perjantai 24. elokuuta 2012

Aamiainen koulussa?

Vantaan Sanomat 13.8.

Pitäisikö koulussa saada myös aamiaista ja välipalaa?

Koulujen syyslukukauden käynnistyessä moni vanhempi pohtii jälleen, miten selviää arjen pyörityksestä ja pitää lapsensa ravittuna. Opetushallitus haluaa herätellä vanhempia ja kouluja löytämään uusia ratkaisuja arjesta selviytymiseen.

Erityisen ymmällään ovat päiväkodeista kouluun siirtyvien lasten vanhemmat, jotka vähitellen havahtuvat päiväkodin ylellisten ruokaperinteiden katkeamiseen.

– Yhtäkkiä vanhempien on tehtävä aamupalat ja parhaimmillaan myös välipalat lapsilleen.
opetusneuvos Marjaana Manninen tietää, että joissakin kouluissa järjestetään jopa maksullisia perheaamiaisia
.
– Aamiaisten yhteydessä lasten, vanhempien ja opettajien välinen keskustelu sujuu luontevasti.
Yhteiset aamiaiset, vanhempien kanssa tai ilman, toisivat Mannisesta useita positiivisia muutoksia koulupäivän sujuvuuteen.

Manninen uskoo, että suurin osa oppilaiden levottomuudesta olisi kitkettävissä säännöllisellä ja terveellisellä ruokavaliolla.


Opetusneuvos Marjaana Manninen nosti esille tärkeän asian. Uni ja ravinto ovat tärkeitä lapsen oppimisen kannalta.

Kun aloitin opettajan työni v. 1980 Hiekkaharjun koulussa Vantaalla, koulun ylläpitoon, myös ruokailuun, riitti vielä rahaa. Lähes joka päivä tarjolla oli jonkinlaista jälkiruokaa, kiisseleitä tai marjarahkoja.

Pidin silloin kuvataidekerhoa koulun jälkeen. Jos koulu jatkui kahden jälkeen, oppilaille tarjottiin koulun toimesta välipalaa. Nyt pidän shakkikerhoa, oppilaat tuovat kotoa välipalansa, jos tuovat.

Osa Hiekkiksen kuvataidekerholaisista tuli kerhoon kuvataiteen vuoksi, mutta osa tuli aivan selvästi välipalan takia. Oikeastaan välipala oli mukava täky kuvataiteen pariin niille oppilaille, jotka muuten eivät olisi kerhoon tulleet.

Nyt kuntien taloudellinen tilanne on sellainen, että välipaloihin, puhumattakaan aamiaisiin, ei ole varaa. Aamuhesarissa Vantaan Heikki Heinämäki (kok) sanoi, että kaupungilla ei kertakaikkiaan ole enää mitään säästettävää, koska kaikki mitä säästettävissä on ollut, on jo säästetty. Heinämäki on valmis korottamaan hieman kunnallisveroa, mikä on paljon sanottu kokoomuslaiselta Heikki Heinämäeltä.

Aamiaisten ja välipalojen maksullisuus herättää kysymyksiä. Kaikilla oppilailla ei ole rahaa maksullisiin kouluruokapalveluihin. Peruskoulu on kaikille yhteinen maksuton koulu.

Toisaalta pitää ajatella, mikä on koulun tehtävä. Koulu ei ole koti eikä opettaja ole isä tai äiti.

Aivan kaikkia kotien tehtäviä ei voida ulkoistaa koulun tai yhteiskunnan kontolle. Yhteiskunnan on tuettava perheitä muulla tavalla kuin järjestämällä kouluihin perheaamiaisia.

Primääriasia on, että pystytään tarjoamaan edes nykyisenkaltaiset koulupalvelut.

Päivittäiseen koululounaaseenkaan eivät kunnat sijoita riittävästi rahaa. Koululounaiden taso on laskenut selvästi viime vuosina. Ihmeen hyviä lounaita emännät silti niillä pikkusenteillä meille päivittäin loihtivat.

