torstai 19. elokuuta 2010

Kauniisti sanottu

Kuva: Mikrosem

Luin Hesarista järkyttävän uutisen. Vuonna 2009 valmistuneessa Latokartanon koulussa on homeongelmia rakennusvirheiden takia. Kymmenien luokkien lattiat jouduttiin vaihtamaan liian kostean betonirakenteen takia. Myös kaikkien luokkien kiinnityspintataulut vaihdettiin.

Edes uusia kouluja ei enää osata kunnolla rakentaa. Koulu otettiin käyttöön vasta vuosi sitten, ja heti alettiin valittaa oireista, jotka olivat peräisin sisäilmasta!

Koulussa on 590 oppilasta ja paljon henkilökuntaa. Osa koulun hallintotiloista, koulun opetuskeittiö sekä teknisen käsityön tilat ovat yhä poissa pelistä. Koulun rehtori Satu Honkala toteaa Hesarin sivuilla: "Opetus sujuu normaalisti, mutta opettajien kannalta tämä aiheuttaa tietysti vähän hankaluuksia".

Päätön lausunto - vähän hankaluuksia opetuksessa? Kahden oppiaineen luokat ovat poissa käytöstä, ja on vain vähän hankaluuksia.

Olen aina ihmetellyt koulujen rehtoreiden julkisia lausuntoja, selitellään kauniisti tai peitellään. Oikeasti olisi pitänyt sanoa: "Kaikki on perseestä, kun ei edes uutta koulua ei enää osata rakentaa. On kauheata, kun jouduimme elämään kokonaisen lukuvuoden homeitiöiden seassa".

Sivistyneesti olisi voinut sanoa: "Olen hyvin pahoillani, että rakennusvirheiden takia koulunaloitus on häiriintynyt pahasti. Emme voi käyttää opetuskeittiötä ja teknisen käsityön luokkaa, mikä on oppilaiden kannalta kovin harmillista. Ihmetellä täytyy nykyrakentamisen tasoa."

7 kommenttia:

 1. Kokemukseni mukaan koulunjohtajilla on syytä pelätä esimiehiään. Heidän suunsa on sensuurin lamauttama. Muuan täkäläinen johtajaopettaja oli kertonut toimittajalle, että opettajainhuoneen katon rappaus oli irronnut ja pudonnut pöytien ja opettajien päälle. Tulos: komennus kaupunginjohtajan haukuttavaksi ja ankara varoitus. Tällaisia asioita ei kerrota ulkopuolisille!

  VastaaPoista
 2. Blogistin ja Rydmanin kommentit osuvat naulan kantaan. Meidän alalla on tärkeää monenlaiset lavastustoimenpiteet. Koulu pitää lavastaa kouluksi, opetustoimen henkilöstön pitää esittää enemmän kuin monen näyttelijän koskaan. Vaikeiden asioiden puinti julkisuudessa hukutetaan kauniisiin lauserakenteiisiin. Niin myös usein vanhempainilloissa. Välillä tämä meidän ammatinkuvaan upotettu näyttelijän toimintamalli oksettaa. Ikään kuin elämä ja sen paskamaisuus ja mokat olisivat kouluissa mahdottomia. Tai ainakaan niistä ei pidä puhua ääneen, kun menee "maine."

  Meidän koulusta löytyi hometta ja mitä lie sädesientä, hermomyrkkyä. Evakkoreki kutsuu kahdeksi vuodeksi tästä syksystä. Tuleepahan sentään vaihtelua lukuvuoteen.

  OUT

  VastaaPoista
 3. Tai sitten on vaan ammattitaidoton rehtori!?

  VastaaPoista
 4. Ikävää että lausuntoni ei miellyttänyt. Minusta ei kuitenkaan ole mitään syytä liioitella ongelmia. Latokartanon koulussa ei myöskään ollut homeongelmia, jos tarkkoja ollaan. Eikä sieltä löytynyt rakennusvirheitäkään, jos edelleen ollaan tarkkoja. Voi olla että minä rehtorina lausuin huonosti, mutta jos ei tunne asiaa niin ei ehkä pitäisi lausua mitään.

  terveisin Satu Honkala, kohta 30v rehtorina, ammattitaidon kera tai ilman

  VastaaPoista
 5. Kostean betonin päälle tehty lattiarakenne, joka joudutaan sittemmin korjaamaan, ei siis ole virhe?

  VastaaPoista
 6. Kostean betonin päälle tehty lattiarakenne on tietysti virhe kun jälkeenpäin arvioidaan. Kun se lattia tehtiin, niin betoni oli mittausten mukaan kuiva. Vasta jälkikäteen voitiin arvioida, että mittaustuloksista huolimatta sen on täytynyt olla kostea. On virhe, mutta ehkä kuitenkn joku muu kuin rakennusvirhe - ennustusvirhe? virhe rakentamista koskevissa määräyksissä ja viitearvoissa? Rakennusvirheellä tuossa aiemmin kai tarkoitettiin sellaisia virheitä, joista voidaan todeta, että rakentaja on menetellyt väärin, vastoin ohjeita, huolimattomasti tms. Mitään tällaista ei Latokartanossa todettu, vaikka jouduttiinkin korjaamaan tuhdisti.

  VastaaPoista