keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Koirakoulua

Yle 31.10.

Koira koulussa apulaisena

Koira-avusteista työskentelyä opiskelevat mm. monet opettajat ja koulukuraattorit, jotka käyttävät koiria apuna oppitunneilla.

Lappeenrannan Kimpisen koulun koulukuraattori Reetta Tourunen opiskelee parhaillaan koira-avusteista työskentelyä Alex-koiransa kanssa. Alex on työskennellyt aikaisemmin emäntänsä kanssa kaverikoirana vanhusten ja vammaisten parissa.

- Alex on tykännyt siitä hirveästi ja siinä on nähnyt, mitä hyötyä koirasta on. Niistä ihmisistä on nähnyt, että tämä on tosi tärkeä juttu heille, Tourunen kertoo vapaaehtoistyöstä saamistaan kokemuksista.

- Stressihormoonitasot laskee, verenpaine laskee, erittyy oksitosiinia eli tällaista mielihyväainetta. Koira auttaa myös ihan oppimaan. Ja tietysti monien on helpompi puhua omista asioista koiralle, kuin esimerkiksi koulukuraattorille, Reetta Tourunen listaa koiran hyötyjä.Välillä silmiin osuu hauskoja koulu-uutisia. En oikein tiedä, miten suhtaudun koko juttuun. En ole koskaan ajatellut, että koiran voisi tuoda luokkaan tai, että koirasta olisi hyötyä oppimisessa.

Kevennys:

Koira voisi olla oiva säästökeino. Oppilas laitetaan koirankoppiin pulisemaan ongelmistaan. Kuraattoreita ei enää tarvita. Koiran ylläpito tulee kunnalle halvemmaksi kuin koulukuraattorin ylläpito. Koiralle riittää ruoka ja ulkoiluttaminen. Yksi koulunkäyntiavustaja voisi ulkoiluttaa vaikka viittä koiraa kerrallaan.

Koulukuraattori Reetta Tourunen toteaa, että monen lapsen on helpompi puhua omista asioista koiralle kuin esimerkiksi koulukuraattorille. Uskon tähän. Koira kuuntelee, ei keskeytä tai anna turhia neuvoja.

Hauska koirarotu:

Portugalin vesikoira

Portugalin vesikoira on iloinen ja ahkera koira. Vieraisiin se suhtautuu ystävällisesti, mutta se saattaa olla hieman pidättyväinen.

Pitäisikö hankkia koira?

Monella opettajalla on oma koira. Joka opettajienhuoneessa on koiraopettajaryhmä. Koiraopettajat keskustelevat omiaan, kun muut maikat juttelevat vaikka koulusäästöistä tai kunnallisvaalien tuloksista.

Pienellä koululla koira vasta tärkeä onkin. Kun se koulun toinen maikka välkällä on jossain muualla kuin opettajienhuoneessa, koira pitäisi seuraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti