torstai 22. lokakuuta 2009

Koulu oikeuteen kiusaamisen sallimisesta

HS-Turun Sanomat-STT 22.10.

Suomessa haetaan ensi kerran oikeusteitse ennakkopäätöstä siitä, miten koulun pitäisi puuttua oppilaan kiusaamiseen.

Turun käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta kaikkiaan viidelle koulun johtoon ja henkilökuntaan kuuluvalle. Syytettyinä ovat ruotsinkielisen alakoulun rehtorin ja kahden opettajan lisäksi terveydenhoitaja sekä ruotsinkielisen opetustoimen johtaja. Vaihtoehtoisena syytteenä on varomattomuudesta tapahtunut teko.

Kaikenmaailman kiusaaminen on pahasta. Tästä yksittäisestä kiusaamistapauksesta on mahdotonta sanoa mitään, kun asiasta ei tiedä mitään.

Nykykoulussa kiusaamiseen puututaan vahvasti. Tavoitteena on nollatoleranssi, mikä Norjassa on tuottanut hyviä tuloksia. Meillä monessa koulussa on aloitettu "KiVa Koulu - projekti", joka on lähtöisin juuri Turun seudulta.

Projektiin osallistuneet koulut ovat saavuttaneet ällistyttävän hyviä tuloksia. Kokeilukouluissa kiusaaminen väheni yhden vuoden aikana 40 prosentilla.

http://www.kivakoulu.fi/index.php

Koulun haastaminen oikeuteen tuntuu kummalliselta. Oikea kohde on tietysti kiusaaja, miksei myös kiusaajan vanhemmat, kun kyseessä on pieni oppilas.

Joskus tuntuu, että peruskoululle on sysätty koko yhteiskunnan ongelmat hoidettaviksi. Vastuu on ylimaallinen. Vanhemmat kasvattavat lapsensa, koulu opettaa ja yrittää paikata mahdollisia vanhempien kasvatusvirheitä.

Ei ole keksittykään sellaista koulua, joka pystyy ratkomaan kaikki ongelmat. Koulu ei ole vankila, kaikkia paikkoja ei pystytä valvomaan millään. Mitä enemmän on valvontaa, sitä enemmän kiusaaminen siirtyy piiloon ja kouluajan ulkopuolelle. Koulun keinot esim. puhelin- tai nettikiusaamisen ehkäisyyn ovat minimaaliset.

On väärin, jos kiusaamiseen suhtaudutaan löyhästi. Uutisen mukaan Turun tapauksessa on käytetty myös suoraa väkivaltaa. Yleensä silloin tehdään rikosilmoitus väkivallan suorittajasta.

Kuinka ihmeessä voidaan määritellä oikeudessa, miten koulun pitää ehkäistä kiusaamista? Joka koululla on kiusaamisen ehkäisemisen suunnitelma. Missään koulussa ei varmasti sanota "kiusatkaa, pojat, kiusatkaa - hakatkaa toisianne".

Vanhemmat viime kädessä vastaavat lapsistaan, ja kyllä kiusaamisesta ja muusta pahanteosta on vastuu lapsellakin. Olen joskus urani varrella tavannut muutaman ns. pahan oppilaan, joita on kasvatettu sekä kotona että koulussa hyvin.

Lapsikin voi olla paha. Ei voi olla hyvyyttä, jos ei ole pahuutta.

Sellaista koulua, jossa ei koskaan kiusata ketään, ei ole eikä tule. Olen aina nauranut niille naiiveille rehtoreille, jotka julkisuudessa sanovat, että "meidän koulussa ei kiusata".

Tavoitteena tietenkin on, että ei kiusata.

Kiusatun ja hänen
perheensä asianajaja Ulf Månsson sanoo Turun Sanomille, että oikeudenkäynti on ennakkotapaus ja tärkeä rajanveto siitä, ketkä kantavat vastuun kiusaamisen ehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta.

Vastaajat kiistävät syytteen ja vaativat sen hylkäämistä. (HS)

7 kommenttia:

  1. hiukan taas haiskahtaa siltä että yksilön vastuuta ulkoistetaan yhteiskunnalle.. Ja tosiaan en tunne tätäkään tapausta..

    VastaaPoista
  2. Enkeliporsaalla on kiva blogi-idea. Raikasta kommentointia. Ja älykästä. Pääosin olen samaa mieltä. Paitsi tuossa uskontoasiassa. Siinä enkeliporsa on minusta liiaksi kiinni vanhassa.

    VastaaPoista
  3. Totta, kiusaaja ja pienen kiusaajan kyseessä ollessa mielestäni hänen vanhempansa ovat aina ensisijaisesti vastuussa kiusaamisesta.

    Muttamutta, kiusatun koti ei välttämättä voi olla suoraan toiseen kotiin yhteydessä eikä välttämättä halua tehdä rikosilmoitusta lapsesta, koska kyseessä on lapsi.

    Koulu on mielestäni selkeästi vastuussa silloin, kun koululle on kodista tiedotettu, että lastani kiusataan, mutta koulu ei tee mitään.

    Meillä vastaava tapaus kävi ilmi niin, että näin itse lapsestani, että jotain on tekeillä. Esikoinen ei halunnut tehtävän asiasta ilmoitusta koululle. Siitä puhuttiin joka päivä, kunnes poika sanoi, että kun saisi edes koulussa olla rauhassa, ettei tarvitsisi koko ajan pelätä mitä takaa tulee... Hän kyllästyi niin tilanteeseen ehkä kuukaudessa asian tultua ilmi, että antoi luvan ottaa kouluun yhteyttä. Tietysti hänelle vakuutin myös, ettei hänen pelkäämäänsä pahempaa kiusaamista siitä koidu.

    Asia selvitettiin ilman kiusaajan vanhempien mukaan tuloa koulun, kiusaajan, poikani ja minun kesken. Sillä että koulu otti tilanteen vakavasti oli ratkaiseva rooli asiassa.

    VastaaPoista
  4. Inkivääri...

    nimenomaan näin on. Opettajan ja koulun velvollisuus on selvittää kiusaamistapaukset.

    Tässä oikeustapauksessa on mielenkiintoista, miten määritellään se kiusaamisen ehkäisy. Jo tapahtunutta kiusaamista on helpompi käsitellä.

    VastaaPoista
  5. Facebookissa on hiljattain perustettu ryhmä vastaavasta aiheesta.

    VastaaPoista
  6. on sellainen koulu jossa ei kiusata - nimittäin lukio :-P

    VastaaPoista
  7. Innolla odottelen Turun ennakkotapausta. Viime viikolla kun tupsahti yli puolen vuoden odottelun jälkeen opetusviraston juristilta kirje, jossa toteavat opettajan toimineen oikein lapseni kahden vuoden kiusaushelvetin jälkeen. Tässä asiassa on todella korkea aika tutkia, missä opettajan vastuu oikeasti kulkee.

    VastaaPoista