torstai 1. lokakuuta 2009

Ottaa pattiin

HS-STT 1.10.

17 kuntaa lomauttaa tänä syksynä opettajia. Opetusministeri Henna Virkkusen (kok) mukaan opettajien lomautuksiin turvaudutaan nyt useammassa kunnassa kuin aikaisemmin.

Opettajia aikovat lomauttaa Hanko, Heinola, Porvoo, Taipalsaari, Jämsä, Kangasala, Kankaanpää, Turku, Kuopio, Varkaus, Heinävesi, Alavieska, Haapajärvi, Nivala, Sievi, Ylivieska, Kemi ja Enontekiö.

Eikä tässä vielä kaikki, listasta puuttuvat mahdolliset kevätlukukauden lomautukset.

Opetusministeriö ei näytä pystyvän muuhun kuin kartoitukseen.

Milloin valtio siirtyy sanktioihin? Otetaan valtionavut kokonaan pois kunnilta, jotka lomauttavat. Valtion pitää joka tapauksessa lisätä seurantaansa, katsottava tarkkaan, mihin yhteisiä rahoja hassataan.

Eivät ihmiset halua, etteivät heidän lapsensa saa opetusta tai he itse kunnollista terveydenhoitoa. Kunnan perustehtäviä ei saa rapauttaa.

Kunta on ihmisten yhteinen bisnes. Miksi työntekijät pistetään aina maksumiehiksi? Kyllä veroäyrin korotus olisi sittenkin rehdimpää, vaikka se aina kirpaisee.

8 kommenttia:

 1. Opetusministeriö ei näytä pystyvän muuhun kuin kartoitukseen, totesi oikein blogisti.

  OAJ ei näytä pystyvän muuhun kuin kartoitukseen, toteaa oikein allekirjoittanut.

  OUT

  Emme, hyvät yhdysopet, voi mennä sen taakse että asia ei ole työsopimusasia. Kyllä niissä tehtaissa, joissa pannaan porukkaa pihalle tai lomautetaan, laitetaan ammattiyhdistyksen voimalla myös myllyt ja sorvit seisomaan edes päiväksi tai kahdeksi. Ja jos ei muun, niin itsekunnioituksen vuoksi.

  Samaa solidaarisuutta ei näytä olevan tässä akavaporvariaoaj:ssä. Miksi ei? Minä olisin valmis lakkoon täällä Helsingissä tuusniemeläisen kollegan vuoksi.
  Eivät tunnu muut olevan. Pasila, OAJ, on tällä linjalla työnantajan hyvä ystävä....lomautusten mahdollistaja.

  VastaaPoista
 2. Opettajat ja vanhemmat lakkoon. Hyvä perusopetus on se, mistä kuntalaisetkin veronsa mielellään maksavat.

  Vanhempien pitäisi pitää lapset kotona lomautuspäivät - eihän lapsia kotiinkaan jätetä pariksi viikoksi ja sanota naapurille, että käy välillä vilkaisemassa...

  VastaaPoista
 3. Inkivääri...

  " Vanhempien pitäisi pitää lapset kotona lomautuspäivät - eihän lapsia kotiinkaan jätetä pariksi viikoksi ja sanota naapurille, että käy välillä vilkaisemassa..."

  Olet oikeassa.

  Vanhempien toiminta on aina ratkaisevaa. Ihmisten oikeus on vaatia vastinetta verorahoilleen.

  VastaaPoista
 4. Out,
  mainitsemasi järjestö on kuitenkin ainoa, joka sinnikkäästi vastustaa lomautuksia kuntasektorilla. Ei näy perinteisiä SAK:laisia ammattiliittoja pienipalkkaisten kuntatyöntekijöiden lomautukset kiinnostavan ollenkaan.

  VastaaPoista
 5. Tuossa kuntalistassa oudostuttaa Turku.

  Turku on suurinpiirtein samankokoinen kaupunki kuin Vantaa. Täällä ollaan pitkään ihmetelty, miksi Turku on saanut reippaasti enemmän tukea valtiolta kuin me.

  Ja silti Turku on lomauttamassa opettajiaan. Meillä on tehty päinvastainen Vantaa-sopimus, jolla pyritään estämään lomautukset.

  Mitä Turussa tapahtuu? Onko siellä hassattu rahoja oikein urakalla?

  Mistä oikein kyse?

  Tuntuu erittäin oudolta...

  VastaaPoista
 6. Anolle...

  näin on.

  Ja pitää ottaa huomioon, että OAJ joutuu neuvottelemaan pirstaloituneen kuntasektorin kanssa.

  Jokaisessa pikkukunnassakin on OAJ:lla oltava oma organisaatio.

  Ja yksityinen sektori on lähes aseeton, mikä kyllä on ymmärrettävää. Jos tehtaat lähtee maasta, niin siinä ei pikkutyönseisaukset auta.

  VastaaPoista
 7. Minä en kyllä tulkitse "sinnikkääksi vastustamiseksi" sitä mitä OAJ nyt tekee: kirjoittaa(!) lehtiin, haluaa keskustella(!) asiasta, sanoo(!) että lomautuksia ei saa tehdä. Ei kai nyt sanan voimalla työnantajaa pysäytetä...

  Sinnikästä vastarintaa ovat vain konkreettiset toimenpiteet: lakko, virkasaarto, lomautettujen opettajien työtehtävistä kieltäytyminen.

  Lomautukset tehdään juuri siksi, koska vastarinta on näin heikkoa.

  On kyllä ihme, tai sitten takana on 22 yhdyshenkilöristeilyä ja niiden aiheuttama minimal brain desfunction, jos todellakin kokee OAJ toimet "sinnikkäiksi". Minä, ja moni muu kokee ne olemattomiksi.

  Kyllä tässä nyt hei ja ihan totta, pitää mennä näiden ay-kamujenkin itseensä...


  OUT

  VastaaPoista
 8. Tässä "ay-kamu" poikkesi katsastamassa Kaitsun blogin perjantai-illan ratoksi.

  Edellisen anonyymin kanssa jatkan mielelläni keskustelua (vaikkei se mielestäsi asianmukainen toimintatapa olekaan) mutta en anonyymisti. Yhteystietoni löytänet ;-)

  VastaaPoista