Yle 23.8.
Yksityiskoulut lisääntyvät Ruotsissa
Ruotsissa yksityiskoulut lisääntyvät reipasta tahtia. Ruotsissa on jo toistatuhatta yksityistä lukiota ja yläastetta. Syyskuun valtiopäivävaalien alla kouluyritysten voitot ovat alkaneet kiinnostaa myös poliitikkoja vaikka harva kyseenalaistaa vapaakoulun nimellä kulkevan järjestelyn.
Yksityinen koulu ei rahasta oppilaitaan vaan saa kunnalta yhtä paljon rahaa oppilasta kohden kuin julkinen koulu. Säästämällä kustannuksista saadaan voittoa ja osa verokruunuista muuttuukin osingoiksi.
Katsellessani eilen Ylen pääuutisia, hieraisin silmiäni, en ollut uskoa korviani.
Huh huh, ruotsalaiset ovat keksineet erikoisen masiinan, yksityiset koulut, jotka kunta kustantaa, ja koulujen omistajat vetävät rahat välistä!
Säästöä syntyy, kun opettajia palkataan vähemmän, ryhmäkoot ovat silloin suuria ja yksittäisellä opettajalla on paljon opetustunteja. Kouluissa painotetaan yksilöllisyyttä eli itsenäistä opiskelua ja ryhmäopiskelua, koska opettajia on vähän.
Tilat ovat ahtaampia kuin kunnallisissa kouluissa, usein tilat eivät ole edes koulukiinteistöjä. Monista kouluista puuttuvat koulukirjastot, jopa voimistelusalit!
Mekanismi on järjetön, veronmaksajat maksavat viulut, ja omistajat keräävät voitot panostamatta itse taloudellisesti yhtiöönsä, koska pääoma tulee kunnilta. Tätähän voi kutsua todelliseksi kansan kapitalismiksi.
Ei tällaista voida keksiä kuin Ruotsissa. Keisarin uudet vaatteet.
Kuolinsiivous
-
Kuolinsiivous ei välttämättä tarkoita jäämistön siivousta kuolemantapauksen
jälkeen vaan jonkinlaista konmaritusta, tavaroiden vähentämistä, selkeämpää
a...
Allekirjoitan Koon kannat, mutta vastuu moisesta ei ole yhteiskunnan tai "ahneen" kapitalismin tms. koska lasten vanhemmathan sen yksityiskouluun laittamisen päättävät. He saavat mitä tilaavat ja voi olla että lasten liikunnan he hoitavat muuten (harrastustoiminnan kautta, maksullisen - tuttua meiltäkin, vai mitä?) ja kirjastot saattavat näillä penskoilla löytyä kotoa, kotihyllyistä. Näissä kylddyyrikodeissa voi olla hyvinkin 3000 kirjaa. Siinä on koulukirjasto pientä. Olen nähnyt Käpylässä tämän...heh.
VastaaPoistaPeruskoulu on (vai oli) loistava ajatus. Täydellisen monotonisen peruskoulun aika on ohi. Kansa haluaa nykyään vaihtoehtoja. Onhan meillä pääkaupunkiseudullakin hyvintoimeentulevia "vaihtoehtoperheiotä" vaikka kuinka paljon. Me emme elää kansankodissa vaan kansalaisyhteiskunnassa. Itse olen kauniin ja yhteisen kansankodin kannattaja mutta jengi haluaa nykyään luoda "yksilöllisen profiilin ja identiteetin" itselleen ja penskoilleen. On sitten luomua, steineria, eliittikouluja, uskontokouluja ja jos joillain on rahaa ja haluaa päästä eroon heikoista ja islaminuskoisista maksamalla lukukausimaksuja, niin eikös se kuulu em. valinnan mahdollisuuksiin?
Out
Ihmettelen vaan. Miten näissä ruotsalaisissa kunnan maksamissa yksityiskouluissa hoidetaan erityisopetus, joka on kallista? Poimiiko oy koulu ab oppilaikseen vain ne joita voidaan opettaa kustannustehokkaasti? Saako yksityiskouluissa tukiopetusta? Potkitaanko kalliiksi osoittautuva oppilas pois koulusta? Voiko koulu mennä konkurssiin? Koskeeko kouluja jatkossa kilpailutus (Suomessa näin olisi lain mukaan toimittava)? Ja monta muuta avointa kysymystä.
VastaaPoistaMeillä on riittävästi esimerkkejä näistä yksityisistä loiskouluista aikuiskoulutuksen piirissä, jossa "opetus" on toteutettu esimerkiksi kirjaston lukusaleissa ja ym. kahvilaympäristöissä. Koska opettajuus ei vieläkään ole professio-ammatti, niin toteuttajina häärii jos jonkin sortin taiteilijaa. Oppilaat pysyvät vaiti, koska karenssi paukahtaa, jos lopetat "kurssituksen" pelkästään myötähäpeään vedoten.
Jäitä hattuun suomalaiset toiveajattelijat. Pidetään me suomalaiset edes perusopetus jotenkin kontrollissa, ettei koko opetustouhu muutu ruotsalaisittain pelkäksi vitsiksi.