5 kommenttia:

 1. Jaan näkemyksesi Iso A.

  Yksi aamupala maksaa 2 €. 300 oppilaan koulussa se tarkoittaisi 600 euroa/päivä. Kun koulupäiviä on 190, aamupala maksaisi vuodessa 114 000 euroa. Yhden koulunkäyntiavustajan palkka koulupäivien osalta lienee noin 15000 euroa. Summalla saisi 8 avustajaa!!!! Ja vastaavasti 3 opettajaa lisää. Kyse ei ole pikkuasiasta.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Martti summien suhteuttamisesta. Perheelleni Suomeen paluussa suurin shokki taitaa olla ollut se, ettei koulua olekkaan 8-16 kuten ulkomailla asuessamme. Joudumme miettimään 3. luokkalaisemme oloja kun koulu loppuu eräänä päivänä jo klo 11 eikä iltapäiväkerhoa ole tarjolla. Tai se olisi klo 14-15. Toinen ongelma on 2. luokkalaisemme koulun alkamisen klo 9 kun molempien vanhempien pitäisi olla töissä jo klo 8. Aamukerhoa ei ole. Hänelle sentään on iltapäiväkerho, johon sisältyy välipala.
  Kieltämättä olisi ihanaa viedä lapseni aamulla koululle syömään kaikessa rauhassa ystäviensä kanssa aamupalaa kun nyt joudun jättämään hänet pihaan odottelemaan koulun alkua 30min ja olemaan itse myöhässä 45min. Ja vastaavasti 3. luokkalaiselleni toivoisin välipala-taukoa yksinäisyyteen pitkänä iltapäivänä.
  Olisin itse valmis maksamaan koululle näistä tarjoiluista, koska ymmärrän etteivät kaikki vanhemmat tarvitse ko. palvelua ja pystyvät aamupalat ja välipalat lapselleen tuottamaan ajallisesti ja taloudellisesti. Voisinpa joskus, jos se työn puolesta olisi mahdollista, istua itsekin lapsen koululle katetulle aamiaiselle, johon joku olisi huolehtinut tuoreet kasvikset. Ehkä siinä näkisi samalla lapseni kavereita ja heidän vanhempiaankin.
  Olen lukenut, että Yläkouluissa on käytössä välipalakortit, joille vanhemmat lataavat rahaa. Näin raha ei pääse taskusta livahtamaan epäterveellisiin vaihtoehtoihin. Kortti olisi myös tasa-arvoistava, jos tarvittaessa maksu ei tulisi kotoa. Kuten Ranskassa lounasmaksu hoidettiin.
  Mutta lounaan tulee säilyä maksuttomana. Piste. Pakollinen koulupäivä on joka tapauksessa sen verran pitkä, että tarvitsee ravitsemuksellista tukea.
  Pistin nimimerkkiini linkin "Olisiko kouluaamupalasta apua koululounaan maistumiseen?"-tekstiini.

  VastaaPoista
 3. Julkisella sektorilla on pakko priorisoida menoja. Hallitus on luvannut pidentää lasten koulupäivää muutamalla yksittäisellä tunnilla- ongelma ei sillä kuitenkaan ratkea. Omassa koulussani yhdenkään oppilaan päivä ei pääty ennen kuin klo 12.45.

  Meillä kokeiltiin myös vapaaehtoista aamukerhoa, mutta kiinnostus oli niin vähäinen, että vanhemmille olisi aiheutunut hurjat kulut. Yksi vaihtioehto voisi olla, että Koti ja koulu-ryhmät palkkaisivat/organisoisivat esim. yhden koulunkäyntiavustajan aikuiseksi koulun pihalle ennen pienten lasten koulupäivän alkua. Esim. klo 7.30- 9 tällaInen palvelu maksaisi 7,5 * 15 €= 113 euroa/viikko. Koko lukuvuoden budjetti olisi about 4500 euroa. 300 oppilaan koulussa kustannus olisi siis 15 €/oppilas!

  VastaaPoista
 4. Kouluruokatietopankki25. elokuuta 2012 klo 12.54

  Tykkään Martti lukea sinun blogistasi aina näitä kokemuksella annettuja lukuja ja summia oikeasta koulumaailmasta. 15e lukuvuodessa aamuseurasta lapselleni kuulostaa sellaiselta summalta, että maksaisin mielelläni. Sitä vastaan perheelleni tulee enemmän aikaa iltapäiviin kun pääsisin kotiin sen 45min aikaisemmin. Tai ehkä kerran viikossa jo puolilta päivin 3. luokkalaisen ja hänen kaveriporukkansa seuraksi kotiin samalla kun tekisin rästiin jääneet kotityöt.
  Kiitos Martti summista. Pitääpä ottaa puheeksi omalla koululla miten muut vanhammat kokevat aamujärjestelyt.

  VastaaPoista
 5. Martti hoi. Eihän nyt aamupala voi maksaa 2 euroa kun koululounaskin maksaa vain muutamia kymmeniä senttejä. 2 eurolla saisi suurkeittiön kustannuksilla superaamiaisen. Sanoisin että aamiainen maksaisi n. 20 senttiä per oppilas. Nyt on mennyt rexillä laskelmat sekaisin :)

  vm 71

  VastaaPoista