää lomauteta, koska täällä tiedetään lomautusten seuraukset. Lomautukset käyvät pitkän päälle kalliiksi, koska lomautusten jälkihoidon kustannukset lankeavat kunnan muiden toimialojen maksettaviksi.

Opettajiaan lomauttaville kunnille on annettava sellaiset sanktiot, että niiden kuntien päättäjien housut tutisevat: kaikki valtionavut pois ja sakkoa päälle. Päättäjät on vietävä laittomuuksista henkilökohtaiseen vastuuseen.

Rahakaan ei korvaa inhimillisiä menetyksiä. Lapset ja nuoret ovat kuin taimia, joita on hoidettava jatkuvasti, kasvatettava ja opetettava, ettei suotuisa kasvu tyrehdy.

3 kommenttia:

  1. Pidän kovasti tuosta loppulauseestasi! Puutarhavertaukset ovat oivallisia kasvatusta pohdittaessa.

    VastaaPoista
  2. Politiikassa toimii hyvin paljon ihmisiä, joilla jo kouluaikana on ollut vaikeuksia koulun kanssa. Olen kuullut niin paljon poliitikkojen (yksityisesti, takahuoneissa) esittämiä tölväyksi niin kouluja kuin opettajia kohtaan, että en enää jaksa luottaa heidän enemmistönsä sivistystahtoon. Kunnanvaltuustoissa tämä korostuu erityisen pahalla tavalla.

    VastaaPoista
  3. Kari, kyllä, ja pelottavaa on, mitä pikkukunnissa tapahtuu. Monissa niissä ei laeista välitetä.

    Viikonlopun lehdistä oli luettavissa, että joissakin pohjoisen kunnissa ei järjestetä elämänkatsomustiedon opetusta lainkaan, vaikka laki vaatii sitä.

    VastaaPoista