torstai 26. elokuuta 2010

Linkkuveitsellä uhkailua

Wengerin todellinen monitoimilinkkari

(On toivottu, että laittaisin taas kuvia blogiini. On kuulemma hauska arvuutella kuvan ja tekstin yhteyksiä, miksi kirjoittaja on valinnut netin valtaisasta kuvatarjonnasta juuri tuon kuvan. Kuvista voi päätellä jotain kirjoittajan järjenjuoksusta.)

HS-STT 26.8.

Oppilas uhkasi opettajaa linkkuveitsellä Vantaalla

Opettaja joutui teräaseella uhkailun kohteeksi aamupäivällä Viertolan koulussa Vantaalla. Poliisin mukaan opettaja selvitteli oppilaan kanssa asioita ja tässä yhteydessä nuori suuttui. 12-vuotias oppilas otti linkkuveitsen esiin ja uhkasi samalla suullisesti opettajaa. Muut oppilaat oli ohjattu tässä vaiheessa jo sivuun paikalta.

Uhkaaja ehätti poistua ennen kuin poliisi ehti paikalle. Kukaan ei loukkaantunut välikohtauksessa.

Ikävää, että tällaista tapahtuu.

Tällaisia uutisia pulpahtelee aika ajoin. Minua häiritsee, että niitä ylipäätään pulpahtelee, mutta vielä enemmän, että tällaisia uutisia pulpahtelee juuri Vantaalta. Yksi syy tähän on, että Vantaa on lähellä valtakunnan päätiedotusvälineitä. Vantaa kuulostaa otsikoissa paremmalta kuin vaikkapa Oulainen.

Minua ei oppilaiden taholta ole koskaan uhkailtu minkäänlaisella aseella, kerran on kivitetty liikuntatunnilla. Silloin väistelin. En tiedä, kuinka toimisin, jos minua jonkinlaisella aseella uhattaisiin. Pitäisi ainakin olla rauhallinen, provosoida ei saisi.

Teräaseiden julkinen kanniskelu on kielletty. Kouluissa niitä silloin tällöin näkyy. Omassa koulussani on kirjoittamaton sääntö, että teräaseet takavarikoidaan ja viedään rehtorin kansliaan säilöön. Asiasta ilmoitetaan huoltajille, ja huoltajat saavat hakea ne pois, jos ilkeävät.

Itse en ole nähnyt koskaan minkäänlaisia ohjeita Kouluhallitukselta, miten takavarikot oikeaoppisesti tehdään. Tai en ainakaan muista nähneeni.

Jos joku tietää moisista ohjeista, olisi kiva saada tänne linkki niihin ohjeisiin.

5 kommenttia:

 1. Eikös sitä taas höllennetty, noita natiaseen kajoamisen säädöksiä? Muistaakseni nykyään saa taas puolustaa itseään ja muita oppilaita. Mitä se nyt sitten tarkoittaakin.

  Kyllä. Linkkiä & vinkkiä olisi kiva nähdä.

  VastaaPoista
 2. *Opetuksen järjestäjän tulee hyväksyä järjestyssäännöt tai antaa muut koulussa sovellettavat järjestysmääräykset, joilla edistetään koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. (13.6.2003/477)Edellä 3 momentissa tarkoitetussa järjestyssäännössä ja muissa järjestysmääräyksissä voidaan antaa kouluyhteisön turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta tarpeellisia määräyksiä käytännön järjestelyistä ja asianmukaisesta käyttäytymisestä.*

  Tässä voisi kyllä käyttää vanhempia apuna - valtaosa vanhemmista varmastikin tarvittaessa äänestäisi opettajalle takavarikointioikeuden turvallisuutta tai tuntirauhaa koskevissa tilanteissa nyt ainakin.

  Lisäksi vanhempien pitäisi sitoutua olemaan puhumatta pahaa opettajista lasten kuullen - ja opettajien vanhemmista luonnollisesti myös:)

  VastaaPoista
 3. Teräaseiden (linkkarit, puukot, veitset, ruuvmeisselit yms.) kanniskelu julkisilla paikoilla on rikoslaissa kielletty. Opettajalla on siis koulussa oikeus takavarikoida kyseiset aseet.

  Mikäli oppilas ei ole luovuttanut minulle pyynnöstä kyseisenlaista asetta, olen todennut, että siinä tapauksessa pyydän poliisin paikalle ottamaan aseen haltuunsa. Ei ole koskaan tarvinnut.

  Teräaseita ei tulisi luovuttaa vanhemmille, vaan ne tulee antaa poliisin haltuun. Itse opena toimin niin, että talletin niitä lukolliseen kaappiin ja kun poliisi tuli käymään koululla, luovutin ne kaikki kerralla.

  Vantaalaisten koulujen kannattaa ehdottomasti pyytää näistä asioista turvallsuusasiantuntijamme koulutusta.

  Tuosta uutisoinnista vielä: itseltänikin on tänään viimeksi kysytty, miksi Vantaa on tiedotusvälineissä esillä näin negatiivisesti. Tähän totesin, että asia on mielestäni päinvastoin. Meillä on sivistystoimessa ja kouluissa hyvä turvallisuuskulttuuri. Väkivaltaa ei hyväksytä missään muodossa ja siihen puututaan aina. Tiedottaa pitää, koska muuuten tapahtumat välittyvät nopeasti hyvinkin värittyneinä esim. nuorten paljon käyttämissä sosiaalisissa medioissa. Silloin kun viranomaiset tulevat tilanteisiin, tiedotusvastuu medialle on heillä. Sivistystoimi tiedottaa huoltajien suntaan.

  VastaaPoista
 4. Hesarin uutisointilinja on mielenkiintoinen. Jos Helsingissä tapahtuu jotain, Helsinki jätetään otsikosta, otsikoidaan esim. "Puukotus Kalliossa, Raiskaus Laajasalossa, Ryöstö keskustassa".

  Vantaa tulee aina otsikkoon. Tässä tapauksessa olisi voitu otsikoida "Oppilas uhkasi teräaseella Viertolassa".

  VastaaPoista
 5. minua on kerran sitten uhkailtu veitsellä koulunkäytävällä tunnin jälkeen nopeasti nappasin veitsi kädestä ja väänsin sen verran että veitsi tipahti ja potkasin sen sitte pois ja huusin opettajaa kun faija tuolla satama pubin portsarina toimii niin tempun jos pari olen häneltä oppinut ;)

  VastaaPoista