keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Täivaara

Iltalehti 26.9.

Täitartunnat piinaavat kouluja

Kymmenisen vuotta se on ollut yhtä suuri ongelma ja näyttää juurtuneen Suomeen. Syksyt ja kevättalvet ovat pahimpia esiintymiskausia. Se ei ole hygieniakysymys, vaan täi tarttuu, kun ollaan läheisessä kosketuksessa ja lainataan päähineitä päästä päähän, sanoo infektiolääkäri Sirpa Räsänen Tampereen kouluterveydenhuollosta.

Hänen mukaansa vastuu täitartuntojen ehkäisemisestä ja niiden hoidosta on perheillä. Täi tarttuu lähikontaktissa, erityisesti päähineistä.

- Täitarkastuksia pitää tehdä kotona säännöllisesti, ja hiukset täytyy kammata. Hoito on aloitettava heti, kun täitä esiintyy, Räsänen muistuttaa.

Hoitoon käytetään apteekista saatavaa täishampoota ja -hoitotuotteita.


Päätäi on niin pikkuinen eläin, ja silti niin ärsyttävä.

Ensimmäisen kerran törmäsin koulussa täivaaraan jo 1980-luvulla. Nyt täitä esiintyy joka vuosi milloin missäkin luokassa. Silloin koulun terveydenhoitaja ilmoittaa täivaarasta Wilman kautta ja antaa hoito-ohjeet.

Kun kotona huomataan lapsen päässä täitä, on asiasta ilmoitettava myös kouluun.

Tuntuu siltä, että täitä on koko ajan liikkeellä. Tällä hetkellä täivaara on sekä omassa koulussani että naapurikoulussa.

Kun täitä ilmestyy soluun, oppilaita kehotetaan ottamaan pipot oppituntien ajaksi luokkiin. Naulakossa täit hyppelevät iloisesti piposta toiseen. Pulpettiin täin on vaikea hypellä.

Olen huomannut, että täitä saavat herkemmin tytöt kuin pojat. Tytöt kampailevat toisiaan ja ovat lähekkäin ja supsuttelevat keskenään.

Täitä on melko vaikea havaita, ylenmääräinen kutina paljastaa. Joka lapsiperheessä pitäisi olla täikampa. Tiheälla täikammalla haravoidaan päästä täit ja täin munat eli saivareet isolle valkealle paperille, josta elikot munineen erottuvat hyvin. Kannattaa aina silloin tarkkailla lapsen korvien taustoja tai niskaa, jotka ovat täiden lempipaikkoja. Niskasta voi löytyä pieniä puremajälkiäkin.

Ikävä kyllä kaikki lääkäritkään eivät tunnista täinpuremia. Apuun voidaan tarjota kortisonivoidetta.

Jos täitä löytyy, niin kipin-kapin apteekkiin täishampoo-ostoksille. Päätäi on siitä ikävä eläin kuten rotat ja hiiret, että ne tottuvat pian myrkkyihin. Ne tulevat vastustuskykyisiksi. Myrkkyjä pitää vaihtaa.

Päätäit elävät ihmisen verestä, joten ilman ihmistä ne kuolevat nopeasti. Parin päivän mökkireissu tappaa täit huushollista. Ikävä kyllä saivareet voivat elää jopa kymmenen päivää. Tukka pitää pestä uudelleen täishampoolla noin viikon päästä.

Kun luokkaan tulee täivaara, myös minun päänahkaani alkaa kummasti kutittaa. Toistaiseksi täitä ei ole päästäni löytynyt, johtunee kait siitä, että olen hieman etäinen ihmistyyppi. En halua, että oppilaat tulevat aivan kiinni minuun, vaikka mukavia he ovatkin.

Nykypäätäi on demokraattinen pikkuolio. Se iskee kaikkien yhteiskuntaluokkien lapsiin tasapuolisesti.

Luteita odotellessa.

Lisäys: Jos oppilaalla on pikkuveli tai -sisko päiväkodissa, täitartunnan mahdollisuus moninkertaistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti