maanantai 20. elokuuta 2012

Rehtorille huomautus ojentamisesta

HS 20.8.

Rehtori sai huomautuksen tupakoijien ojentamisesta

Apulaisoikeuskansleri on antanut Sastamalan Sylvään koulun rehtorille huomautuksen. Syynä on tupakoinnista kiinni jääneiden oppilaiden ojentaminen lainvastaisella tavalla.


Huomautuksen sai myös Sastamalan kaupunginhallitus, joka apulaisoikeuskanslerin mukaan on vastuussa koulun osin virheellisistä järjestyssäännöistä.
Rehtori ohjeisti syystiedotteessaan vuonna 2010, että kouluaikana tupakoiva tai tupakointivälineitä hallussaan pitävä oppilas joutuu kirjoittamaan koulupäivän jälkeen tupakkatutkielmaa ja tekemään lupauksen olla polttamatta.
Apulaisoikeuskansleri toteaa, että laki kieltää alle 18-vuotiailta tupakkatuotteiden hallussapidon aina ja kaikkialla. Tutkielman kirjoittaminen on kuitenkin sellainen kurinpitoseuraamus, joka ei perustu lakiin.
Sastamalaisrehtori oli huolimaton, myönnettäköön. 
Mutta, voi, voi, voi sentään, järjestysääntöä rikkovat oppilaat ovat joutuneet koulun jälkeen kirjoittamaan oikein tupakkatutkielman ja vieläpä tekemään lupauksen olla polttamatta, mitä henkistä väkivaltaa. Minkä vääryyden oppilaat ovat kokeneetkaan, kyllä nyt olisi pitänyt valittaa rehtorin toiminnasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.
Myönnettäköön, että tutkielman kirjoittaminen on sellainen kurinpitoseuraamus, joka ei kuulu lakiin. On hyvin mielenkiintoista, kuka on kehdannut tai viitsinyt tehdä asiasta kantelun apulaisoikeuskanslerille. Niin pienestä asiasta on kumminkin kysymys. Normaali isä tai äiti ojentaisi lastaan kotona vielä lisää esim. puhuttelulla, ei tulisi mielenkään valitella asiasta eteenpäin. Ainakaan minä en kehtaisi.
Opettajan ja rehtorin työssä on paljon harmaaita alueita. Me emme saa takavarikoida väkisin oppilailta esim. puukkoja ja puntareita. En tunne kovinkaan montaa opettajaa, joka antaisi oppilaan kuljeskella puukon kanssa pitkin koulun luokkia ja käytäviä.
Jos oppilas pyynnöstäni huolimatta ei antaisi puukkoa haltuuni, ottaisin sen häneltä pois. Veisin puukon koulun rehtorin kansliaan ja soittaisin oppilaan isälle, että puukko on noudettavissa kansliasta. Parempi puukko kansliassa kuin luokatoverin rinnassa sykkimässä.
Jos joku ihminen olisi niin hölmö, että kantelisi puukon takavarikoinnista, ottaisin langetetun huomautuksen tyynesti vastaan.

2 kommenttia:

  1. Arvostan tavattomasti tämän blogin pitäjää. Sastamalan koulu on ollut toistuvasti otsikoissa. En hyväksy simputusta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Martti, minulta on jostain syystä menneet ohi ne simputustapaukset.

    VastaaPoista