keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Maahanmuuttajalapsien kielimyllytys

Nyt ollaan huolissaan suomalaisten kielitaidosta. Ensi vuoden alussa kasataan "kieliparlamentti" pohtimaan kielitaidon ja kieltenopetuksen tilaa.

Suomalaisnuorten kielitaito on kaventunut selvästi, osataan vain englantia tyydyttävästi ja ruotsia heikosti, sanotaan. Itse olen englannin suhteen eri mieltä, nuoret osaavat englantia takuuvarmasti paremmin kuin me keski-ikäiset ihmiset. Ennen englantia opittiin vain oppikoulussa ja sitäkin heikosti.

Mielenkiintoista on, että samaan aikaan, kun kantasuomalaisten kielitaidon sanotaan heikentyneen, niin maahanmuuttajien lasten päät tupataan täyteen kieliä.

Maahanmuuttajataustaista oppilasta ei säälitä. Vuoden valmistavan opetuksen jälkeen oppilas lätkäistään, vaikkapa kuudennelle luokalle, tavalliseen luokkaan.

Seitsemännellä luokalla hänen pitäisi kyetä opiskelemaan omaa kieltään, suomen kieltä, englannin kieltä ja ruotsin kieltä - siis neljää kieltä!

Hänenkin on opiskeltava sitä pakkoruotsia. Tuloksena voi olla täydellinen "kielipuolipotilas".

Ensin pitäisi keskittyä omaan kieleen ja suomeen ja sitten englantiin. Maahanmuuttajien lapsien pitäisi saada vapautus ruotsin kielestä.

2 kommenttia:

 1. "Maahanmuuttajien lapsien pitäisi saada vapautus ruotsin kielestä."

  Huippuhyvä ehdotus, realismia.

  Tuota täytyy oikeasti alkaa ajamaan eteenpäin!

  Eikä mistään fennofiili-motiiveista, vaan jotta maahanmuuttajat voisivat oppia välttämättömimmät kielet tässä maassa, suomen ja englannin, mahdollisimman hyvin ja vahvistaa siten asemiaan työmarkkinoilla.

  out

  VastaaPoista